Melyik narancs volt előbb, a gyümölcs vagy a szín?

Mi volt előbb, a narancs vagy a … narancs? Vajon ki volt olyan kreatív, hogy a gyümölcsöt annak színéről nevezze el? Vagy a szín kapta a nevét a citrusfélék után? Zavarba ejtő eredettörténet következik, ha már túl vagy a tyúk és a tojás dilemmáján.

Az utóbbi években a fiam olyan keresztkérdéseket tett fel, mint hogy miért van a kakasnak taraja, mi van a fekete lyuk túloldalán, miért zöldek az örökzöldek, miért van a bikák orrában karika és mitől puhák a puha dolgok, miközben a kemény dolgok kemények. Ezek után már a szemem sem rebbent, amikor utolért a kérdés: melyik narancs volt előbb, a gyümölcs vagy a szín?

Narancs vagy narancssárga?

A mai narancs szó nyelvi ősét valójában először annak a fának a leírására használták, amin a gyümölcs terem. A szó gyökerei egészen az egyik legősibb indoeurópai nyelvig vezethetők vissza, szanszkrit nyelven ugyanis a nāranga szó narancsfát jelent. Ez aztán perzsa és arab szavakká fejlődött, de ha beszélsz spanyolul, neked is ismerős lehet a hangzása.

Idővel aztán a szó nemcsak a fát jelentette már, de a gyümölcs megnevezésére is használni kezdték. Az ófranciák az arab nāranj szót pomme d’orange („a narancsfa gyümölcse”) vagy egyszerűen orange néven adaptálták a saját nyelvükbe, tőlük vették át később az angolok is a maguk orange kifejezését a 13. században.

Melyik volt előbb?
Melyik volt előbb?Tara Moore / Getty Images Hungary

A szót csak majdnem 200 évvel később kezdték el a szín leírására használni, így a kérdésünk egyértelmű győztese a gyümölcs. 1512-ben találkozhatunk először a szín jellemzéseként használt naranccsal, ez pedig egybeesik azzal az időszakkal, amikor a portugál tengerészek édesebb, ízletesebb narancsot hoztak Kínából Európába.

Már csak egyetlen rejtély maradt. Hogyan azonosították a színt 1512 előtt? Az óangol nyelvben a geolurēad szót használták, ami nagyjából annyit tesz, hogy sárgáspiros.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra