A mikró gyors megoldást kínál a tea vizének felmelegítésére, ami jól jöhet, ha sietned kell, ennek azonban megvan a maga ára. Minél többet költesz teára, annál nagyobb. A szakemberek ezért azt ajánlják, hogy a tea maximális élvezetéhez inkább vízmelegítőt használj, vagy a tűzhelyen forrald fel a vizet.
Így árt a teának a mikrózás
A mikrohullámú sütő egyik legnagyobb hátránya, hogy sok esetben túlzottan felmelegíti a vizet, ami több problémát is felvet. Egyfelől így a bögre is hamarabb átforrósodik, ezért megégetheti a kezed, ráadásul hosszabb ideig kell várnod, hogy ihass belőle, de a nagyobbik gond, hogy tönkreteheti a tea ízét. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy a különböző teatípusok különböző főzési hőmérsékletet kívánnak.
![A mikróval képtelenség elérni a teakészítéshez szükséges hőmérsékletet](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4698/46982/469821/46982142_c8b4a43b7d98c0638d27670abb07d99e_wm.jpg)
Míg a zöld és a fehér tea számára a 76–82 Celsius-fok közötti hőfok az ideális, addig a fekete teák, a gyógyteák, az oolong és a rooibos íze 93 fok felett teljesedik ki igazán.
Ha a mikróban próbálod beállítani a hőmérsékletet, az kicsit olyan, mintha a sötétben tapogatóznál.
Ezzel szemben a modern vízmelegítőknél egyetlen gombnyomással elérhető a kívánt hőmérséklet. A mikrónál valójában egy hagyományos teáskanna is jobb, hiszen sípoló hangjából kiderülhet, hogy a víz mikor kezd forrásközeli állapotba kerülni. Ezután egy konyhai hőmérő segítségével megbizonyosodhatsz róla, hogy elérte-e az optimális hőfokot.
A hőmérséklet még nagyobb jelentőséghez jut, ha minőségi, szálas teákat használsz. Ha ezekhez a mikróban melegíted fel a vizet, akkor elveszítik azt a különleges ízharmóniát, ami kiemeli őket az átlagos teák sorából.
Nem egyenletesen melegít
A mikrózás már önmagában a technológia korlátai miatt is alkalmatlan a tea vizének megfelelő előkészítésére. Ezt erősítette meg egy, a Kínai Elektronikai Tudományok és Technológiai Egyetem által végzett kísérlet is, amely azt vizsgálta, hogyan viselkednek a folyadékok a mikrohullámú sütőben. Mint kiderült, rosszul, mivel alsó és felső részük eltérő mértékben melegedhet fel.
Egy jó csésze teánál elengedhetetlen az egyenletes hőmérséklet.
Ha a tűzhelyet vagy a vízforralót használod, a hőforrás alulról melegíti fel a vizet, ezért egy konvekciónak nevezett folyamat megy végbe, amely tökéletesen egyenletes hőmérsékletet eredményez.
![A vízforralóval jobban jársz](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4698/46982/469821/46982148_1811e84dd8040a4806268bf2b84b4caf_wm.jpg)
Amennyiben azonban 90 másodpercre bedobod a bögrét a mikróba – ahogyan azt a kutatók is tették – a mikrohullámú sugarak nemcsak alulról, hanem minden szögből érik, így a konvekciós folyamat nem megy végbe. Az eredmény: elképzelhető, hogy a víz felső rétege túlmelegszik, miközben alul a forráspontját sem éri el.
Ha eltekintünk a fizika törvényeitől, van egy másik érv is, ami a mikrózás ellen szó: egyszerűen szembemegy a teakészítés hagyományaival és annak szertartásos jellegével, amelynek éppen az lenne a lényege, hogy megállj egy pillanatra, és már az előkészületek során ráhangolódj a teázás relaxációs élményére.
![](https://kep.index.hu/1/0/5675/56754/567541/56754123_4196521_c1081e19375a795551fac72d7521131d_wm.jpg)
DOGZ Fesztivál a Városligetben!
Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.
Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!
hirdetés