Tényleg olyan pocsék alapanyagból készül a halrudacska? – A legmegúszósabb halétel a szakértő szemével

GettyImages-1144567068

A halrudacska összetételéről sok legenda kering. Ilyen az is, hogy a más termékek gyártásából visszamaradt haldarálék felhasználásával készül. Van ennek bármiféle alapja? Máris kiderül!

Sokan ugyan szeretik a halat, de idegenkednek a szagától, utálják a pucolását, vagy egyszerűen csak túl bonyolultnak tartják elkészíteni. Számukra kézenfekvő alternatíva lehet a halrudacska, amelynél sem a pikkelyekkel, sem a szálkákkal nem kell vesződni, ráadásul megsütésével mélyreható konyhai ismeretek nélkül is meg lehet birkózni. Ha valaki megúszós megoldást keres a karácsonyi halfogyasztásra, így akár az ünnepi asztalon is ott lehet a helye, bár ehhez némi újító szellem is elkél, hiszen nem mondható hagyományos fogásnak (itt a házi változat receptje). De egyáltalán miből és hogyan készül a halrudacska? És van okunk tartani tőle?

Ez van a panír alatt

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a halrudacskák a gyerekek körében is kedvelt, gyorsan elkészíthető, praktikus élelmiszerek, amelyek széles választékban kaphatók a boltokban. A szakember szerint a halrudacskák kinézetre nagyon hasonlítanak egymásra, de szakmai szempontból jelentős különbségek lehetnek közöttük. A termék alapanyaga természetesen minden esetben a hal – jobb esetben tőkehalfilé, de más fehér húsú fajta is lehet –, amelyhez a gyártáskor fűszereket és adalékanyagokat adhatnak, majd ropogós panírba burkolnak.

Halrudacska és halrudacska között jelentős különbségek lehetnek
Halrudacska és halrudacska között jelentős különbségek lehetnekWhitestorm / Getty Images Hungary

„A termék minőségét leginkább a felhasznált alapanyag, vagyis maga a hal határozza meg. Itt nem is feltétlenül a hal fajtája vagy a halászat módja, ami igazán számít, hanem az, hogy az alapanyagot milyen formában dolgozzák fel” – hívta fel a figyelmet az élelmiszermérnök. A halrudacskák ugyanis nem csak halfiléből, vagyis egyetlen darab halhúsból készülhetnek, egyes termékekbe ehelyett halpép vagy aprított hal kerül. Az utóbbi akár a halfilék formázásánál visszamaradó apró haldarabokból is állhat, ami nem hangzik túl gusztusosan, viszont gazdaságosabbá teszi az előállítást, illetve csökkenti a szálkák előfordulásának valószínűségét.

Azt, hogy a termék milyen alapanyagból készült, a csomagoláson is jelezni kell.

Traszkovics Zsolt megjegyezte, szakmai szempontból természetesen a halfiléalapú halrudacska képviseli a legmagasabb minőségi kategóriát, de ez nem jelenti azt, hogy az aprított halhúsból előállított termékek ne lehetnének finomak vagy egészségesek. A minőséget emellett nagyban befolyásolhatja a panír is, amelynek a halrudacska elkészítésekor aranybarnára kell sülnie, továbbá a felhasznált fűszerek is.

Ha sütőben készíted, nem szívja meg magát olajjal
Ha sütőben készíted, nem szívja meg magát olajjalHandmadePictures / Getty Images Hungary

„Mint minden gyorsfagyasztott terméknél, itt is kiemelkedően fontos a hűtőlánc betartása” – tette hozzá a szakember. A terméket a legjobb a fagyasztóból kivéve azonnal a forró olajba tenni, de kiolvadás után már semmiképpen sem szabad visszafagyasztani.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra