Lejárt a szavatosság? Ezeket a termékeket nem biztos, hogy ki kell dobnod!

GettyImages-1317991076

Számos élelmiszert biztonsággal fogyaszthatsz akkor is, ha a szavatossági idő már lejárt: a Nébih segít dönteni arról, mi kerülhet még ilyenkor is az asztalra.

Kevesebb maradék kerül a szemétbe, ha megismerjük a NÉBIH tartós termékekkel kapcsolatos útmutatását: ezeken az élelmiszereken szerepel minőségmegőrzési határidő. Fontos tudni, hogy a javasolt határidőket csak ezeknél a termékeknél alkalmazhatjuk, 

a fogyaszthatósági határidővel jelzett áruk esetében annak lejáratát követően már nem javasolt azok fogyasztása.

A tartós termékek esetében a minőségmegőrzési idő lejártával lehetséges, hogy nem ugyanazt a minőséget kapjuk, viszont biztosan nem lesznek károsak sem ránk nézve, ha elfogyasztjuk őket.

Ez a helyzet csak akkor áll fenn, ha sértetlen a csomagolás, és úgy tároltuk a terméket, ahogyan azt annak gyártója javasolta, valamint szemre és illatra is úgy tűnik, hogy minden rendben van. Kereskedelmi forgalomba ugyanakkor még így sem kerülhetnek ezek a termékek, tehát bolt polcán elméletileg nem bukkanhatunk lejárt árura, illetve csecsemőknek se adjunk a biztonság kedvéért ilyen termékeket.

Ezek a lejárt szavatosság mellett tovább fogyasztható élelmiszerek
Ezek a lejárt szavatosság mellett tovább fogyasztható élelmiszerek

A következő termékekről, termékcsoportokról adott ki ajánlást a Nébih:

  • Lejárat után két hónapig fogyasztható még a tejpor, az olaj, a zsír, a chips és más sós ropogtatnivalók.
  • Három hónapig fogyaszthatók az aszalványok, müzlik, gabonapelyhek, a csokoládék, édes kekszek és kemény cukrok, valamint a mirelit termékek.
  • Hat hónapig megihatjuk a gyümölcsleveket, üdítőitalokat és szörpöket, valamint elfogyaszthatjuk a majonézt is.
  • Kilenc hónapig biztonságos a só, cukor, édesítőszerek, gabonafélék, száraztészták, rizs, száraz hüvelyesek, instant termékek, UHT-tej és -tejszín, valamint a ketchup, a mustár és más szószok fogyasztása.
  • Plusz egy évet adhatunk a mézeknek, lekvároknak, ásványvíznek, kávénak, teának, kakaónak, valamint a konzerveknek, akár gyümölcs, akár zöldség, hús vagy hal van bennük.

A következő kamrarendezéskor tehát ezeket a szempontokat figyelembe véve nézzük át otthoni készleteinket: a lejárt vagy akár lejárat közeli termékeket a fogyasztás sorában azért érdemes lehet előre venni, hogy biztosan ne menjenek kárba.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek