Amikor egy-egy heti nagybevásárlás árai az egekbe szöknek, kétszer is meggondolja az ember, hogyan tudja a lehető leghatékonyabban tárolni a romlandó élelmiszereket. Vannak erre általános szabályok, melyek generációról generációra öröklődnek. Utánajártunk, hogy az alapélelmiszerek esetében valóban megállják-e a helyüket a régi szokások.
A hagyma és a krumpli két olyan zöldség, mely a magyar konyha majdnem minden fogásában helyet kap, de számtalan egyéb, kedvelt élelmiszerben is megjelennek, mivel sütve és főzve egyaránt kifejezetten előnyösen hatnak egymásra. Felhasználási körülményeik is hasonlóak, finom, laktató köretek alkotóelemei a húsok mellé és a vegán fogásokban is. Egész évben hozzáférhetőek, kedvező áruk miatt a pénztárcakímélő fogások hozzávalói lehetnek.
Mit ne tegyél soha egymás mellé?
Ha a hónap végére kiürül a hűtő, vagy egyszerűen elfelejtettünk hazafelé bevásárolni, jó eséllyel pár szem burgonyát és hagymát bármikor találunk otthon. Általában egymás mellett, hiszen a boltokban is úgy tárolják.
Rossz hír, hogy ha valóban így van, akkor a tárolással kapcsolatban eddig rossz gyakorlatot folytattunk, egymás mellett tartva ezek a zöldségfélék ugyanis sokkal hamarabb megromolhatnak. A hagyma tudniillik etilénben gazdag, ez a vegyület pedig serkentően hat a többi élelmiszer érésére.
A burgonya esetében meggyorsítja a csírázást, ha hagymafélék mellett tároljuk – sokkal hamarabb romlandóvá teszi a gumókat. Ha ráadásul enyhén éretlen szemeket szereztünk be, mert a hosszú távú tárolás volt a tervünk, számolni kell azzal is, hogy ez a folyamat még a tényleges, természetes érés előtt bekövetkezhet, azaz fogyaszthatatlanná válik számunkra az összes szem. De a hagymának is káros, ha a krumplival egy helyen őrizzük, ugyanis annak nedvességtartalmától túlnedvesedhet és rothadásnak indulhat.
Hogyan tárold őket jól?
A burgonya kifejezetten hosszú ideig eltartható, ha ehhez megfelelő körülményeket biztosítunk. Szereti a hűvös, sötét és jól szellőző helyet. Mivel a fagyra és a melegre is érzékeny, az utóbbitól azonnal csírázni kezd. Konyhai gépek, ablak közelébe se kerüljön emiatt, hiszen azoktól is túlmelegedhet, az ideális helye maximum 10 Celsius-fokos, jól szellőző sarok vagy helyiség lesz, ahol elférnek a szemek egymás mellett. Tárolás előtt jobb, ha nem mosod meg, ugyanis a természetes védőréteg is távozik olyankor róla, ami szintén felgyorsítja a romlási folyamatokat. Érdemes szemenként átválogatni és a sérült darabokat eltávolítani. Annak ellenére, hogy a hűtőszekrény kellően hűvösnek tűnik, ott valószínűleg túl hideg lenne számára. Ha a fagyasztó az egyetlen hely, ahol elfér nagyobb mennyiségben, mindenképp főzve tedd bele.
A hagyma pedig kerüljön a lehető legmesszebb a krumplitól! Itt sem jó megoldás a hűtő, ugyanis túl sok nedvességet szívna magába. A legjobban ő is a hűs kamrában érzi magát, ahol hónapokig is fogyasztható marad. Ha időközben zöld szárat növesztene, akkor sem kell aggódnunk, bátran fogyaszthatjuk akkor is, amennyiben állaga megőrizte kellemes roppanósságát. A csírázásnak indult krumpli is ehető még egy ideig, de itt is érdemes a sérülésmentességre figyelni.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés