A vaj helyes tárolási módja örök vita tárgya. Egyesek szerint a konyhapulton sem lesz baja, ráadásul így mindig kenhető marad, mások viszont úgy gondolják, hogy ahhoz, hogy tartósan megőrizze frissességét, a hűtőben van a helye. Lássuk, hogy mit mondanak a szakértők.
Innen tudhatod, hogy romlott-e a vaj
A vaj zsírtartalma eléri a 80 százalékot, ami komoly akadályt jelent a baktériumok számára: a mikroorganizmusok nehezen tudnak áthatolni ekkora mennyiségű zsíron. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vaj ne tudna megromlani.
A hőnek, a fénynek és oxigénnek való kitettség hatására a zsírban lévő részecskék az idő múlásával elkezdenek lebomlani, miközben kellemetlen mellékízt hoznak létre. A kedvezőtlen folyamat a vaj hűtésével ellensúlyozható.
A hűtőben tárolva a vaj körülbelül 1-3 hónapig tartható el, míg a fagyasztóban akár egy évig is eláll.
Ha a vajnak megváltozik az illata, furcsa, savanykás mellékízt mutat, elszíneződik vagy penészgombák jelennek meg rajta, az arra utal, hogy már nem alkalmas a fogyasztásra.
A szakértők általában azt tanácsolják, hogy ha felmerül benned a gyanú, hogy romlott lehet, inkább ne kockáztass, és dobd ki.
Így kell helyesen tárolni
A vaj szivacsként szívja magába a környezetében lévő szagokat és aromákat, ezért a legfontosabb szabály, hogy mindig légmentes körülmények között tárold – még a hűtőben is. Erre akár eredeti csomagolása is alkalmas lehet, feltéve, hogy szorosan le tudod zárni. Ha a hűtőgéped rendelkezik vajtartó rekesszel, akkor a legjobb helyen abban lesz.
Hasonló szabályok érvényesek a fagyasztóban való tárolásra is, ahol az oxidáció, illetve az aromák átadásának elkerülése végett elengedhetetlen a gondos csomagolás. Ha feldarabolod, majd légmentesen zárható zacskóba helyezed a vajat, akkor később kisebb adagokban is felhasználhatod, amikor szükséged lesz rá. Kiolvasztásához elegendő, ha néhány órával előtte átteszed a hűtőszekrénybe.
Vannak, akik úgy gondolják, hogy a vajnak jó helye van a konyhapulton is. Ha azonban sózatlan változatról van szó, az ajánlások szerint legfeljebb éjszakára érdemes szobahőmérsékleten hagyni, hogy reggelre kenhetővé váljon.
Ha több napig ilyen körülmények között marad a vaj, avassá válhat az íze.
A sós vaj ellenben hosszabb eltarthatósági idővel bír. Ez annak köszönhető, hogy a só tartósítószerként működve gátolja a mikrobák elszaporodását, és lelassítja a romláshoz vezető kémiai folyamatokat.
Mivel a vaj a konyhapulton is képes magába szívni az ízeket és a szagokat, a megfelelő körülményekre természetesen ebben az esetben is ügyelni kell. A boltokban vízzel feltölthető vajtartókat is találhatsz, amelyek légmentes tárolást tesznek lehetővé.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés