Vannak, akik számára a sajt egyet jelent a boltokban szeletelve kapható olcsó, előrecsomagolt változattal. Csakhogy ez a fajta ömlesztett sajt általában csak fele arányban tartalmaz hagyományos értelemben vett sajtot, a fennmaradó részét pedig adalékanyagok teszik ki. Az ínyencek ezért jól tudják, hogy az igazi sajtokat máshol kell keresni – például a sajtkorongok között. De vajon minek köszönhető, hogy a minőségi sajtoknál éppen a kerek forma terjedt el?
Ezért kerek formájúak a tradicionális sajtok
A kerek sajtok, mint például a brie és a camembert készítéséhez, azonos mértékű sófelvételre, valamint a penészgombák – ebben az esetben a P. camemberti és a P. candidum – egyenletes érési tevékenységére van szükség, hiszek ezek bontják le a sajtban lévő tejfehérjéket, miközben felszabadítják az ízeket. Itt jön képbe a kerek forma, ami mindkét folyamatot megkönnyíti, hiszen a só és a penészgombák így egyenletesebben oszlanak el a sajton, mint ha annak szögletes sarkai lennének, ahol így csak nagyobb arányban összegyűlnének.
A második ok, ami a kerek forma mellett szól, az erősebb struktúra. A sajtkorong jobb szerkezetet biztosít a kéreg kialakulásához, amely védelmet nyújt a rovarokkal, a nemkívánatos baktériumokkal és más szennyeződésekkel szemben. Arról nem is beszélve, hogy a jellemzően rozsdamentes acél anyagú sajtformák alkalmazásakor a kerek forma jobban bírja a nyomást a téglalap alakú, tömbös kialakításhoz képest.
Van egy harmadik, történelmi ok is, ami azokra az időkre vezethető vissza, amikor a sajtokat még hagyományosan Európa piacain árulták. A sajtokból akkoriban gigantikus korongokat készítettek, amit szintén praktikus megfontolások indokoltak. Így nem kellett cipelni a sajtot, hanem egyszerűen ki lehetett görgetni a piacra, ahol aztán a kereskedők a vásárlók igényeihez mérten kisebb darabokat vágtak le belőle.
Oké, de akkor manapság miért árulnak egy csomó sajtot tömb formában? Leginkább a kiskereskedelmi igények miatt. A tömbsajt könnyebben szállítható, kevésbé kell tartani attól, hogy útközben megsérül, ráadásul észszerűbb a tárolása is, hiszen a polcokra pakolva jobban kihasználható vele a tér.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés