Mire való az a lyukas fémeszköz, amivel az orvosok kémlelnek a vizsgálaton?

GettyImages-1333968184

Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkban ezúttal egy ismert, mégis kevésbé értett orvosi vizsgálati eszköz funkciójának járunk utána.

Ha valaha is részt vettél már fül-orr-gégészeti vizsgálaton, akkor valószínűleg benned is felmerült, hogy pontosan mire való az a homlokpántra erősített, a középpontjában lyukas fémlemez, melyen keresztül az orvos alaposabban is szemügyre vett. Most megtudhatod, hogy milyen célt szolgál, illetve mi az oka annak, hogy egyre kevesebbszer lehet vele találkozni.

Erre használják a lyukas eszközt az orvosi vizsgálaton

Az eszközt úgy hívják, hogy homloktükör vagy gégészeti tükör, és a sötét testüregek vizsgálatát hivatott megkönnyíteni. Használatakor az orvos a szeme elé fordítja a lemezt, kinéz a középső lyukon keresztül, majd úgy állítja be a tükröt, hogy a fény a kívánt részre tükröződjön, anélkül hogy a fényforrás zavarná a látását. Ez a művelet komoly precíziót kíván, ezért nagy gyakorlat szükséges hozzá.

Az orvosi eszközt a fül-orr-gégészek használják a sötét testüregek megvilágítására
Az orvosi eszközt a fül-orr-gégészek használják a sötét testüregek megvilágításáraIvan-balvan / Getty Images Hungary

„Az eszköz nem csupán a vizsgálandó terület megfelelő megvilágítását biztosítja, hanem használata esetén a vizsgáló mindkét kezét szabadon használhatja feltárásra, illetve eszközös beavatkozásra. A tükröt bal szemünk elé kell helyezni oly módon, hogy központi furatán keresztül – és szabadon hagyott jobb szemünkkel egyszerre – lássuk a tükörről a vizsgált régióra vetülő fényfoltot és a beteget. Az elegendően széles látószög biztosítása érdekében arcunk síkjához közel kell elhelyezni a tükröt. A visszaverődött fényt a tükör megfelelő beállításával irányítsuk a vizsgálandó területre, ügyelve arra, hogy eközben ne változtassuk testhelyzetünket” – írja használatáról a Répássy Gábor szerkesztésében megjelent Fül-orr-gégészet fej-nyak-sebészet című orvosi tankönyv.

Nem könnyű megfelelően beállítani
Nem könnyű megfelelően beállítaniromaset / Getty Images Hungary

A tükröt először egy Levert nevű francia egészségügyi szakember kezdte alkalmazni a gége vizsgálatára, majd technikáját később egy német orvos tökéletesítette, viaszgyertyát használva fényforrásként. A ma ismert homloktükröt Johann Nepomuk Czermak találta fel, aki 1858-ban mutatta be az eszközt az orvostársadalomnak. Azóta persze sokat fejlődött az orvostudomány, így a szakemberek napjainkban már gyakran modern száloptikás megoldásokat választanak helyette, hiszen ezeknek a használata sokkal kevesebb macerával jár.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra