Sokan egyből a kávé után nyúlnak felkelés után, és elképzelni sem tudják, hogy máshogy induljon a nap. Ha azonban szeretnéd a legtöbbet kihozni a reggeli kávédból, nem biztos, hogy érdemes követned a példájukat.
Ezért fontos a reggeli kávé időpontja
Egy csésze kávé 100 milligrammos koffeinmennyiséget is tartalmazhat (bár a pontos érték a felhasznált kávémennyiségtől és a főzési módtól is függ), és mivel serkentő hatású, reggeli fogyasztása segíthet „felébredni”. Ez részben annak köszönhető, hogy növeli a kortizol mennyiségét a szervezetben.
A stresszhormonnak is nevezett kortizol egy olyan vegyi anyag, amelyet a szervezet bizonyos veszélyekre válaszul bocsát ki. Bár az ember manapság már ritkábban szembesül az életét fenyegető veszélyekkel – főleg ébredés után, amikor feltápászkodik az ágyból –, de
a szervezet a reggeli időszakban is kortizolt bocsát ki, hogy éberebbé és tudatosabbá váljon.
A kortizolszint jellemzően reggel 7 és 8 óra között tetőzik, majd a nap folyamán fokozatosan lecsökken, legalacsonyabb pontját pedig éjszaka, alvás közben éri el. Ilyen módon segít a szervezetben fenntartani az alvás-ébrenlét hagyományos ciklusát, amelyet cirkadián ritmusnak is neveznek.
Jobb, ha nem sieted el a reggeli kávézást
Ha kávéval indítod a reggelt, az szintén felpörgeti a kortizoltermelést. Vannak, akiknek jól jön az így kapott plusz energialöket, míg mások nyugtalanabbnak, idegesebbnek vagy ingerlékenyebbnek érzik magukat tőle.
Mindenkinek más az érzékenysége vagy a reakciója a koffeinre.
Fontos tudnivaló, hogy a krónikusan magas kortizolszint – amelynek kialakulásában a koffein, a stressz és más tényezők is közrejátszhatnak – gyulladáshoz vezethet, ami sejtkárosodást okoz. Sőt, a kortizolszinttel együtt megemelkedhet a súlygyarapodás, a cukorbetegség, egyes szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázata is.
Arra vonatkozóan, hogy mi az optimális időpont a reggeli kávéd elfogyasztásához, nincs általánosan elfogadott tudományos álláspont. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a koffein által nyújtott előnyök
akkor érvényesülhetnek a legjobban, ha reggel 9:30 és délelőtt 11 óra között isszuk meg az első kávét.
Ekkor kezd ugyanis csökkenni a kortizolszint a szervezetben, így a koffein hatása erősebb lehet. És mi a helyzet a délutáni kávéval? Itt a 14 óra körüli időpont lehet a nyerő választás, ami jellemzően ebéd utánra esik: ha nincs lehetőséged egy kicsit szunyókálni, lendületet adhat a nap hátralévő részére.
Persze nemcsak az időpont, hanem a mennyiség is lényeges. Az ajánlások a felnőtteknél 400 milligrammnál húzzák meg a napi koffeinbevitel felső határát. Ennek eléréshez a kávé mellett hozzájárulhat a csokoládé, a tea, az üdítőitalok és az energiaitalok fogyasztása is, így nem árt, ha résen vagy.
Arról, hogy a túlzott koffeinbevitelnek milyen súlyos veszélyei lehetnek, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés