Ezért álmosodsz el annyira az olvasástól

GettyImages-55847079

Az olvasás és az álmosság néha kéz a kézben jár. Ez azonban attól is függ, hogy milyen körülmények között csinálod.

Végre bekucorodsz az ágyba, hogy folytasd a detektívregényt, amire egész nap vártál. A történet épp izgalmas fordulatot vesz, ezért nem is lehetnél éberebb, három oldallal később mégis azon kapod magad, hogy vesztésre állsz a szemhéjaid nyitva tartásáért vívott harcban. Ismerős? Most megtudhatod, honnan ered a mindent elsöprő álmosság.

Miért álmosodok be, ha az ágyban olvasok?

A Science Focus szerint a pihe-puha ágyneműk ellened dolgoznak. Az emberek általában csendes, kényelmes légkörben próbálnak olvasni, ezek a körülmények ugyanakkor az alváshoz is ideálisak. Az olvasás ráadásul kiüríti az elméd, és elvonja a figyelmed azoktól a gondolatoktól, elfoglaltságoktól, amelyek egyébként ébren tarthatnának.

„Sok ember számára az olvasás élvezetes és relaxáló hatású, ami felkészíti a testet és az elmét az alvásra”, magyarázta dr. Raman Malhotra neurológus, az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia igazgatósági tagja. Szerinte a fő ok, amiért az olvasás segíthet az elalvásban, az az, hogy megnyugtatja az elmét, mielőtt még villanyoltásra kerülne sor. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy maga az olvasás is fárasztó lehet, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy hamarabb elbóbiskolj.

A koncentráció, ami a szöveg feldolgozásához szükséges, kimerítő lehet, különösen egy vaskos, nehéz olvasmány esetén.

Mindezek a tényezők remek elalvás előtti tevékenységgé teszik az olvasást, ami számodra is hasznos lehet, ha gyorsabban szeretnél álomba merülni. Ha azonban a folyamatos szunyókálási inger megakadályoz abban, hogy kiélvezz egy jó könyvet, akkor van néhány trükk, amit kipróbálhatsz.

A Book Riot első körben azt javasolja, hogy inkább reggelente olvass, vagy esténként hallgass hangoskönyveket. Emellett az is segíthet, ha nem fekvő helyzetben, az ágyban, hanem ülve olvasol. Ha pedig valamilyen nyilvános helyre, például egy parkba vagy kávézóba mész, akkor meg végképp nem kell az elalvástól tartanod.

Oszd meg másokkal is!
Mustra