Így tárold a húst melegben – nem csak a hűtő lehet megoldás

GettyImages-625773966
Olvasási idő kb. 4 perc

A forró napokon felmerülhet benned is az aggodalom azzal kapcsolatosan, hogy a melegben vásárolt hús vajon megőrzi-e frissességét, amíg elkészíted? Ha így van, érdemes ezeket a tippeket megfogadnod: így maximalizálhatod a hús eltarthatóságát!

Minél kevesebbet utaztatod, lehetőség szerint hűtőtáskában, jégakku mellett szállítod, hazaérve azonnal hűtőbe teszed – de mi mindent tehetsz ezen túl otthonodban annak érdekében, hogy a hús friss és finom maradjon? Tippekkel segítünk, hogy biztonságosan tudd tárolni ezt a romlandó élelmiszert.

Már a boltban figyelj oda!

Ha csomagolt húst veszel, csak olyat válassz, amelyik nem sérült – ha piacon vagy a húspultból válogatsz, akkor pedig nem fogadj el olyan húst, amely elszíneződött, figyelj, hogy mi kerül a zacskóba! Amennyiben csomagolt húsról van szó, ellenőrizd a szavatossági dátumot, illetve azt is, hogy elég hideg legyen a kiválasztott hús. Ha bármilyen aggodalom merül fel benned a hússal kapcsolatosan, inkább hagyd ott! Ha a nagybevásárlás részeként veszel ilyesmit, legutolsónak tedd a kosaradba, előbb a nem annyira romlandó élelmiszereket válogasd össze.

A hús melegben történő frissen tartása a bolti válogatással kezdődik
A hús melegben történő frissen tartása a bolti válogatással kezdődikGiselleflissak / Getty Images Hungary

Otthon így tárold

Ha aznap el is készíted, nincs más dolgod, mint hogy csomagolással együtt helyezd el a fridzsiderben. Ha viszont később főzöd vagy sütöd meg, akkor mindenképp távolítsd el róla a műanyag réteget, melybe „beizzad”: 

inkább helyezd egy tálba, és takard le, majd a hűtő alsó polcára tedd, hogy ne folyhasson róla más élelmiszerekre semmi.

Ha főtt vagy sült húst is tartasz épp a hőtőben, azt ne ugyanarra a polcra vagy fiókra tedd. Az azonnal a mélyhűtőbe helyezett hús maradhat a csomagolásában.

A friss húst 3-5 napig, a főtt ételt legfeljebb 5 napig lehet biztonságosan a hűtőben tárolni – a főtt ételt előbb nagyjából két óra leforgása alatt hűtsd le, ezután tedd a fridzsiderbe. A még nagyobb élelmiszer-biztonság érdekében főként nagy melegben ne nyitogasd gyakran a hűtő ajtaját, ugyanakkor rendszeresen tisztítsd ki azt, ha pedig valami kifolyik benne, azt azonnal takarítsd fel.

Melegben még inkább ügyelj a hűtő hőmérsékletére

A hűtőben 5 Celsius-fok vagy az alatti hőmérséklet az ideális, míg mélyhűtődben mínusz 18 fokon tárold az ételeket. A hús helye a hűtő leghidegebb részén van, azaz ne az ajtón található polcokra vagy a hűtő polcának szélére tedd, hanem legbelülre.

A mélyhűtőből kivett, egyszer már kiolvasztott húst mindenképp fel kell dolgoznod: ha már egyszer szobahőmérsékletű volt, nem szabad visszafagyasztani.

Érdemes azt is figyelni, mennyi ideje áll a mélyhűtőben a hús: a darált húst nagyjából három hónapig, a kisebb hússzeleteket négy hónapig, a nagyobbakat pedig hat hónapig tarthatod a mélyhűtőben. A kiolvasztásra a legbiztonságosabb módszer az, ha a hűtőben történik.

A hűtőben sem mindegy, hova teszed a húst
A hűtőben sem mindegy, hova teszed a hústdavidf / Getty Images Hungary

A húst így is tárolhatod

Persze inkább érdekesség, mint praktikus szempont, de alternatív, a hűtő használatát elkerülő módszerekkel is tárolhatod a húst. Lássuk, hogyan tartósítható a hús áram híján!

  • Viaszrétegbe zárva – így akár éveken át is eláll a hús, az amerikai őslakosok máig alkalmazzák a módszert.
  • Konfitálva – a saját zsírjukban vagy olajban sült húsok hónapokon át elállnak.
  • Rilette – a konfitálva sült hús feldarabolva, fűszerezve és zsírral vagy olajjal elkeverve áll el hosszan.
  • Szárítva – a dehidratált hús is hosszan eláll, a világ számos népcsoportja alkalmazta és alkalmazza ezt a technikát.

Ezeket a módszereket akkor érdemes kipróbálni, ha vérbeli prepperként fel akarsz készülni egy extrém vészhelyzetre is: addig is inkább figyelj oda a hűtőd tartalmára!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek