A legleleményesebbek már rájöttek arra, hogy a papírtörlőt meglepően sokféleképpen fel lehet használni. Megszáríthatjuk vele a csirkehúst, hogy igazán ropogósra süljön a bőre, de kiválóan alkalmas arra is, hogy a serpenyőben egyenletesen eloszlassuk vele az olajat. Ám van egy új, zseniális felhasználási módja is.
Így használd a hűtőben a papírtörlőt
Néha a termékek, amelyeket megvásárolunk vagy megtermelünk, gyorsabban megromlanak, mint ahogy el tudnánk azokat fogyasztani. Ételt kidobni pedig senki sem szeret, hiszen az igen nagy pazarlás. Ám kiderült, hogy a papírtörlő segíthet frissen tartani a zöldségeket is, legyen szó leveles zöldségekről vagy akár a tökfélékről. Nincs többé ernyedt spenót, rothadt uborka vagy fonnyadt sárgarépa.
Mindössze annyit kell tenned, hogy kibéleled a hűtőrendező dobozt tiszta papírtörlővel, mielőtt beletennéd a zöldségeket. Nagyon fontos, hogy minden egyes alkalommal, amikor friss terméket teszel a hűtőbe, frissítsd a papírtörlőt is. Ez arra az esetre is vonatkozik, amikor a már a hűtött zöldségekhez teszel egy újabb tételt, mert így biztosíthatod, hogy a zöldségek hosszabb ideig frissek maradjanak.
A becsomagolt zöldségek, például a saláta vagy a spenót, szintén hosszabb ideig frissek és ropogósak maradnak, ha a zacskóba teszed a papírtörlőt.
Ez a titka a papírtörlőnek
A legtöbb zöldség, a kelkáposztától a cukkiniig, idővel vizet bocsát ki. Ez a nedvesség a hűtőben nem tud elpárologni, megreked, és beszorul a tárolódobozba, ahol a nyirkosságtól megbarnulnak a termékek. De ha papírtörlőt teszünk a hűtőbe, az felszívja a nedvességet, és lassítja a zöldségek fonnyadását.
Nagyon fontos, hogy ne felejtsük el gyakran cserélni a papírtörlőt, mert ha eláztatja a felszívott, összegyűjtött nedvesség, akkor nem tudja kellőképpen ellátni a feladatát.
Száraz zöldség kerüljön a hűtőbe
A száraz környezetben szinte kivétel nélkül minden zöldség és gyümölcs tovább megőrzi frissességét. Néhány apró figyelmességgel mi is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a hűtő minél kedvezőbb közeget biztosítson a benne tárolt zöldségeknek és gyümölcsöknek.
Például, ha megmosva szeretnénk eltenni a termékeket, ügyeljünk arra, hogy ne vizesen, hanem alaposan szárazra törölve tegyük őket a hűtőbe.
A hűtött zöldségnek vagy gyümölcsnek már nincs szüksége vízre, mert attól csak gyorsabban megpenészedik.
Alma mellé soha ne tegyünk kivit
Annak érdekében, hogy a hűtőben tárolt élelmiszerek minél tovább megőrizzék szavatosságukat, fontos tudni azt is, hogy vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek kifejezetten rosszul viselik egymás társaságát, ezért hamar megpenészesednek, összeaszalódnak vagy elszíneződnek.
Az alma például meggyorsítja a vékony héjú gyümölcsök érését azáltal, hogy etiléngázt bocsát ki magából, ezért a kivit nem javasolt az alma mellett tartani. Az erős illóolajokat tartalmazó ananász szomszédságában például az eper hamar megpuhul, ellenben a burgonya csírázását megakadályozza.
A narancsnak szintén erőteljes és átható az illóolaj-tartalma, és a benne lévő etiléngáz még a körte vastag héján is áthatol, ezért a két gyümölcsöt semmiképpen ne tároljuk egymás mellett.
A paradicsomnak nem válik előnyére, ha a hűtőszekrényben az uborka közelébe tesszük. A hagymát pedig javasolt minél távolabb tartani a káposztától, a póréhagymától és a retektől.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés