Így spórolj a kenyérrel: vajon jó ötlet a hűtőben tárolni?

GettyImages-1291094966

Nálad is előfordul, hogy túl hamar kiszárad vagy megpenészedik a kenyér? Mutatjuk, hogyan tárold, hogy minél tovább megőrizze frissességét.

A kenyér ára soha nem látott mértékben emelkedik, ezért ha spórolni akarsz, most minden korábbinál nagyobb jelentősége lehet annak, hogy megfelelő módon tárold. Erre a célra sokan a boltban kapott műanyag zacskót használják, ami azonban egyáltalán nem jó megoldás. De mi van a hűtővel? És ha már itt tartunk, van értelme lefagyasztani a kenyeret?

Miért nem szabad a műanyag zacskóban hagyni a kenyeret?

„A zacskó ugyan meggátolja a kenyér kiszáradását, mivel nem engedi a nedvességet elpárologni, de a benn rekedt párától kenyerünk kérge átnedvesedik, megpuhul, és emiatt nem lesz friss érzete. A zacskóban lecsapódó nedvesség nemcsak a frissesség miatt jelenthet gondot, de a penészgombák számára is kedvező körülményeket teremtünk vele, így sokkal hamarabb megtelepednek a kenyér felszínén” – figyelmeztet a Maradék nélkül, a Nébih tájékoztató oldala.

A frissen sült kenyér átnedvesedhet, majd megpenészedhet a műanyag zacskóban
A frissen sült kenyér átnedvesedhet, majd megpenészedhet a műanyag zacskóbanroibu / Getty Images Hungary

Éppen ezért ha a boltban frissen sült, meleg pékárut vásárolsz, próbálj ellenállni a kísértésnek, hogy lezárd a zacskó száját. Ezt még a hazaút idejére sem érdemes megtenned. Amennyiben a kenyér mégis megpuhul és veszít friss érzetéből, dobd be a kenyérpirítóba, és újra kellemesen ropogós lesz.

Akkor miben érdemes tárolni?

A műanyag zacskó helyett remek alternatíva lehet a papírzacskó, ami engedni szellőzni a kenyeret, így az nem penészedik be, sőt lelassítja a nedvességvesztést is, vagyis egyúttal védi a kiszáradástól. Ha nincs kéznél papírzacskó, akkor példát vehetsz nagyanyáinkról, akik egyszerűen egy tiszta konyharuhába csavarták a kenyeret. Ennél már csak a kenyértartó jobb megoldás, amely apró kis résein keresztül megfelelő szellőzést biztosít, miközben dekorációs elemnek sem utolsó.

A kenyértartó az egyik legjobb megoldás
A kenyértartó az egyik legjobb megoldásAnastasia Timonina / Getty Images Hungary

Mi történik, ha beteszem a hűtőbe?

A hűtőgép hatékonyan képes frissen tartani a tejtermékeket és a húsokat, illetve a pékáruk penészesedését is lassítja (feltéve, hogy nem éri őket nedvesség). A kenyér tárolására ennek ellenére kevésbé alkalmas, mivel a természetes száradási folyamatot nagymértékben felgyorsítja.

Akár hatszor gyorsabban is kiszárad a kenyér a hűtőben, mint szobahőmérsékleten.

Vannak, akik szerint ez úgy kerülhető el, ha a kenyeret szorosan műanyag fóliába csomagolod, és úgy teszed be a hűtőbe.

A hűtőben kiszáradhat, de fagyasztva hónapokig eláll
A hűtőben kiszáradhat, de fagyasztva hónapokig elállQwart / Getty Images Hungary

És lefagyasztani van értelme?

Nagyon is! A Maradék nélkül szerint a fagyasztás az egyik legjobb módszer a kenyér frissességének megőrzésére. „Fagyasszuk le szeletelve a kenyeret, így bármikor kivehetünk a fagyasztóból akkora mennyiséget, amire szükségünk van. Ha nem szeretnénk felszeletelni, akkor is érdemes kisebb egységekben lefagyasztani, hogy tényleg csak annyit vegyünk ki, amennyi egyszerre elfogy. Mikróban vagy sütőben gyorsan felolvaszthatjuk. A melegítés hatására ismét olyan lesz, mintha frissen sült volna” – írják útmutatójukban.

Itt is érvényes ugyanakkor az aranyszabály, hogy ami egyszer már kiolvadt, azt nem szabad visszatenni a fagyasztóba. Ha pedig a kenyér valamilyen okból megpenészedne, ki kell dobni!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek