A téli időszakban, mikor kevesebb lehetőségünk van hazai friss gyümölcs fogyasztására, előtérbe kerülnek a déligyümölcsök.
Olyannyira kapcsolódnak ehhez az időszakhoz, hogy kiskoromban, mivel a déli kifejezés totál értelmetlennek tűnt, téli gyümölcsként emlegettem őket, amin persze a szüleim jókat derültek.
Akár téli, akár déligyümölcsök, nem maradhat el a Mikulás-csomagból a mandarin, és a szegfűszeggel díszített narancs is kötelező karácsonyi díszítőelem, ami nem mellesleg hihetetlen illatfelhővel tudja elárasztani az otthonunkat. Ugyanakkor az ünnepi időszakokon kívül is gyakran eszünk belőlük: mindkettő finom, és mindkettőt érdemes fogyasztani, de megvannak a saját erősségeik.
Kicsi narancs vagy nagy mandarin?
A boltban válogatva, első ránézésre nem mindig egyértelmű, melyik gyümölccsel is van dolgunk, hisz nagyon hasonló a megjelenésük, ami nem is véletlen, hisz egy családból származnak. Régebben még egyszerűen elintéztem annyival, hogy a mandarin a kisebb, a narancs a nagyobb, de ahogy egyre újabb fajták érkeznek hozzánk, előfordul, hogy
a méret már nem feltétlenül meghatározó tulajdonság.
Bár általában igaz ez az állítás, és a kókuszdió méretű gömbök esetében egyértelműen nyomra vezető infó, de az is előfordul, hogy egy mandarin akkora vagy akár nagyobb, mint egy kisebb narancs.
A formájuk árulkodó lehet
Azért ha jobban szemügyre vesszük őket, feltűnhet némi különbség. Ha színben hasonlóak is, a mandarin gyümölcse nem teljesen gömbölyű, legtöbbször inkább kicsit lapítottabb formája van. De ha a szemünk mellett a kezünket is munkára fogjuk, akkor érezhetjük, hogy a narancs feszesebb, tömörebb, míg a mandarin inkább ruganyosabb.
A héjukban is van különbség, mert a narancsfajták között sokkal több a vastagabb héjú, amiket általában egyszerűbb pucolni is.
A narancshéj hasznosabb
Ez a vastag, lédús, illatos külső borítás gyakran nem is kerül azonnal a szemétbe, inkább a radiátoron pihen pár napig, amíg még illatozik, de ha nem kezelték vegyszerekkel, akkor ehető is. Leginkább kandírozott formában finom, vagy ízesítéshez is használhatjuk a narancs héját, mondjuk süteménybe reszelve. Találunk persze narancsot is vékony borítással, de azt mintha direkt kiszúrásból növesztette volna magára, hogy ha már megesszük, legalább szenvedjünk előtte kicsit a hámozással. Ezzel szemben egy mandarin héja szinte leesik a gerezdekről, viszont jellemzően vékony, és sokkal kevesebb illóolaj található benne, így illatosításra nem olyan alkalmas, mint a nagytesóé.
Na de melyik az egészségesebb?
Aki evett már belőlük, el tudja dönteni, melyik áll közelebb az ízléséhez, melyiket fogyasztja szívesebben, és természetesen mindkettő egészséges.
Gyümölcsfogyasztás terén is igaz, hogy a legjobb, ha minél változatosabb az étrendünk,
így nem feltétlenül kell választani mandarin és narancs között, de mindkettőnek megvannak a maga erősségei összetételüket tekintve. Ha ezeket a szempontokat is figyelembe szeretnénk venni étrendünk összeállításához, akkor szolgálunk egy kis segítséggel.
Amiben mindkettő jó
Mind a narancs, mind a mandarin tartalmaz jelentős mennyiségű:
- riboflavint (B2-vitamin), ami idegrendszerünk és emésztőrendszerünk megfelelő működésében kap szerepet,
- niacint (B3-vitamin), ami elengedhetetlen az ideg-, a keringési és az emésztőrendszer megfelelő működéséhez,
- pantoténsavat, (B5-vitamin), ami fontos a mellékvese normális működéséhez,
- piridoxint (B6-vitamin), aminek legfontosabb szerepe az aminosavak és fehérjék anyagcseréjében és átalakulásában van,
- folátot (B9-vitamin), ami a sejtnövekedésben és DNS-képzésben kap szerepet.
A narancs erőssége
Bár a mandarinban is található jelentős mennyiségű C-vitamin, a narancs ebben jócskán megelőzi. Közel 70 százalékkal többet tartalmaz ebből a fontos vitaminból, ami többek között erősíti immunrendszerünket, segít a vas felszívódásában, valamint a regenerációban, a sebgyógyulásban és számos anyagcsere-folyamatban vesz részt.
A másik vitamin, amiből a narancsban többet találhatunk, bár a mandarinban sincs kevés, az a tiamin (B1-vitamin), ami a szívizom és az idegsejtek megfelelő működését segíti.
Ha a rostfogyasztásunkat szeretnénk fellendíteni, akkor a narancs a jobb választás, mert 33 százalékkal többet tartalmaz, mint a mandarin. Rostfogyasztásunk nemcsak az emésztésünk szempontjából fontos, de segít egészségesen tartani a bélflóránkat, amivel nagymértékben támogatja immunrendszerünket, valamint fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.
Amiért érdemes a mandarin mellett dönteni
Azért ne gondoljuk, hogy a mandarin teljesen alulmarad ebben a megmérettetésben. Az ő erőssége a béta-karotin, amiből szervezetünk az A-vitamint állítja elő, és a mandarinban 209 százalékkal több található, mint a narancsban. Az A-vitamin fontos szerepet tölt be a látásunk megőrzésében, a bőr és a nyálkahártyák egészségének megtartásában, valamint a növekedésben is.
Kutatások azt is alátámasztották, hogy magas zsírtartalmú étrend esetén a mandarin fogyasztása mérsékli a metabolikus szindróma hatásait. Nagy mennyiségű nobiletin- és a tangeretintartalmának köszönhetően csökkenti a zsigeri zsír mértékét és a gyulladást a szervezetben.
Az ízük dönt
Most már tisztában vagyunk a beltartalmi értékeikkel, de valószínűleg azt, hogy melyiket választjuk, leginkább az ízük dönti el. Íz tekintetében is van különbség, amit leírni igen nehéz, de míg a narancs íze a mézédestől a szájösszehúzós, inkább citromra emlékeztetően savanyúig terjedő skálán bárhol elhelyezkedhet, annyi biztos, hogy mandarinból én még savanyút nem kóstoltam, maximum nem volt különösebb íze. Bármelyik mellet döntünk, jól járunk, de a legjobb, ha mindig van otthon mindkettő.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés