Hogyan lesz koffeinmentes a kávé? Így vonják ki belőle azt, ami ébren tartana

GettyImages-1319498242

Ma már nem lehetetlen olyan koffeinmentes kávét készíteni, amely közel ugyanazt az ízélményt adja, mint egy igazi fekete. De van ennél meglepőbb hírünk is!

Ha egészségügyi okokból el vagy tiltva a koffeintől, vagy szeretnéd némiképp visszafogni a fogyasztását, netán csak az íze miatt iszol kávét, akkor a koffeinmentes kávé lehet a legkézenfekvőbb megoldás. Nem árt azonban tudni, hogy valamennyi koffeint a koffeinmentes kávé is tartalmaz. A szakembertől megtudhatod, hogy mennyit, és hogy ez minek köszönhető.

Mi fán terem a koffein?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, tiszta formájában a koffein – ami a természetben a kávébab mellett a teában és a kóladióban is előfordul – egy fehér, kristályos anyag, amely vízben nagyon jól oldódik, ízre pedig erősen keserű. A koffeinnek számos élettani hatást tulajdonítanak, de elsősorban élénkítő szerepéről ismert, ami abból adódik, hogy izgatóan hat a központi idegrendszerre.

Túladagolása veszélyes lehet, hiszen kézremegést, pánikérzetet, szorongást és erős szívdobogást okozhat.

A szakember szerint egy csésze kávé a felhasznált kávéfajtától és az elkészítési módtól függően jellemzően 80–150 mg koffeint tartalmaz. Ezt azért is érdemes megjegyezni, mert a túladagolás tünetei már 300 mg feletti mennyiség elfogyasztása esetén is jelentkezhetnek. Ha viszont a koffeinmentes kávé mellett döntesz, ettől nem kell tartanod.

A koffeinmentes kávéból bátran fogyaszthatsz éjszaka is
A koffeinmentes kávéból bátran fogyaszthatsz éjszaka isPheelings Media / Getty Images Hungary

Hogyan készül a koffeinmentes kávé?

Mivel nem létezik olyan kávébab, amelyik nem tartalmaz koffeint, az anyag meghatározó részét a kávé előállítása során vonják ki, ami még a pörkölés előtt megtörténik. Erre többféle módszer is létezik. „Ilyen például az oldószeres áztatás, de az oldószerként használt benzol kedvezőtlen egészségügyi hatásai miatt manapság már más eljárásokat részesítenek előnyben” – jegyezte meg Traszkovics Zsolt.

Az egyik legegyszerűbb megoldás a vizes áztatás, melynek hátránya, hogy a koffein mellett az ízanyagok is kioldódhatnak a kávéból, amit a gyártók minimális mennyiségű oldószer hozzáadásával próbálnak ellensúlyozni. Az úgynevezett svájci vizes eljárás ezt úgy küszöböli ki, hogy a kávészemeket olyan vízbe áztatják, amelynek oldottanyag-tartalma megegyezik a zöld kávé oldhatóanyag-összetételével. A koffein így kioldódik a szemekből, az íz- és illatanyagok viszont változatlan formában megmaradnak.

A koffeint a még zöld kávészemekből vonják ki
A koffeint a még zöld kávészemekből vonják kiRizky Panuntun / Getty Images Hungary

A harmadik és egyben legmodernebb eljárás során a kávébabot nagynyomású szén-dioxiddal kezelik. Ezzel érhető el a legjobb eredmény: érzékszervi tulajdonságait tekintve a végterméket szinte lehetetlen megkülönböztetni a hagyományos kávétól. Miután a fenti eljárások valamelyikével kivonják a koffeint, a kávészemeket megszárítják, majd pörkölik. Ezzel kész is van a termék.

Itt fontos kiemelni, hogy a koffeinmentes kávé nem teljesen koffeinmentes.

Jelenleg ugyanis nem ismert olyan módszer, amellyel az összes koffein maradéktalanul eltávolítható lenne a kávészemekből – tudtuk meg a szakembertől. „A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint a maximális koffeintartalom 0,08% lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy adag koffeinmentes kávéval megközelítőleg 2 mg koffeint viszünk be a szervezetünkbe.”

Tehát van benne koffein, de csak elenyésző mennyiségben. Ha nem hiszed, számolj csak utána: körülbelül 40 csészényi mennyiséget kéne meginnod belőle ahhoz, hogy ugyanolyan hatása legyen, mint egy normál kávénak, aminek, valljuk be, igen csekély a valószínűsége.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra