Tényleg olyan pocsék alapanyagból készül a halrudacska? – A legmegúszósabb halétel a szakértő szemével

GettyImages-1144567068

A halrudacska összetételéről sok legenda kering. Ilyen az is, hogy a más termékek gyártásából visszamaradt haldarálék felhasználásával készül. Van ennek bármiféle alapja? Máris kiderül!

Sokan ugyan szeretik a halat, de idegenkednek a szagától, utálják a pucolását, vagy egyszerűen csak túl bonyolultnak tartják elkészíteni. Számukra kézenfekvő alternatíva lehet a halrudacska, amelynél sem a pikkelyekkel, sem a szálkákkal nem kell vesződni, ráadásul megsütésével mélyreható konyhai ismeretek nélkül is meg lehet birkózni. Ha valaki megúszós megoldást keres a karácsonyi halfogyasztásra, így akár az ünnepi asztalon is ott lehet a helye, bár ehhez némi újító szellem is elkél, hiszen nem mondható hagyományos fogásnak (itt a házi változat receptje). De egyáltalán miből és hogyan készül a halrudacska? És van okunk tartani tőle?

Ez van a panír alatt

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a halrudacskák a gyerekek körében is kedvelt, gyorsan elkészíthető, praktikus élelmiszerek, amelyek széles választékban kaphatók a boltokban. A szakember szerint a halrudacskák kinézetre nagyon hasonlítanak egymásra, de szakmai szempontból jelentős különbségek lehetnek közöttük. A termék alapanyaga természetesen minden esetben a hal – jobb esetben tőkehalfilé, de más fehér húsú fajta is lehet –, amelyhez a gyártáskor fűszereket és adalékanyagokat adhatnak, majd ropogós panírba burkolnak.

Halrudacska és halrudacska között jelentős különbségek lehetnek
Halrudacska és halrudacska között jelentős különbségek lehetnekWhitestorm / Getty Images Hungary

„A termék minőségét leginkább a felhasznált alapanyag, vagyis maga a hal határozza meg. Itt nem is feltétlenül a hal fajtája vagy a halászat módja, ami igazán számít, hanem az, hogy az alapanyagot milyen formában dolgozzák fel” – hívta fel a figyelmet az élelmiszermérnök. A halrudacskák ugyanis nem csak halfiléből, vagyis egyetlen darab halhúsból készülhetnek, egyes termékekbe ehelyett halpép vagy aprított hal kerül. Az utóbbi akár a halfilék formázásánál visszamaradó apró haldarabokból is állhat, ami nem hangzik túl gusztusosan, viszont gazdaságosabbá teszi az előállítást, illetve csökkenti a szálkák előfordulásának valószínűségét.

Azt, hogy a termék milyen alapanyagból készült, a csomagoláson is jelezni kell.

Traszkovics Zsolt megjegyezte, szakmai szempontból természetesen a halfiléalapú halrudacska képviseli a legmagasabb minőségi kategóriát, de ez nem jelenti azt, hogy az aprított halhúsból előállított termékek ne lehetnének finomak vagy egészségesek. A minőséget emellett nagyban befolyásolhatja a panír is, amelynek a halrudacska elkészítésekor aranybarnára kell sülnie, továbbá a felhasznált fűszerek is.

Ha sütőben készíted, nem szívja meg magát olajjal
Ha sütőben készíted, nem szívja meg magát olajjalHandmadePictures / Getty Images Hungary

„Mint minden gyorsfagyasztott terméknél, itt is kiemelkedően fontos a hűtőlánc betartása” – tette hozzá a szakember. A terméket a legjobb a fagyasztóból kivéve azonnal a forró olajba tenni, de kiolvadás után már semmiképpen sem szabad visszafagyasztani.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra