Akik tudatosan készülnek egy háborúra vagy katasztrófára: bunkert vesznek a legprofibb prepperek

GettyImages-1197422700

A 2008-as pénzügyi világválság idején indult a preppermozgalom, amely katasztrófákra, háborúkra és hasonló eseményekre előre gondoló és készülő embereket tömörít – de van, aki ennél is messzebbre megy, és atombiztos bunkert vásárol.

A mostani ukrán konfliktushelyzet szomszédságában már sokkal kevésbé tűnik képtelen ötletnek felkészülni a legrosszabbra, mint békeidőben: igaz, egy tűzvész, árvíz, földrengés vagy egyéb természeti katasztrófa akkor is bekövetkezhet, amikor fegyveres konfliktus híján nem kell tartanunk attól, hogy egyik pillanatról a másikra menekülnünk kell, vagy épp otthonunkba zárva kerülünk szorult helyzetbe. Van mit tanulni a prepperektől akkor is, ha mi magunk nem akarunk belevágni a készülődésbe – mutatjuk, mire gondolunk!

A prepper tanul és vásárol is

Drasztikusan hangzik, de ha jobban belegondolunk, igaz: kevesebb mint száz év alatt vesztettük el 250 ezer év tudását. Le tudnál vágni egy állatot, fel tudnád dolgozni, majd tüzet gyújtva meg tudnád sütni magadnak? Mit csinálsz, ha elszakad egy ruhád – magad varrod meg, vagy gyorsan varrónőt keresel? 

Ki tudnál vágni egy fát, ha szükséged lenne rá – vagy fel tudnál mászni rá, ha úgy hozza az élet?

Egyáltalán, vagy olyan kondícióban, hogy szükség esetén hosszasan gyalogolj? Valószínű, hogy jó néhány kérdésre ezek közül nem a megfelelő választ adnád, pedig katasztrófahelyzetben mindezekre szükséged lehet. Katasztrófa alatt pedig nemcsak katonai inváziót kell értenünk, hanem akár azt is, ahogyan egyre forróbb bolygónk klímája olyan váratlan kataklizmához vezet, mint egy villámárvíz.

Egy prepper igyekszik felkészülni minden helyzetre, legyen szó háborúról vagy más katasztrófáról
Egy prepper igyekszik felkészülni minden helyzetre, legyen szó háborúról vagy más katasztrófárólvm / Getty Images Hungary

Persze reménykedhetünk abban, hogy majd a Google segítségével mindenre rájövünk, de ha internettől vagy áramtól elvágva kell szembenéznünk korábban nem ismert kihívásokkal, nem biztos, hogy ügyesen kereső ujjaink valódi megoldásokhoz juttatnak minket.

Van olyan katasztrófa, amire felkészülhetünk

Egy prepper tehát igyekszik begyűjteni mindazokat az ismereteket, amelyek segíthetik őt a túlélésben – legyen szó a már említett famászásról vagy húsfeldolgozásról, netalán elsősegélynyújtásról vagy ehető és mérgező növények közti különbségtételről –, miközben törekszik a környezetében leginkább elképzelhető vészhelyzetre felkészíteni magát tartalékok képzésével. Természetesen igaz, hogy kristálygömb nélkül nem tudjuk megjósolni, vajon milyen katasztrófahelyzettel szembesülhetünk a következő egy, öt vagy tíz évben – de a településtípustól vagy a domborzattól függően azért vannak olyan események, amelyek gyakrabban bekövetkezhetnek. Ártérhez közel élőknek logikus gondolat egy potenciális árvízre gondolva készülődniük, míg egy törésvonal közelében élőnek a földrengésekre okos dolog felkészülnie.

Fontos ugyanakkor, hogy ha valaki bele is vág a készülődésbe, onnantól ne csak erről szóljon az élete. Észszerű mennyiségű energiát, időt és pénzt érdemes a célra fordítani, és a felhalmozott készlettel sem szabad átesni a ló túloldalára.

Így készülnek a prepperek

De lássunk gyakorlati példákat is arra, miről szól a felkészülés. A katasztrófák otthonunkban való átvészelését és az onnan történő menekülést is érdemes a prepperek szerint megtervezni: az előbbi esetben a felkészülés része a kamra feltöltése. Ehhez azt javasolják, folyamatosan többet vásárolj a tárolható élelmiszerekből, mint amennyit normál esetben fogyasztasz, úgy, hogy étkezési szokásaidon nem változtatsz, Mindig a legrégebben vásárolt ételt fogyaszd el, így képezz két heti készletet. Innen már vérmérséklet kérdése, hogy ki meddig megy még el – a gyógyszerkészletek feltöltése, saját generátor vásárlása, az ablakok rácsozása, vízszűrő filter használata vagy saját konyhakert kialakítása is lehet a prepperélet része.

A meneküléshez jármű és mindennel megpakolt hátizsákok lehetnek szükségesek: elsősegélyszett, víztisztító és víztározó, lámpa, tisztálkodószerek, tűzrakáshoz szükséges szerszámok, hálózsák, vágóeszköz és sátor kerülnek ezekbe a csomagokba, amelyeket a valóban mindenre felkészültek állítanak össze és tesznek könnyen elérhető helyre.

Kívülről nem látható, de ez a bunker is luxust rejt
Kívülről nem látható, de ez a bunker is luxust rejtkeithbwinn / Getty Images Hungary

Háború esetén irány egy bunker

Akadnak olyanok is, akik szeretnék előre tudni azt is, hol rejtőzhetnek majd el, és nem érik be félmegoldásokkal: akár hiszed, akár nem, luxusbunkereket alakítanak ki világszerte azok számára, akik egy világégést nem légópincében akarnak kihúzni. Nem (csak) amerikai hóbortról van szó. 

Németországban és Csehországban is épültek ilyen bunkerkomplexumok,

bár az valóban tény, hogy az USA-ban jóval több ilyen komplexum található, mint az öreg kontinensen.

A cseh Vivos Europe One családoknak és magánszemélyeknek is kínál bunkereket: az előbbiek 232 négyzetméteres, ízlésük szerint berendezett otthonokat vásárolhatnak kétmillió euróért, amelyeket elkészültük után lezárnak, oda már csak a vásárló és családtagjai juthatnak be. A Vivos karbantartja a bunkereket. 35 ezer euróért négyszemélyes otthonokban is lehet 9 négyzetméteres szobához jutni a saját vonatállomással és közös terekkel is ellátott komplexumban.

Egy óvóhely is lehet a luxus maga

A cseh Oppidum új szintre emeli a menedék kifejezést: tíz évig képes ellátni mindennel az ígéretek szerint lakosait, akik hat „kisebb” és egy hatalmas apartmanban vészelhetik át a legrosszabbakat. 

Mozi, biliárdszoba, pezsgőfürdő, kert szimulált mesterséges fénnyel, borospince, edzőterem, kórház fogászattal, könyvtárszoba – ezzel még mindig nem soroltuk fel a luxusóvóhely összes kínált szolgáltatását.

A fejlesztő bevallása szerint a nukleáris támadástól is képes megvédeni ez a furcsa otthon azokat, akik beköltöznek területére egy katasztrófa idején. Az Oppidum honlapja szerint a diszkréció nagyon fontos számukra, így nem adják ki világszerte megtalálható hasonló komplexumaik elhelyezkedését sem.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek