A leves túlsózása az egyik leggyakoribb konyhai hiba, ami még a legjobbakkal is megesik, ezért felesleges emésztened magad miatta. Bár megfordulhat a fejedben, hogy a pocsékolást elkerülve így is leerőltesd a torkodon, ennél azért van jobb megoldás is. Mutatjuk, milyen praktikákkal hozhatod helyre.
Készíts több levest
Ha a főzés elején szembesülsz vele, hogy túl sós a leves, megoldás lehet, ha nagyobb adagot készítesz belőle. Ha megduplázod a hozzávalók mennyiségét, azzal megnövelheted a leves térfogatát, így kevésbé fog dominálni a só.
Hígítsd fel
Kiváló eredményt érhetsz el a hígítással is. A húslevest például elegendő alaplével felönteni, majd lassú tűzni főni hagyni, hogy visszanyerje eredeti állagát. Ha az alapléhez sűrítőanyagot, mondjuk lisztet vagy kukoricakeményítőt adsz, amelyet előzetesen elkeversz vízzel, egy olyan szuszpenziót kapsz, amivel bármilyen leves felhígítható. A leves ettől gyorsabban visszanyeri állagát, mint ha csak alaplével próbálkoznál, ráadásul a sűrítőanyag felszívja a só egy részét.
Amennyiben sűrített levesalappal dolgozol, a hígításhoz a tej vagy a tejszín lehet a megfelelő alternatíva.
Adj hozzá nyers krumplit
Ha a nagyobb adag készítése vagy a hígítás nem opció, tegyél a levesbe egy egész meghámozott krumplit, majd hagyd 20 percig főni. A burgonya közben felveszi a sót, így ha nem is eszed meg, a levest akkor is segíthet megmenteni.
Adj hozzá valami savasat
Egy kis sav szintén csodákra képes. A sósabb ízvilágú leveseknél, mint amilyen a lencseleves vagy a gombakrémleves, egy kevés friss citromlé hozzáadása lehet a megoldás, míg az eleve savat tartalmazó paradicsomleves vörösborecettel hozható helyre. A húslevesekhez használhatsz akár ecetet is.
A sós íz citromhéjjal, lime-szeletekkel, balzsamecettel vagy natúr joghurttal is csökkenthető.
Így előzd meg a túlsózást
Itt van néhány tipp, amivel a jövőben elkerülheted a levesek túlzósását.
- Ne egyszerre ad hozzá az össze sót, hanem több lépésben, fokozatosan, közben folyamatosan kóstolgatva.
- Használj sómentes alaplevet.
- Ellenőrizd a leves többi hozzávalóját, hogy van-e köztük olyan, amelyik tartalmaz sót.
- Ne hagyd, hogy a leves túlzottan felforrjon, mert ez a só koncentrációjára is hatással lehet.
- Só helyett friss fűszernövényekkel ízesítsd a levest.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés