A maradékok tárolása és felhasználása során érdemes betartani néhány alapvető szabályt ahhoz, hogy továbbra is biztonságosan fogyaszthatók legyenek. Mutatjuk, hogy az ajánlások szerint melyek azok a hibák, amiket véletlenül sem szabadna elkövetned.
1. Két óra elteltével sem rakod el az ételt
Soha ne hagyd, hogy a romlandó ételek, köztük a maradékok 2 óránál tovább szobahőmérsékleten álljanak. Ugyanis amint az étel hőmérséklete 60 Celsius-fok alá csökken, az ételmérgezést okozó baktériumok kezdenek elszaporodni benne.
A maradékokat minél hamarabb hűtsd le, és próbáld a lehető leggyorsabban lecsökkenti hőmérsékletüket.
Ebben segíthet, ha sekély kialakítású edényeket használsz, illetve az ételeket kisebb adagokban teszed el. Már letelt a 2 óra? Akkor ne vállalj felesleges kockázatot! Sőt, a nyári melegben, amikor a hőmérséklet meghaladja a 30 fokot, a kint hagyott ételt már egy óra után se fogyaszd el!
2. Nem légmentesen zárható tárolódobozokat használsz
Az ételeket mindig jó minőségű, légmentesen zárható tárolóedényekben tartsd. A vékony falú elviteles műanyag dobozok nem alkalmasak a maradékok tárolására. Figyelj oda arra is, hogy az ételek megfelelő méretű tárolódobozokba kerüljenek. Minél kisebb légtér marad körülöttük, annál jobb. Ez segít távol tartani a baktériumokat, miközben bezárja a szagokat és a nedvességet.
3. Túl meleg van a hűtődben
A hűtőszekrény belső hőmérsékletét úgy állítsd be, hogy ne haladja meg a 4 fokot. Az Eatright.org felmérése szerint az emberek 40 százalékánál túl meleg van a hűtőben, és 41 százalékuk nem is tudja, hogy az élelmiszerek biztonságos tárolásához milyen hőmérséklet szükséges. Te már tudod, ezért kövesd a szabályt, hogy elkerülhesd a baktériumok elszaporodását.
4. 3-5 napnál tovább tartogatod a maradékokat
A hűtve tárolt maradékokat 3-5 napon belül használd fel, vagy fagyaszd le – így 4 hónapig is elállnak. A legjobb, ha előre felcímkézed őket tárolási dátumukkal. Ha ezt megteszed, később nem kell találgatnod, hogy meddig fogyaszthatók. De mielőtt megennéd őket, a biztonság kedvéért ellenőrizd, hogy látható-e rajtuk valamilyen elváltozás, illetve nincs-e kellemetlen szaguk. Ha bármi gyanúsat észlelsz, inkább dobd ki az ételt!
5. Nem melegíted fel őket eléggé
A maradékok melegítésekor ügyelj rá, hogy hőmérsékletük elérje a 75 fokot, a szószokat, mártásokat és leveseket pedig forrald fel. „Az ételeket fedő alatt melegítsd újra. Ez megtartja a nedvességet, továbbá biztosítja, hogy egyenletesen átmelegedjenek” – javasolják az ajánlásokban. Ha biztosra akarsz menni, akkor egy ételhőmérő segítségével ellenőrizheted, hogy a maradékok kellően átmelegedtek-e.
A csirke, a tojás és a sertéshús melegítésekor különös óvatossággal járj el.
6. Rosszul használod a mikrót
Ha a mikrohullámú sütőt használod a maradékok felmelegítésére, az szintén fokozott óvatosságot igényel. Amennyiben a készülék nincs forgótányérral ellátva, a melegítési idő felénél forgasd el az edényt, majd kavard meg a tartalmát, hogy ne legyenek benne hideg foltok, ahol életben maradhatnak a baktériumok.
Az ételt a mikróban történő melegítésnél is tanácsos lefedni. A keletkező nedves hő segít elpusztítani a baktériumokat, és hozzájárul az egyenletes hőmérséklet eléréséhez.
Még valami, ami fontos lehet. A szakemberek nem ajánlják, hogy a fagyasztott húst a mikróban olvaszd ki. Ez ugyanis felveti a keresztszennyeződés lehetőségét, vagyis előfordulhat, hogy a húsból származó baktériumok később más ételeket is beszennyeznek. Ha mindenáron a mikrót akarod a hús kiolvasztására használni, tegyél óvintézkedéseket, és moss le minden felületet szappanos vízzel.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés