Ne dobd ki: így használd a narancshéjat a kertben

GettyImages-488218567
Berényi Bianka

Számodra egyértelmű, hogy a narancs héját kidobod, miután meghámoztad? Ne tedd. Ahogy már megszokhattuk, mindig van új a nap alatt, és most épp a narancshéjról derült ki, hogy nem is olyan haszontalan. Különösen akkor érdemes figyelned, ha esetleg kerttel is rendelkezel.

A narancs héja ugyanis a kerted jóbarátja lehet. A növényi kártevőket és a csigákat is elűzheted a segítségével, ráadásul pofonegyszerűen és változatos formákban alkalmazhatod. Adj új életet a narancs héjának!

Máris mutatjuk, hogyan használhatod fel a haszontalannak gondolt narancshéjat a kertedben. 

Cserépként

A narancshéjjal akár a virágcserepeket is helyettesítheted. Ha nincs kerted, de palántázni szeretnél, akkor érdemes ezt a trükköt bevetned.

Legközelebb amikor narancsot eszel, tedd ezt: vágd félbe a gyümölcsöt, kanalazd ki belőle a narancshúst, és vágj egy lyukat a narancs héjába középtájt, hogy azon keresztül kicsöpögtethesd a maradék levét. Aztán a héj belsejébe helyezd bele a virágföldet és a magokat, és láss csodát. Idővel ki fognak kelni az elültetett magok, a héj pedig tökéletesen funkcionál majd cserépként. Ha pedig kikeltek a magok, azt már nyugodtan kiültetheted héjastól a kertbe, ha kertes házzal rendelkezel.

Csigacsaliként

Eleged van abból, hogy a kertedet megszállták a csigák? Akik köztudottan növényevők, tehát a szépen kiültetett és féltve gondozott virágaidat és terméseidet gyakran megcsócsálják, tönkretéve ezzel azokat. Viszont ha a fent említett módon kiültetjük a narancs héját a kertbe, az jó eséllyel csigacsalivá változik, és legyen szó akár éticsigáról, akár meztelen csigáról, azok jó eséllyel a narancs héjában fognak ragadni, és többé nem fogják károsítani a virágaid.

Kártevők ellen

De nem csak a csigák ellen hasznos fegyver a narancshéj. Más kerti kártevők ellen is kiválóan lehet hasznosítani.

Vágd darabokra a narancs héját, és szórd szét a kertben. A rovarok utálják a citrusfélék illatát, így ezzel a trükkel távol tarthatod őket a kertedtől.

De ha a narancs héjának darabjait összegyűjtöd, és azokat egy növény tövébe helyezed, akkor is garantálható, hogy azt a növényt innentől kezdve messze el fogják kerülni a kártevő rovarok.

Csak arra figyelj, hogy ne száradjanak ki túlságosan a héjdarabok, mert akkor nem hatásos a trükk. 

A narancs héja a növényeknek is jót tesz
A narancs héja a növényeknek is jót teszAsobinin / Getty Images Hungary

Sprayként

A narancshéjból természetes kártevőirtó spray is készíthető, mely távol tartja a kertből a csigákat, levéltetveket, hangyákat, szúnyogokat, molytetveket, muslincákat és más rovarokat is. Csak tegyél néhány narancshéjat egy kis csésze vízzel elkeverve egy edénybe, és forrald azt fel. Hagyd a keveréket 10 percig forrni, majd zárd el a tűzhelyet.

Ha kihűlt a folyadék, szűrd le, és öntsd egy üres sprayflakonba.

Ezzel permetezz 3-4 naponta a kertben, és meglátod, a kártevő rovarok közel sem lesznek már olyan nagy számban a kerted vendégei,

így a rózsáid és egyéb virágaid is sokáig szépek maradnak majd. 

Akár a rózsáidat is védheted a levéltetvek ellen a narancshéjjal
Akár a rózsáidat is védheted a levéltetvek ellen a narancshéjjalKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Érdemes tudnod még, hogy a narancshéj olyan, a föld és a növények számára hasznos anyagokat tartalmaz, mint a foszfor, a nitrogén és a kálium. Tehát a narancshéjjal való komposztálással csak nyerhetsz te is és a kerted is. Ráadásul az illata is finom. És még mindig van egy meglepetésünk. A narancshéjat ugyanis a konyhában is hasznosíthatod!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra