Meg tud romlani a vaj? Így tárold, hogy ne legyen baja

GettyImages-1341464750

Hol érdemes tárolni a vajat, a konyhapulton vagy a hűtőben? És honnan lehet tudni, ha megromlott? Cikkünkből minden kérdésedre választ kaphatsz.

A vaj helyes tárolási módja örök vita tárgya. Egyesek szerint a konyhapulton sem lesz baja, ráadásul így mindig kenhető marad, mások viszont úgy gondolják, hogy ahhoz, hogy tartósan megőrizze frissességét, a hűtőben van a helye. Lássuk, hogy mit mondanak a szakértők.

Innen tudhatod, hogy romlott-e a vaj

A vaj zsírtartalma eléri a 80 százalékot, ami komoly akadályt jelent a baktériumok számára: a mikroorganizmusok nehezen tudnak áthatolni ekkora mennyiségű zsíron. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vaj ne tudna megromlani.

A hőnek, a fénynek és oxigénnek való kitettség hatására a zsírban lévő részecskék az idő múlásával elkezdenek lebomlani, miközben kellemetlen mellékízt hoznak létre. A kedvezőtlen folyamat a vaj hűtésével ellensúlyozható.

A hűtőben tárolva a vaj körülbelül 1-3 hónapig tartható el, míg a fagyasztóban akár egy évig is eláll.

Ha a vajnak megváltozik az illata, furcsa, savanykás mellékízt mutat, elszíneződik vagy penészgombák jelennek meg rajta, az arra utal, hogy már nem alkalmas a fogyasztásra.

Szakemberek szerint a furcsa íz, szag és külső jegyek romlásra utalhatnak
Szakemberek szerint a furcsa íz, szag és külső jegyek romlásra utalhatnakverbaska_studio / Getty Images Hungary

A szakértők általában azt tanácsolják, hogy ha felmerül benned a gyanú, hogy romlott lehet, inkább ne kockáztass, és dobd ki.

Így kell helyesen tárolni

A vaj szivacsként szívja magába a környezetében lévő szagokat és aromákat, ezért a legfontosabb szabály, hogy mindig légmentes körülmények között tárold – még a hűtőben is. Erre akár eredeti csomagolása is alkalmas lehet, feltéve, hogy szorosan le tudod zárni. Ha a hűtőgéped rendelkezik vajtartó rekesszel, akkor a legjobb helyen abban lesz.

Hasonló szabályok érvényesek a fagyasztóban való tárolásra is, ahol az oxidáció, illetve az aromák átadásának elkerülése végett elengedhetetlen a gondos csomagolás. Ha feldarabolod, majd légmentesen zárható zacskóba helyezed a vajat, akkor később kisebb adagokban is felhasználhatod, amikor szükséged lesz rá. Kiolvasztásához elegendő, ha néhány órával előtte átteszed a hűtőszekrénybe.

Ne kövesd el azt a hibát, hogy csomagolás nélkül tárolod a vajat!
Ne kövesd el azt a hibát, hogy csomagolás nélkül tárolod a vajat!8vFanI / Getty Images Hungary

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a vajnak jó helye van a konyhapulton is. Ha azonban sózatlan változatról van szó, az ajánlások szerint legfeljebb éjszakára érdemes szobahőmérsékleten hagyni, hogy reggelre kenhetővé váljon.

Ha több napig ilyen körülmények között marad a vaj, avassá válhat az íze.

A sós vaj ellenben hosszabb eltarthatósági idővel bír. Ez annak köszönhető, hogy a só tartósítószerként működve gátolja a mikrobák elszaporodását, és lelassítja a romláshoz vezető kémiai folyamatokat.

Mivel a vaj a konyhapulton is képes magába szívni az ízeket és a szagokat, a megfelelő körülményekre természetesen ebben az esetben is ügyelni kell. A boltokban vízzel feltölthető vajtartókat is találhatsz, amelyek légmentes tárolást tesznek lehetővé.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra