Mennyi az a napi alkoholfogyasztás, ami még megengedhető?

A kevesebb néha több. Így van ez az alkohol és az egészség összefüggésében is. De vajon napi egy-két korsó sör vagy pár pohár bor még beleférhet stresszoldóként?

Egyetlen orvos sem javasolja az alkoholfogyasztást csak azért, mert annak jótékony hatásai lehetnek. A mérsékelt fogyasztást – amit a nőknél napi egy, a férfiaknál legfeljebb napi két italban határoztak meg – mégis alacsony kockázatúnak tekintettük eddig, sőt némely tekintetben valóban előnyökkel járhat. A legfrissebb ajánlások azonban már egy fokkal óvatosabban fogalmaznak a kérdésben, és a férfiaknál is egy italnál húzzák meg a határt – hívja fel a figyelmet a Consumer Reports.

Miért lett a kettőből egy?

Rájöttünk, hogy az alkohol kockázatait valószínűleg alábecsültük – fogalmazott a kanadai Institute for Substance Use Research kutatóintézet igazgatója, aki egy szakértői tanácsadó bizottság tagjaként részt vett az Egyesült Államok 2020-as táplálkozási irányelveinek kialakításában is. A szakember kiemelte: ha valaki alkoholt fogyaszt, az egészség szempontjából mindenképp előnyösebb kevesebbet, mint többet innia.

Az üzenetnek most különösen nagy jelentősége van, a koronavírus-járvány ugyanis az alkoholfogyasztásra is serkentően hatott. A Cunsumer Reports reprezentatív felmérésében a 2500 megkérdezett 23 százaléka válaszolt úgy, hogy a vírus megjelenése óta többet iszik a korábbiakhoz képest. Ez elég riasztó adat annak tükrében, hogy az idősebbek körében – akiket a pandémia leginkább veszélyeztet – a túlzott alkoholfogyasztás (ami a nőknél legalább négy italnak, a férfiaknál pedig ötnek felelt meg) már előtte is emelkedő tendenciát mutatott. Egy 2019-es tanulmány a 65 éves vagy idősebb korosztály 11 százalékos érintettségét állapította meg.

Shelly F. Greenfield, a Harvard Medical School pszichiátriaprofesszora szerint a jelenségre az lehet a magyarázat, hogy a magány, az elszigeteltség és az egészséggel kapcsolatos aggályok fokozzák a stresszt. Bár a bizottság ajánlása végül nem került bele a táplálkozási irányelvekbe, a szakértők továbbra is megosztottak az alkohol egészséges étrendben betöltött szerepével kapcsolatban.

Veszélyes csapda napi szinten stresszoldóként használni
Veszélyes csapda napi szinten stresszoldóként használniGuido Mieth / Getty Images Hungary

Pontosan mennyit szabad inni?

A mértékletes alkoholfogyasztás, vagyis napi 1-2 ital – egy ital itt egy doboz sört (3,33 deci), egy pohár bort (1,5 deci) vagy egy felest (4 cent) jelent – és bizonyos egészségügyi előnyök között már számos kutatás talált összefüggést. A JAMA Network Open című tudományos folyóiratban publikált 2020-as tanulmány például arra jutott, hogy az alacsony vagy közepes mennyiségű alkoholt fogyasztó középkorú és idősebb felnőttek jobb kognitív funkciókkal rendelkeznek azoknál, mint akik soha nem isznak. Egy másik, a Journal of the American College of Cardiology folyóiratban megjelent tanulmány pedig azt állapította meg, hogy a mérsékelt ivók kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben. Bár egyes vélemények szerint a visszafogott alkoholfogyasztás a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjére is pozitív befolyással lehet, nem lehet kizárni azt sem, hogy a vizsgált alanyok eleve egészségesebbek lehettek.

Ami viszont teljesen egyértelmű, az az, hogy az alkohol lehetséges előnyeit messze felülmúlják a túlzott fogyasztással járó ártalmak. Idetartozik egyebek mellett a magas vérnyomás, az agyvérzés, a pangásos szívelégtelenség, illetve legalább hétféle daganatos megbetegedés, így a mell- és a májrák megnövekedett kockázata is. Marjorie McCullough, az American Cancer Society epidemiológiai kutatásainak vezetője szerint egyes daganatos megbetegedések esetében mindenféle alkoholfogyasztás káros lehet, a kockázat pedig minden elfogyasztott itallal tovább nő.

Az idősebbeknél az alkohol veszélyei és mellékhatásai még hangsúlyosabbá válnak. Számukra már a szerény italozás is ködös tudatállapothoz, álmossághoz vagy egyensúlyvesztéshez vezethet, illetve megzavarhatja egyes gyógyszerek, így az alvási problémákra, szorongásra és magas vérnyomásra felírt gyógyszerek hatását.

Hogyan tartható kordában az alkoholfogyasztás?

A Consumer Reports azt ajánlja, hogy próbáld előre végiggondolni, mikor és mennyit szeretnél inni, amikor pedig italozol, jegyezd fel valahová a mennyiségeket, hogy könnyebben nyomon tudd követni, ténylegesen mennyi alkoholt fogyasztasz. Sokat segíthet, ha a szokást valamilyen más stresszoldó tevékenységgel váltod ki, ahogy az is, ha elkerülöd azokat a tényezőket – például bizonyos embereket, helyeket –, melyek italozásra sarkallnak. Ha úgy érzed, hogy egyedül nem tudsz megbirkózni a problémával, ne félj segítséget kérni!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra