Ezért nem jó, ha a mikróban melegíted a vizet a teához

GettyImages-469187434
Olvasási idő kb. 4 perc

Ha minőségi teaélményre vágysz, akkor egy életre felejtsd el a mikrót. Máris elmondjuk, hogy miért.

A mikró gyors megoldást kínál a tea vizének felmelegítésére, ami jól jöhet, ha sietned kell, ennek azonban megvan a maga ára. Minél többet költesz teára, annál nagyobb. A szakemberek ezért azt ajánlják, hogy a tea maximális élvezetéhez inkább vízmelegítőt használj, vagy a tűzhelyen forrald fel a vizet.

Így árt a teának a mikrózás

A mikrohullámú sütő egyik legnagyobb hátránya, hogy sok esetben túlzottan felmelegíti a vizet, ami több problémát is felvet. Egyfelől így a bögre is hamarabb átforrósodik, ezért megégetheti a kezed, ráadásul hosszabb ideig kell várnod, hogy ihass belőle, de a nagyobbik gond, hogy tönkreteheti a tea ízét. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy a különböző teatípusok különböző főzési hőmérsékletet kívánnak.

A mikróval képtelenség elérni a teakészítéshez szükséges hőmérsékletet
A mikróval képtelenség elérni a teakészítéshez szükséges hőmérsékletetKevin Brine / Getty Images Hungary

Míg a zöld és a fehér tea számára a 76–82 Celsius-fok közötti hőfok az ideális, addig a fekete teák, a gyógyteák, az oolong és a rooibos íze 93 fok felett teljesedik ki igazán.

Ha a mikróban próbálod beállítani a hőmérsékletet, az kicsit olyan, mintha a sötétben tapogatóznál.

Ezzel szemben a modern vízmelegítőknél egyetlen gombnyomással elérhető a kívánt hőmérséklet. A mikrónál valójában egy hagyományos teáskanna is jobb, hiszen sípoló hangjából kiderülhet, hogy a víz mikor kezd forrásközeli állapotba kerülni. Ezután egy konyhai hőmérő segítségével megbizonyosodhatsz róla, hogy elérte-e az optimális hőfokot.

A hőmérséklet még nagyobb jelentőséghez jut, ha minőségi, szálas teákat használsz. Ha ezekhez a mikróban melegíted fel a vizet, akkor elveszítik azt a különleges ízharmóniát, ami kiemeli őket az átlagos teák sorából.

Nem egyenletesen melegít

A mikrózás már önmagában a technológia korlátai miatt is alkalmatlan a tea vizének megfelelő előkészítésére. Ezt erősítette meg egy, a Kínai Elektronikai Tudományok és Technológiai Egyetem által végzett kísérlet is, amely azt vizsgálta, hogyan viselkednek a folyadékok a mikrohullámú sütőben. Mint kiderült, rosszul, mivel alsó és felső részük eltérő mértékben melegedhet fel.

Egy jó csésze teánál elengedhetetlen az egyenletes hőmérséklet.

Ha a tűzhelyet vagy a vízforralót használod, a hőforrás alulról melegíti fel a vizet, ezért egy konvekciónak nevezett folyamat megy végbe, amely tökéletesen egyenletes hőmérsékletet eredményez.

A vízforralóval jobban jársz
A vízforralóval jobban járszHalfpoint / Getty Images Hungary

Amennyiben azonban 90 másodpercre bedobod a bögrét a mikróba – ahogyan azt a kutatók is tették – a mikrohullámú sugarak nemcsak alulról, hanem minden szögből érik, így a konvekciós folyamat nem megy végbe. Az eredmény: elképzelhető, hogy a víz felső rétege túlmelegszik, miközben alul a forráspontját sem éri el.

Ha eltekintünk a fizika törvényeitől, van egy másik érv is, ami a mikrózás ellen szó: egyszerűen szembemegy a teakészítés hagyományaival és annak szertartásos jellegével, amelynek éppen az lenne a lényege, hogy megállj egy pillanatra, és már az előkészületek során ráhangolódj a teázás relaxációs élményére.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek