Meg tud romlani a vaj? Így tárold, hogy ne legyen baja

GettyImages-1341464750
Olvasási idő kb. 3 perc

Hol érdemes tárolni a vajat, a konyhapulton vagy a hűtőben? És honnan lehet tudni, ha megromlott? Cikkünkből minden kérdésedre választ kaphatsz.

A vaj helyes tárolási módja örök vita tárgya. Egyesek szerint a konyhapulton sem lesz baja, ráadásul így mindig kenhető marad, mások viszont úgy gondolják, hogy ahhoz, hogy tartósan megőrizze frissességét, a hűtőben van a helye. Lássuk, hogy mit mondanak a szakértők.

Innen tudhatod, hogy romlott-e a vaj

A vaj zsírtartalma eléri a 80 százalékot, ami komoly akadályt jelent a baktériumok számára: a mikroorganizmusok nehezen tudnak áthatolni ekkora mennyiségű zsíron. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vaj ne tudna megromlani.

A hőnek, a fénynek és oxigénnek való kitettség hatására a zsírban lévő részecskék az idő múlásával elkezdenek lebomlani, miközben kellemetlen mellékízt hoznak létre. A kedvezőtlen folyamat a vaj hűtésével ellensúlyozható.

A hűtőben tárolva a vaj körülbelül 1-3 hónapig tartható el, míg a fagyasztóban akár egy évig is eláll.

Ha a vajnak megváltozik az illata, furcsa, savanykás mellékízt mutat, elszíneződik vagy penészgombák jelennek meg rajta, az arra utal, hogy már nem alkalmas a fogyasztásra.

Szakemberek szerint a furcsa íz, szag és külső jegyek romlásra utalhatnak
Szakemberek szerint a furcsa íz, szag és külső jegyek romlásra utalhatnakverbaska_studio / Getty Images Hungary

A szakértők általában azt tanácsolják, hogy ha felmerül benned a gyanú, hogy romlott lehet, inkább ne kockáztass, és dobd ki.

Így kell helyesen tárolni

A vaj szivacsként szívja magába a környezetében lévő szagokat és aromákat, ezért a legfontosabb szabály, hogy mindig légmentes körülmények között tárold – még a hűtőben is. Erre akár eredeti csomagolása is alkalmas lehet, feltéve, hogy szorosan le tudod zárni. Ha a hűtőgéped rendelkezik vajtartó rekesszel, akkor a legjobb helyen abban lesz.

Hasonló szabályok érvényesek a fagyasztóban való tárolásra is, ahol az oxidáció, illetve az aromák átadásának elkerülése végett elengedhetetlen a gondos csomagolás. Ha feldarabolod, majd légmentesen zárható zacskóba helyezed a vajat, akkor később kisebb adagokban is felhasználhatod, amikor szükséged lesz rá. Kiolvasztásához elegendő, ha néhány órával előtte átteszed a hűtőszekrénybe.

Ne kövesd el azt a hibát, hogy csomagolás nélkül tárolod a vajat!
Ne kövesd el azt a hibát, hogy csomagolás nélkül tárolod a vajat!8vFanI / Getty Images Hungary

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a vajnak jó helye van a konyhapulton is. Ha azonban sózatlan változatról van szó, az ajánlások szerint legfeljebb éjszakára érdemes szobahőmérsékleten hagyni, hogy reggelre kenhetővé váljon.

Ha több napig ilyen körülmények között marad a vaj, avassá válhat az íze.

A sós vaj ellenben hosszabb eltarthatósági idővel bír. Ez annak köszönhető, hogy a só tartósítószerként működve gátolja a mikrobák elszaporodását, és lelassítja a romláshoz vezető kémiai folyamatokat.

Mivel a vaj a konyhapulton is képes magába szívni az ízeket és a szagokat, a megfelelő körülményekre természetesen ebben az esetben is ügyelni kell. A boltokban vízzel feltölthető vajtartókat is találhatsz, amelyek légmentes tárolást tesznek lehetővé.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek