Útmutató a penészes ételekhez – tényleg nem kell kidobni minden penészes ételt?

GettyImages-1179803384

Penészes ételekkel mindenkinek volt már dolga. Sztárséf mondja el, mit kell tudnunk a penészről, hogyan ismerjük fel, milyen esetben nem kell kidobni a penészes ételt, és hogyan előzzük meg az ételpenészedést.

Neked is meggyűlt már a bajod a penészes ételekkel? Serena Poon, sztárséf és dietetikus összegyűjtötte, mit kell tudnunk az ételpenészedésről.

Mitől penész a penész?

Egy specifikus gomba terjedése okozza a penészedést. A penészedés természetes folyamat, ami az ökológiai egyensúlyt segíti elő, komposztálja ételeinket. A penészspórák mindenhol jelen vannak, az otthonunkban is, nincs menekvés előlük, icipici részecskékként lebegnek körülöttünk ebben a pillanatban is. A nedves környezet kiváló melegágya a penészedésnek.

GettyImages-1286044362
RussieseO / Getty Images Hungary

A penészes étel ismérvei

Megnyugtatunk, valószínűleg teljesen jó az eddig használt penészdetektálási módszered, Poon is csak a józan paraszti ész eszköztárát sorolja fel erre a célra. Akkor penészes egy étel, ha megpuhul, megsötétedik, kibolyhosodik rajta a penész, porszerűen ellepi, megváltozik az íze, vagy ha a csomagolása sérült, nedves belül, furcsa színű, vagy esetleg csak simán lejárt a szavatossági ideje ételednek a csomagolás szerint.

Hogyan együnk mégis penészes ételt?

Hacsak nem találsz külön élvezetet a penészes ételek bukéjában és az azt követő rosszullétben, valószínűleg te sem kívánsz penészes ételt enni, kivéve, ha néhány különleges sajtról van szó. De az ételkidobás is olyan snassz, 2021-ben főleg letűnt trendnek számít. Így hát örömünkre szolgál, hogy Poon erre is tud megoldást nyújtani.

Mivel a penész könnyebben terjed a puha ételekben, mint a kenyér, a gyümölcsök vagy a puha sajtok (kihagyva ebből a gorgonzolát, a roquefortot és a brie-t), ezeket inkább dobjuk ki, mivel szabad szemmel nem látható mélységekig képes behatolni ezekbe a penész.

Ellenben a kemény felszínű ételek, mint a kemény sajtok és a zöldségek, megmenthetők. A kemény felületeken nehezebben terjed a penész, ezért ha az ilyen ételekből kivágjuk a penészes részeket és a penészt körülvevő 2,5 centimétert, boldogan felfalhatjuk kemény ételeink maradékát.

A kést, amivel kivágtuk a penészt, rögtön el kell mosni, és a hűtőt is ki kell takarítani a penészes étel eltávolítása után, hogy megállítsuk a penész terjedését. Poon arra figyelmeztet, ne szagoljuk meg és ne együk meg a penészt, mivel allergiás és légzési problémákhoz vezethet.

GettyImages-1278986537
Irina Zaychenko / Getty Images Hungary

Penészmegelőzés, amitől tátva marad a szád

Szó szerint, mivel Poon elsődleges penészmegelőző módszere az evés. Próbáljunk meg csak annyi ételt vásárolni, amennyit meg is tudunk enni, hogy ne kelljen annyi penészes ételt kidobnunk. Illetve kialakíthatunk hűtőszekrényünkben egy „ezt edd meg előbb” polcot, ami vizuális emlékeztetőül szolgálhat, mit kéne minél gyorsabban elfogyasztani. Továbbá, a penész a levegőben terjed, tehát használjunk légbiztos ételtartókat élelmiszereink tárolására.

Évente a magyarok átlagosan 68 kilogrammnyi ételt dobnak ki fejenként tavalyi adatok alapján, tehát érdemes bevetnünk ezeket a praktikákat, hogy kevésbé pazarló életvitelt vezethessünk.

Az ételpazarlás orvoslására találta ki Perepelica Kirill, Wettstein Albert, Zwecker Bence és Zsoldos Botond a Munch.hu-t, amivel a felhasználók kedvezményesen vásárolhatnak meg a nap végén olyan ételeket, amik még jók ugyan, de szabályozások alapján kidobásra ítéltettek.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek