9 élelmiszer, amit nem szabad vagy fölösleges hűtőben tárolni

Berényi Bianka
GettyImages-1311032276

Az élelmiszerek hőmérsékletének csökkentése ugyan hasznos lehet, mert meghosszabbíthatja a frissességet, és megakadályozhatja a baktériumok elszaporodását az ételeknél, de bizonyos esetekben a textúrán és az ízen is ronthat.

A víz-, a só-, a fehérje- és a savtartalom mind befolyásolják az élelmiszer eltarthatóságát, de a hőmérséklettől az állag is függhet, különösen a magas keményítőtartalmú termékek esetében. Íme néhány élelmiszer, amely nem igényel hűtést, vagy éppen a mi döntésünkön múlik, hogy hűtőbe tesszük-e.

1. Paradicsom

Hacsak nem egy fél paradicsommal vagy néhány szelettel van dolgunk, ami nem került bele egy hamburgerbe, soha ne tegyük a paradicsomot a hűtőbe, ugyanis a hűtés miatt íztelenné és húsossá válik.

Amikor beteszel egy paradicsomot a hűtőbe, stresszeled, és csökkented a kis paradicsomgének aktivitását. E gének egy része „olyan enzimeket termel, amelyek az illékony vegyi anyagok szintéziséért felelősek, a paradicsomot édesebbé teszik, és összetettebb, vonzóbb aromát adnak neki”, és sok ilyen gén soha nem áll helyre, még akkor sem, ha a paradicsomot visszatesszük szobahőmérsékletre utána. A paradicsomban van egy olyan enzim is, amely rosszul reagál a hidegre, és a sejtmembránok romlását okozza, ami a gyümölcsöt lisztessé és pépessé teszi. Egyszerűen fogalmazva, a lehűtött paradicsomnak nincs paradicsomíze, -illata és -tapintása, így ne tegyük a hűtőbe, fagyasztóba meg pláne

Meglepő, de a paradicsomnak nem barátja a hűtő
Meglepő, de a paradicsomnak nem barátja a hűtőElizabeth Fernandez / Getty Images Hungary

2. Krumpli

A burgonya hűvös, száraz, sötét környezetben fejlődik a legjobban, de a hűtőszekrény túl hideg neki. A burgonya sok keményítőt tartalmaz, amely a hűtő hideg hőmérsékletén cukorrá alakul át. Amellett, hogy sötét színt és jellegtelenül édes ízt adnak, ezek a cukrok aminosavakkal reakcióba lépve, akrilamidot képezhetnek, amelyet a The Kitchn szerint több különböző tanulmányban is összefüggésbe hoztak a rák kialakulásával.

A hűtőszekrényben lévő nedvesség a krumpli állagát is befolyásolhatja, így a krumpli szemcsés lesz.

Ha szemcsés, édes, sötét burgonyára vágysz, amelyben kis eséllyel rákkeltő anyagok is vannak, akkor tárold csak nyugodtan a hűtőben.

Ha ezt inkább elkerülnéd, márpedig nyilván ez a cél, akkor, tartsd a krumplit inkább a hűvös kamrában.

3. Hagyma

A szeletelt vagy apróra vágott hagyma kicsit több mint egy hétig eláll a hűtőben, de ha egész, hámozatlan hagymát tárolunk benne, az nedvességet szívhat magába, ami pépessé teszi, és a hideg hatására a keményítő cukorrá alakul (ami még pépesebbé teszi). A legroppanósabb, legízletesebb hagymát a pulton vagy a kamrában, közvetlen fénytől védve tároljuk inkább, és tartsuk külön a burgonyától, avokádótól, almától vagy bármely más olyan terméktől, amelyre hatással lehet az etiléngáz, ami miatt gyorsabban rothad.

4. Avokádó

A hideg lassíthatja az avokádó érési folyamatát, ezért tartsuk azt szobahőmérsékleten, amíg teljesen be nem érik. Amint elérte a tökéletesen zöld és krémes állapotot – és csak akkor –, tedd be a hűtőbe.

5. Fokhagyma

A hagymához hasonlóan a fokhagymagumókra is káros hatással van a hűtőben való tárolás. A levegő nedvessége elősegítheti a csírázást, és megváltoztathatja a textúrát, ezért tartsd a fokhagymát egészben és hámozatlanul a kamrában, amíg fel nem használod. A megmaradt hámozott gerezdeket, szeleteket vagy darált darabokat tárolhatod a hűtőben, de legfeljebb csak két napig.

6. Csípős szószok

A csípős szószok olyan hihetetlenül magas sav- és sótartalmúak, hogy a legtöbb márka akár évekig is eláll szobahőmérsékleten anélkül, hogy penészedne, még felbontás után is. Azonban az íz és a szín megőrzése érdekében beteheted a hűtőbe a szószosüvegeket, ha nem fogyasztod el a tartalmukat rövid időn belül.

7. Vaj

A vaj egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyeket a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályok szerint mindig a hűtőben kell tárolni, de ajánlatos szobahőmérsékleten tartani belőle egy kis darabot, mert sokkal praktikusabb. Hiszen a vajnak egy pillanat alatt puhának és kenhetőnek kell lennie, amikor használjuk azt. Ahogy a The Spruce Eats a témával foglalkozó cikkében rámutat, a vaj többnyire zsírból áll, tartalmaz egy kis vizet, és nagyon kis mennyiségű fehérjét (3-4%), de nem eleget ahhoz, hogy jelentős baktériumszaporulatot elősegítsen, különösen akkor, ha egy héten belül elfogyasztjuk. 

Lehetséges, hogy a vaj oxidálódhat, és avas lesz,

ami végül is nem ártalmas, de elég rossz ízt ad a vajnak. Ezért tartsd átlátszatlan edényben, távol a közvetlen hőforrásoktól.

Ahhoz, hogy a vaj puha és kenhető legyen, ne tegyük a hűtőbe azt
Ahhoz, hogy a vaj puha és kenhető legyen, ne tegyük a hűtőbe aztsurreal studios / Getty Images Hungary

8. Méz

A méz sosem romlik meg. Alacsony a pH-értéke és a nedvességtartalma, ami megnehezíti, hogy bármi is túlélje a ragacsos édességet. A méz a pulton is jól megvan. Sőt, sokkal jobban eláll a pulton, mint a hűtőben. A hidegebb hőmérséklet miatt megkeményedhet, és sűrű iszappá kristályosodhat. Ezért tartsd a mézet szobahőmérsékleten, a közvetlen napfénytől távol, így majd meglátod, a mézed nagyjából korlátlan ideig eláll.

9. Zsír, olaj

A zsír nem támogatja a mikrobák szaporodását, így nincs okunk arra, hogy hűtsük a sertészsírt, a repceolajat, az olívaolajat vagy bármilyen más étkezési zsiradékot. Ráadásul, ha nem légmentesen záródó edényben tároljuk, akkor a hűtőszekrényben lévő egyéb dolgoktól átveheti az ízeket és szagokat is.

Az avasodás a másik dolog, ami miatt aggódni kell a zsírral, olajjal kapcsolatban, de ha közvetlen fénytől távol és hűvös (nem hideg) hőmérsékleten tartod, az megakadályozhatja ezt. Ha kétségeid vannak, szagold meg a zsírt. Ha szappanos, fémes vagy kesernyés szaga van – vagy a tartályon kellemetlen, ragacsos maradványok vannak –, akkor valószínűleg az a legjobb, ha kidobod.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek