A segítségnek nincs neme: 5 pszichológiai slágerkönyv, amit férfiak írtak

GettyImages-1142870936

Virágkorát éljük a lelki jólétünkkel foglalkozó könyveknek, ami nem is csoda, hiszen mindennapi problémáink megértéséhez, megoldásához próbálnak segítséget nyújtani.

Egy korábbi cikkünkben az eladási sikerlisták alapján összeszedtük az 5 legnépszerűbb pszichológiai témájú könyvet. A toplista érdekessége akkor az volt, hogy véletlenül mindegyik könyv női szerző tollából született. Felmerült hát bennünk a kérdés, vajon milyen könyveket írtak a férfiak ezen a területen, és melyik miért érdekes vagy éppen népszerű.

Mielőtt azonban rátérnénk a listára, fontos leszögeznünk, hogy nehézségeink, elakadásaink megoldásában a könyvek önmagukban nem segítenek, nem helyettesítik a szakemberrel való konzultációt vagy a terápiát. Alapvetően ismeretterjesztő jellegű olvasásélmények, amelyek a saját élethelyzetünkkel való összekapcsolás vagy feldolgozás nélkül komolyabb változást nem eredményeznek.

1. Pál Ferenc: Ami igazán számít Hogyan bánjunk jól magunkkal és másokkal?

Elborítanak minket az információk, a sürgős ügyek és a fontos feladatok. De mi a lényeg? A válasz az élet néhány ritka, kitüntetett pillanatában természetes módon tárul fel. Pál Ferenc könyve arra keresi a választ, hogy miként ismerjük fel és vigyük véghez a szükséges változásokat. Miként hozzuk magunkat egyensúlyba nehézségek idején? Mit kezdjünk múltunk fájó sebeivel, jövőnk bizonytalanságával? Miként kommunikáljunk hatékonyabban? Hogyan használjuk bölcsen a tapasztalatainkat, és éljünk eredményes, gyümölcsöző életet? Hogyan válhat számunkra éltető erővé a spiritualitás? Mit tegyünk, hogy elkerüljük a kiégést, és derűs emberré váljunk? Hogy ne csak az eszközeink, hanem mi is okosak legyünk? Hogy képesek legyünk megadni a gyerekeinknek, amire igazán szükségük van? Vagyis hogyan bánjunk jól önmagunkkal, egymással és a földünkkel?

2. Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat – A tökéletes élmény pszichológiája

A közelmúltban elhunyt világhírű magyar pszichológusnak köszönhetjük a flow megfogalmazását – ezzel foglalkozó könyvének új kiadása pedig töretlen népszerűségnek örvend. Elismert pszichológusok, üzletemberek, művészek, politikusok és sportolók, továbbá a lélek működésével és rejtélyeivel rendszeresen foglalkozó szülők, pedagógusok, orvosok és kreatív szakemberek sokasága merített ihletet a könyvből. A boldogság keresése és a kizökkent sorsok helyreállítása utáni vágy az emberi lélek mélyéről ered, az ideális életről való elmélkedés egyidős a filozófiai gondolkodással. A flow elméletének erénye, hogy komoly kutatómunka alapozta meg, ugyanakkor leírása, illetve rendre beigazolódó következtetései a pszichológiában járatlanok számára is érthetőek, és sokszor a rendkívüli felismerés erejével hatnak.

3. Limpár Imre: A siker tervezhető

Sikeres bárki lehet, de mégsem akárki. A szerző ajánlása szerint A siker tervezhető c. könyv annak íródott, aki hajlandó kezébe venni a sorsát. Limpár Imre pszichológus célja az volt, hogy mindenki számára biztonságos eszközöket nyújtó írást adjon, hogy miként szabadulhatunk meg a pörgés rabságából: hogy az életünk ne csak hajsza legyen, ahol mások életét éljük és mások céljait valósítjuk meg, hanem ahol végre merünk magunkra fókuszálni. A szerző szerint, ha valaki közelít a sikerhez az üzleti életben, a tapasztalatok szerint sokszor elér egy kritikus lélektani határponthoz, és nem érti, miért nem képes áttörni a falakat, holott elvben minden módszert ismer. Ellenben ha valaki a lélektan felől közelíti a siker birodalmát, megint csak az ürességbe markol, mert pszichés felismeréseinek nem lesz a hétköznapokba ültethető konkrétuma. Hogy hogyan lehet mégis áttörni a falakat, átlépni a láthatatlan gátakon, arról szól ez a könyv.

A könyvek alapvetően ismeretterjesztő jellegű olvasásélmények, nem oldják meg helyettünk az életünket, de mankóul szolgálhatnak
A könyvek alapvetően ismeretterjesztő jellegű olvasásélmények, nem oldják meg helyettünk az életünket, de mankóul szolgálhatnakvictoshafoto / Getty Images Hungary

4. Pintér Tamás: Az asszertivitás világa

Korábban a Díványon is írtunk róla, hogyan érhetjük el, hogy asszertívek legyünk. Pintér Tamás könyve azzal foglalkozik, hogyan kerüljük el a kommunikációs csapdákat, hogyan védjük magunkat, ha agresszíven kommunikálnak velünk? Az asszertivitás világa-könyvek (1. és 2. része is van) ahhoz kívánnak hozzájárulni, hogy a kommunikációnk ne gyengítsen, hanem erősítsen minket, illetve hogy szavaink ne az ellenségeink legyenek, inkább szövetségessé váljanak céljaink elérése során és az örömteli kapcsolatok megteremtésében.

5. Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról

Bánki György ezért a könyvéért megkapta a Magyar Pszichiátriai Társaság az év legjobb monográfiája szerzőjének ítélt Nyírő Gyula-díjat. Ez a könyv az érdeklődő nagyközönségnek szól, nem tankönyv és nem diagnosztikai vagy terápiás útmutató. A kiadó ígérete szerint olyan igyekszik lenni, amilyet a szerző maga is szívesen elolvasna. A címe ironikus, viszont a témához illő. A nárcizmus részben pszichológiai, részben a hétköznapokban használt fogalom, és a pszichológián túlmutató kulturális jelenség, amelynek hatása tömegeket érint.

Oszd meg másokkal is!
Mustra