Le akarsz állni a koffeinnel? 4 tipp, hogy könnyebben túléld a mellékhatásokat

GettyImages-868450040

A koffeinről való leszokás nem jár olyan drasztikus mellékhatásokkal, mint az alkoholmegvonás, de ettől még elég kellemetlen tünetek kísérhetik.

Mivel a koffein lényegében egy drog (konkrétan a legnépszerűbb pszichoaktív anyag a világon), elhagyását a legtöbb esetben nem lehet mellékhatások nélkül megúszni. Az emberek pedig gyakran éppen a zavaró tünetek – különösen, ami a megszokott reggeli energialöketet felváltó kezdeti kábaságot illeti – miatt esnek vissza, és kezdik újra a koffeinfogyasztást, így beindulhat egy ördögi kör, amiből egyre nehezebb kitörni. A CNET ezért is állt elő néhány hasznos tanáccsal, ami segíthet a felmerülő mellékhatások leküzdésében.

1. Ne próbálj hirtelen leszokni

Ha végre elhatároztad magad, akkor érthető, hogy nem akarsz tovább vacakolni, a szakemberek mégis azt javasolják, hogy ne próbálj a koffeinnel egyik pillanatról a másikra teljesen leállni, hanem a saját jól felfogott érdekedben kövesd inkább a fokozatosság elvét. Ez az egyik legbiztosabb módja annak, hogy elkerülhesd az esetlegesen jelentkező mellékhatásokat, amelyek a Cleveland Clinic szerint a következők lehetnek:

  • fejfájás
  • fáradtság
  • koncentrációs problémák
  • hányinger
  • izomfájdalom
  • ingerlékenység

A legjobban akkor jársz, ha adsz magadnak 2-3 hetet, hogy túljuss a nehezén. Ha az elején a megszokott három helyett csak két csésze kávét iszol, vagy azt részben koffeinmentesre cseréled, máris sokkal fájdalommentesebb lehet az átmenet. Ugyanezt az elvet érdemes követned a koffeines üdítőknél, teáknál is.

Az első reggelt a legnehezebb túlélni
Az első reggelt a legnehezebb túlélniSensorSpot / Getty Images Hungary

2. A tünetek elkerüléséhez maradj hidratált

Ha úgy érzed, hogy kezd megfájdulni a fejed, igyál meg egy nagy pohár vizet. A legutolsó dolog, amire szükséged van, az a kiszáradás, hiszen a koffeinelvonás tünetei így még rosszabbá válhatnak. A leállás remek apropó lehet arra is, hogy új rutint alakíts ki: amikor korábban kávéztál, igyál vizet. Ez különösen fontos lehet reggel, amikor automatikusan a kávé után nyúlnál, miközben az éjszakai folyadékbevitel elmaradása miatt szervezeted még alaposan ki van száradva.

3. Figyelj oda az étkezésre és az alvásra

A legtöbben azért fogyasztanak koffeint, mert bár csak átmeneti jelleggel, de élénkítő hatású. Ha azonban odafigyelsz a folyadékbevitelre és eleget alszol (vagyis napi 7-9 órát), koffein nélkül is energikusabbá válhatsz. Komoly jelentősége lehet az étrendednek is, hiszen egyes ételek több energiával szolgálnak, mint mások. Ilyen például a chiamag és a nyers kakaó is, így reggeli fogyasztásuk segíthet betölteni a kávé után maradó űrt. A Healthline szerint hasznos lehet az is, ha több összetett szénhidrátot viszel be, mivel ez egyenletesebb energiaérzetet biztosít a nap folyamán.

4. Tudd, hogy mennyi koffeint fogyasztasz

A kávén, teán és üdítőitalokon kívül a koffein más élelmiszerekben, így a csokoládéban és egyes edzés előtt fogyasztott táplálékkiegészítőkben is megtalálható, ezért gondold végig, hogy vannak-e olyan elemek az étrendedben, amelyek észrevétlenül befolyásolhatják a kitűzött cél elérését.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek