Mérgezőnek tartják, de ez az egyik legerősebb ősi gyulladáscsökkentő

GettyImages-1212560656

A szömörcét évezredek óta használják fűszernövényként és egészségvédő hatású gyógynövényként.

A szömörcefélék családja mintegy 600 fajt számlál, melyek alig tucatnyi kivétellel a trópusokon és a szubtrópusokon honosak. Legismertebb képviselőjük egyértelműen a mérges szömörce, ami téves asszociációknak ad teret. Sokan egy kalap alá veszik a szömörcéket, pedig más fajaik egy sor hasznos tulajdonsággal és jótékony hatással bírnak.

Honnan ismerhető fel a mérges szömörce?

Az Észak-Amerikában őshonos mérges szömörce különös ismertetőjegye, hogy bogyói fehér vagy világoszöld színűek, míg az ártalmatlan szömörcefajok termése általában vörösbarna vagy sötétvörös árnyalatú.

A mérges szömörce megérintése heves irritációt okozhat
A mérges szömörce megérintése heves irritációt okozhatEd Reschke / Getty Images Hungary

A mérges szömörce egyébként azért mérges, mert egy urushiol nevű olajat tartalmaz, amire érzékeny az ember: a növény megérintése többnyire erős viszketéssel, kiütéssel, hólyagokkal, bőrpírrel és duzzanattal jár.

Fontos tudni, hogy ha az első érintés során kialakul az érzékenység, akkor a második érintkezéskor már allergiás reakció léphet fel, ami ekcémát okozhat. Ha pedig valakinek volt már mérges szömörce által okozott mérgezése, akkor bármelyik szömörceféle allergiát válthat ki nála.

Melyik szömörce használható fűszerként?

A sumac (ejtsd: szumák) nevű szömörceféle előkelő helyet foglal el a közel-keleti gasztronómiában. A sumac szó az arámi summaq szóból származik, ami sötétvöröset jelent. Az elnevezés a növény termésére utal, amit évezredek óta szárítva és porítva használnak – nemcsak fűszerként, hanem cserző- és festőanyagként is.

Ízvilágát tekintve a sumac citrusos, kissé fanyar és savanykás jegyeket mutat, ezért kitűnően kiemeli az ételek ízét, felerősítve a többi fűszer aromáját. Ez az egyik legfontosabb összetevője a za'atar nevű fűszerkeveréknek, ami az egyiptomi időktől kezdve fontos része az arab konyhának.

A citrusos ízű sumac nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is
A citrusos ízű sumac nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges isbhofack2 / Getty Images Hungary

Mennyire egészséges?

A sumac az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő hatású növény, mivel tele van antioxidánsokkal, amelyek a szervezetben lévő szabad gyököket semlegesítve megelőzhetik a rákot, és lassítják az öregedés hatásait. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy tartós fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Magyarországon is élnek szömörcefélék?

Hazánkban a sárga cserszömörce (Cotinus coggygria) és az ecetfa (Rhus typhina L.) a két legelterjedtebb szömörcefaj, amelyek nem mérgezőek, de megérintésük irritációt okozhat.

Az előbbi növény – amellyel elsősorban a Déli-Vértesben, a Bükk-vidék, a Mecsek és a Bakony hegyeiben, valamint a Balaton-felvidéken lehet találkozni – arról is nevezetes, hogy hasonló gyógyhatásokkal rendelkezik, mint a sumac.

A cserszömörce gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású
A cserszömörce gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásúbruev / Getty Images Hungary

A növényből készített főzet hatásos gyulladáscsökkentő és fertőtlenítőszer: belsőleg bélhurut, gyomor- és bélvérzés ellen, külsőleg fogíny- és torokgyulladásra öblögetőként, aranyeres bántalmakra pedig ülőfürdőként alkalmazható.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra