Ezért nem jó, ha a mikróban melegíted a vizet a teához

GettyImages-469187434

Ha minőségi teaélményre vágysz, akkor egy életre felejtsd el a mikrót. Máris elmondjuk, hogy miért.

A mikró gyors megoldást kínál a tea vizének felmelegítésére, ami jól jöhet, ha sietned kell, ennek azonban megvan a maga ára. Minél többet költesz teára, annál nagyobb. A szakemberek ezért azt ajánlják, hogy a tea maximális élvezetéhez inkább vízmelegítőt használj, vagy a tűzhelyen forrald fel a vizet.

Így árt a teának a mikrózás

A mikrohullámú sütő egyik legnagyobb hátránya, hogy sok esetben túlzottan felmelegíti a vizet, ami több problémát is felvet. Egyfelől így a bögre is hamarabb átforrósodik, ezért megégetheti a kezed, ráadásul hosszabb ideig kell várnod, hogy ihass belőle, de a nagyobbik gond, hogy tönkreteheti a tea ízét. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy a különböző teatípusok különböző főzési hőmérsékletet kívánnak.

A mikróval képtelenség elérni a teakészítéshez szükséges hőmérsékletet
A mikróval képtelenség elérni a teakészítéshez szükséges hőmérsékletetKevin Brine / Getty Images Hungary

Míg a zöld és a fehér tea számára a 76–82 Celsius-fok közötti hőfok az ideális, addig a fekete teák, a gyógyteák, az oolong és a rooibos íze 93 fok felett teljesedik ki igazán.

Ha a mikróban próbálod beállítani a hőmérsékletet, az kicsit olyan, mintha a sötétben tapogatóznál.

Ezzel szemben a modern vízmelegítőknél egyetlen gombnyomással elérhető a kívánt hőmérséklet. A mikrónál valójában egy hagyományos teáskanna is jobb, hiszen sípoló hangjából kiderülhet, hogy a víz mikor kezd forrásközeli állapotba kerülni. Ezután egy konyhai hőmérő segítségével megbizonyosodhatsz róla, hogy elérte-e az optimális hőfokot.

A hőmérséklet még nagyobb jelentőséghez jut, ha minőségi, szálas teákat használsz. Ha ezekhez a mikróban melegíted fel a vizet, akkor elveszítik azt a különleges ízharmóniát, ami kiemeli őket az átlagos teák sorából.

Nem egyenletesen melegít

A mikrózás már önmagában a technológia korlátai miatt is alkalmatlan a tea vizének megfelelő előkészítésére. Ezt erősítette meg egy, a Kínai Elektronikai Tudományok és Technológiai Egyetem által végzett kísérlet is, amely azt vizsgálta, hogyan viselkednek a folyadékok a mikrohullámú sütőben. Mint kiderült, rosszul, mivel alsó és felső részük eltérő mértékben melegedhet fel.

Egy jó csésze teánál elengedhetetlen az egyenletes hőmérséklet.

Ha a tűzhelyet vagy a vízforralót használod, a hőforrás alulról melegíti fel a vizet, ezért egy konvekciónak nevezett folyamat megy végbe, amely tökéletesen egyenletes hőmérsékletet eredményez.

A vízforralóval jobban jársz
A vízforralóval jobban járszHalfpoint / Getty Images Hungary

Amennyiben azonban 90 másodpercre bedobod a bögrét a mikróba – ahogyan azt a kutatók is tették – a mikrohullámú sugarak nemcsak alulról, hanem minden szögből érik, így a konvekciós folyamat nem megy végbe. Az eredmény: elképzelhető, hogy a víz felső rétege túlmelegszik, miközben alul a forráspontját sem éri el.

Ha eltekintünk a fizika törvényeitől, van egy másik érv is, ami a mikrózás ellen szó: egyszerűen szembemegy a teakészítés hagyományaival és annak szertartásos jellegével, amelynek éppen az lenne a lényege, hogy megállj egy pillanatra, és már az előkészületek során ráhangolódj a teázás relaxációs élményére.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra