A tartós élelmiszerekkel egy szekrényben, esetleg a konyhapulton, netán a hűtőben tartod a kávét? Ahány ház, annyi szokás, mondják, ám a feketénél pont, hogy nem mindegy, hol találsz neki helyet. A szakértők szerint ugyanis a frissesség és az íz megőrzése szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható szempont a tárolás.
A kávétárolás legfontosabb szabályai
„Minden, ami jó az embernek, az rossz a kávénak” – mondja Jiyoon Han barista, értve ezt a levegőre, a nedvességre, a fényre és a hőre. Mert a kávé tárolása akármilyen bonyolultnak is tűnhet, valójában végtelenül egyszerű, csupán ezt a néhány fontos szabályt kell betartani hozzá:
legyen légmentesen záródó edényben, hűvös, száraz és közvetlen napfénytől védett helyen.
Ezek ugyanúgy érvényesek a kávéőrleményekre és a kávébabokra is, ugyanakkor hasznos tudni azt is, hogy bármi is legyen a tárolási mód, az őrölt kávé gyorsabban öregszik, mint a szemes. Ennek pedig nem más az oka, mint hogy az őrlemény nagyobb felületen érintkezik a levegővel.
Eddig marad friss a kávé
A kávék csomagolását gyakran látják el egy úgynevezett egyirányú szeleppel, amely kiengedi a pörkölés után a babból természetes módon felszabaduló szén-dioxidot, miközben megakadályozza, hogy oxigén jusson a zacskóba. Ha ilyen csomagolású kávét vásárolunk, Maryna Gray kávészakértő szerint biztosak lehetünk abban, hogy bontatlanul legalább hat hétig élvezhetjük kedvenc feketénk ízét, felbontás után viszont a legjobb, ha két héten belül elfogyasztjuk azt.
Tárolási kisokos
Sarkalatos kérdés a megfelelő tárolóeszköz kiválasztása is, bár túlgondolni ezt sem kell. A kávé ugyanis akkor marad a legfrissebb, ha
az eredeti csomagolásában vagy légmentesen záródó tartályban tároljuk.
Utóbbinál fontos szempont, hogy lehetőleg ne legyen átlátszó, és ne is engedje be a fényt. Ha ilyet használunk, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy tiszta, és nem szaglik semmilyen korábban tárolt dologtól, különben a fekete felszív bármilyen edénybe zárt illatot. Ezek tisztításánál pont emiatt kerülnünk kell az illatos mosogatószerek használatát is, ahogyan vizes tisztítás helyett bőven elég az is, hogy két használat között papírtörlővel töröljük át az edényt. Ha úgy döntünk, mégis maradunk a zacskós tárolásnál, ügyeljünk arra, hogy
a lehető legszorosabban zárjuk vissza, hogy a kávé minél kisebb eséllyel érintkezhessen a levegővel.
Jó ötlet a hűtő vagy a fagyasztó?
Van egy rossz hírünk azoknak, akik eddig a hűtőben tartották a kávét: a nedves közeg egyáltalán nem kedvez az eszpresszó ízének és frissességének. De a konyha hidegében való tárolással nem csak ez az egy gond van. Mint azt már korábban említettük,
miután a kávé a szagokat is könnyen felszívja, nem ideális potenciálisan erős szagú ételek közelében tartani.
Hasonló a helyzet a fagyasztóval is, amelyben ugyan nem lehetetlen jól tárolni a feketét, ám Steve Sutton kávészakértő szerint ehhez olyan eszközök és szakértelem szükséges, amellyel a kávéfogyasztók 99,99 százaléka nem rendelkezik. Pedig, ha jól csinálnánk, a kávé fagyasztása lelassíthatná a kedvenc doppingitalunk alapanyagának az öregedési folyamatát, mi több, meghosszabbíthatná annak eltarthatóságát is. Ha mégis a kávé lefagyasztása mellett döntenénk, akkor mindenképpen tegyük azt egyszeri adagokban, légmentesen zárható csomagolásban.
Ha a világ egyik kedvenc kávéjának magyar vonatkozásairól olvasnál, kattints ide!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés