E nélkül a finomság nélkül nincs karácsony Magyarországon

GettyImages-908178260

A mai ismert változat nagyban különbözik attól, ahogy a szaloncukor kezdetben készült.

Nincs karácsony szaloncukor nélkül! A számtalan ízváltozatban elérhető karácsonyi édesség népszerűségét jól mutatja, hogy az ünnepek közeledtével mintegy 6 milliárd forint értékű mennyiség fogy belőle, ami háztartásonként körülbelül 1 kilogrammot jelent. De mióta létezik a szaloncukor, és hogyan készül? Élelmiszeripari sorozatunkban most ennek járunk utána.

Honnan ered a szaloncukor?

A szaloncukor ősét, a fondant-cukrot, ami egy túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosított massza volt, először a franciák készítették el a 14. században, majd tőlük német cukorműves mesterek közreműködésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra, ahol hamar elterjedt, és a karácsonyfák csillogó díszévé vált.

Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered.

A szaloncukrot kezdetben hazánkban is kézzel készítették, a 19. század végén aztán megjelentek a fondant-készítő gépek. A Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester által alapított első magyar gőzüzemű csokoládégyárban is ezekkel gyártották a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda számára.

Korabeli szaloncukor-választék egy szolnoki boltban
Korabeli szaloncukor-választék egy szolnoki boltbanMagyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Hegyesi József 1891-ben megjelent, „A legújabb házi cukrászat” című kézikönyve már tizenhétféle szaloncukrot ír le, melyek között „szalon-ananász czukorkák”, „szaloncréme-bonbonok”, „szalon-marasquin-czukorkák” és „szalon-pisztácz-czukorkák” is szerepeltek.

A vevők akkoriban cukrászdákból szerezhették be az édességet, és az íz mellett azt is meghatározhatták, hogy milyen színű szaloncukorpapírba vagy sztaniolba csomagolva kérik rendelésüket.

A szaloncukor-készítés kézi műveletei közül a legtovább a csomagolópapír rojtozása maradt fenn, ám az úgynevezett ricsélőgépek segítségével végül ezt is gépiesítették.

„A régi, híres cukrászdákban az inasok feladata volt a rojtozógépet működtetni. A legnevesebb cukrászdákban óriási mennyiségű szaloncukrot készítettek. A formákat átszitált rizslisztbe mártották, ezután öntötték a folyékony, főzött cukormasszát a mélyedésbe. A cukor megdermedése és megszáradása után csomagolták a szaloncukrot a szivárvány minden színében pompázó, csillogó sztaniolpapírba” – emlékeztet a Wikipedia.

Továbbra is a zselés a legnépszerűbb
Továbbra is a zselés a legnépszerűbbacceptfoto / Getty Images Hungary

Hogyan készül?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a manapság ismert termékek nem sokban hasonlítanak a bevonat nélküli fondant-darabkához, amiből a szaloncukor kialakult.

„A mai szaloncukrok számos ízvariációban készülnek. A legkeresettebbek a zselés, a karamellás és a kókuszos változatok.”

A szakember szerint gyártási szempontból nincs számottevő különbség a különböző ízű szaloncukrok előállítása között. Első lépésként elkészítik a szaloncukor belsejét, a korpusz néven ismert masszát, majd azt megformázzák, és külső részét csokoládéval vonják be, ami tejcsokoládé vagy étcsokoládé is lehet.

Amint a bevonat megszilárdul, a szaloncukor készen is áll a csomagolásra. A gyártók már mintás, színes, csillogó csomagolásokat használnak, és nem kétrészeset, mint régen” – tette hozzá Traszkovics Zsolt.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra