Ezért felesleges éjszakára beáztatnod a piszkos edényeket, pláne nyáron

GettyImages-518518837

Mutatunk 7 elterjedt takarítási mítoszt, aminek nem érdemes felülnöd, mert nem nyerhetsz velük az égvilágon semmit.

A legelterjedtebb takarítási mítoszok

Néha az unalomig ismert feladatokról is kiderül, hogy az ember nem feltétlenül a helyes gyakorlatot követi. Így van ez az olyan házimunkák esetében is, mint a takarítás vagy a mosogatás. Lássuk, hogy mi az, amit nagyon sokan elrontanak, és valójában mit kellene helyette csinálni.

1. A makacs szennyeződésektől csak órákig tartó áztatással lehet megszabadulni

Rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy reggelig ázni hagyják a mosogatnivalókat, mert abban bíznak, hogy így könnyebben megszabadulhatnak a zsíros lerakódásoktól és más makacs szennyeződésektől. Az igazság ezzel szemben az, hogy a piszkos edényeket csak 5 percre kell forró, mosogatószeres vízbe áztatni ahhoz, hogy fellazuljanak a szennyeződések.

Amint a víz elkezd kihűlni, elkezdhetsz mosogatni.

A hosszas áztatást nyáron azért sem érdemes forszírozni, mert párásabb lesz tőle a levegő, ami rossz hatással lehet a hőérzetedre (és a penész kialakulásának is kedvez). Apropó, ha már itt tartunk, a mosogatógépnél nincs jobb megoldás.

A szennyeződések egy gyors áztatás után is lejönnek
A szennyeződések egy gyors áztatás után is lejönnekStudio Light and Shade / Getty Images Hungary

2. Mindent hipóval kell tisztítani

A hipó, vagyis a fehérítő valóban fertőtlenítő hatású, ám erős vegyszer lévén károsíthat vagy elszínezhet bizonyos felületeket, köztük a konyhai munkalapokat. A szakértők ezért azt tanácsolják, hogy a takarítás során mindenhez az adott felülethez megfelelő speciális tisztítószert használd.

3. Minél több a tisztítószer, annál jobb

A felhasznált tisztítószer mennyisége nem arányos a tisztítóhatással. Sőt, a bolti termékek túlzó használata könnyen visszaüthet, mert lerakódások maradhatnak utánuk, amelyek több szennyeződést vonzhatnak magukhoz, így további beavatkozásra lehet szükség. Ennek elkerülése végett tartsd be a tisztítószerek címkéjén lévő gyártói utasításokat.

Elterjedt mítosz, hogy a tisztaság eléréséhez minél több tisztítószert kell használni
Elterjedt mítosz, hogy a tisztaság eléréséhez minél több tisztítószert kell használniSusumu Yoshioka / Getty Images Hungary

4. A „zöld” tisztítószereknek nincs párja

Egy termék azért is viselheti a „zöld” címkét, mert fenntartható eljárásokkal készült (persze ez mindenképp pozitívum!), de ez nem jelenti azt, hogy maga a termék ne tartalmazhatna potenciálisan veszélyes anyagokat. Éppen ezért érdemes venned a fáradságot, hogy megnézd az összetevők listáját.

Figyelem, a gyártók néha megpróbálják véka, pontosabban más elnevezés alá rejteni a kritikus összetevőket, ezért ha valami gyanús vagy nem egyértelmű, a biztonság kedvéért nézz utána.

5. Száraz ruhával kell port törölni

A száraz ruhával való portörlés mérsékelt sikerrel kecsegtet, mivel csak annyit érsz el vele, hogy a porrészecskék szétterülnek a levegőben, majd lerakódnak valahol másol. A szakértők inkább a benedvesített mikroszálas törlőkendőre esküsznek, ami speciális szerkezete révén csapdába ejti a port.

Így csak szétteríted a port
Így csak szétteríted a portJackF / Getty Images Hungary

6. A popsitörlők takarításra is használhatók

A popsitörlők alkalmasak lehetnek arra, hogy gyorsan feltöröld velük, ami kiömlik. De kár őket általános takarítóeszközként használni, hiszen nem tartalmaznak tisztító hatású anyagokat. Egy zsíros szennyeződéssel például biztosan nem fognak elbánni, fertőtlenítésre pedig végképp alkalmatlanok. Egy általános tisztítószerrel vagy törlőkendővel jobban jársz.

7. A tisztítószereknek erős illatúaknak kell lenniük

Csak azért, mert egy tisztítószer erős illatú, nem biztos, hogy hatékony is. A tisztítószerekhez gyakran azért adnak illatanyagokat a gyártók, hogy a tisztaság látszatát erősítsék. Ami igazán számít, hogy az adott termék milyen aktív összetevőket tartalmaz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra