Utálod kidobni az ételt? Így tárold, hogy sokáig friss maradjon

GettyImages-521435861

Az élelmiszer-pazarlás soha nem látott méreteket ölt, pedig sok esetben egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne, hogy az étel a kukában végezze.

Te tudod, hogy meddig maradhat szobahőmérsékleten az étel? És azt, hogy hány foknak kell lennie a hűtőben? Nem vagy vele egyedül! Az élelmiszerek eltarthatóságával és tárolásával kapcsolatban még mindig sok a kérdés a fejekben, ezért kisokosunkban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Enni vagy nem enni?

Az eltarthatóság szempontjából általános érvényű szabály, hogy az olyan nem romlandó élelmiszerek, mint a gabonafélék vagy a szárított és konzerves termékek, még jóval a címkén feltüntetett dátumon túl is felhasználhatók lehetnek, a hús- és tejtermékek, illetve a tojás viszont már más lapra tartozik, ezek nyilvánvalóan csak rövidebb ideig állnak el.

A tojás napjai meg vannak számlálva
A tojás napjai meg vannak számlálvaKenTannenbaum / Getty Images Hungary

Sana Mujahid, a Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szervezet élelmiszer-biztonsági kutatási menedzsere szerint egy ételről úgy állapíthatod meg a legkönnyebben, hogy ehető-e még, ha az érzékeidre hagyatkozol. Ha megváltozott a színe, textúrája, kellemetlen a szaga vagy rossz az íze, ne kockáztass, és inkább dobd ki! Amennyiben romlásnak indult, máris egyértelműbb a helyzet, hiszen a baktériumok és penészgombák elszaporodásának jól látható jelei vannak.

Fogyasztható és minőségét megőrzi: mi a különbség?

Az Élelmiszerlánc szerint a „fogyasztható” kifejezést a gyorsan romló élelmiszereknél (pl. húsáruk, tejtermékek, tojás stb.) – kell alkalmazni. Ez szerepel valamennyi olyan terméken, melynek fogyasztása a megadott dátum után már nem biztonságos. A „minőségét megőrzi” ezzel szemben azt jelenti, hogy az adott élelmiszer (jellemzően konzervek, kekszek és fűszerek) a jelzett dátumot követően veszíthet minőségéből, élvezeti értékéből. A szavatosság kifejezést az élelmiszerek esetében nem szerencsés használni, mivel ez a jogi alapokon nyugvó felelősségvállalásra vonatkozik, amelyet a gyártó vállal a termék hibáinak elhárítása, enyhítése érdekében.

Mire figyeljek a tárolásnál?

Bár az ételmérgezések nem a természetes bomlási folyamatokból, hanem a szennyeződésekből származnak, tudni kell, hogy a baktériumok melegebb körülmények között kezdenek elszaporodni. Ezért is fontos, hogy a romlandó élelmiszereket mindig megfelelő hőmérsékleten, a hűtőben tárold. Az ajánlások ezt rendszerint 4 Celsius-fokban határozzák meg.

A másik aranyszabály, hogy az ételek legfeljebb 2 órán át maradjanak szobahőmérsékleten (ha nagyon meleg van, akkor csak 1 órán át), ezután ugyanis már beindulnak a romlási folyamatok. Érdemes arra is figyelni, hogy az élelmiszerekkel érintkező felületek mindig tiszták legyenek, mert különben keresztfertőzés alakulhat ki, ami különösen érvényes a húsokra.

„A legfontosabb dolog, amit a fogyasztóknak érdemes megtenniük, az a megfelelő élelmiszer-kezelési és -tárolási gyakorlat követése, ami megakadályozhatja a szükségtelen romlást és biztosíthatja az élelmiszer-biztonságot” – mondta Mujahid.

Mi meddig áll el a hűtőben?

Megfelelő hűtés és tárolás mellett az egyes élelmiszereknél nagyjából a következő eltarthatósági időkkel számolhatsz:

 • pizza: 3-4 nap
 • tengeri herkentyűk: 3-4 nap
 • rizs- és tésztaételek (hús nélkül): 3-5 nap
 • sült húsok (pl. steak): 3-4 nap
 • levesek és pörköltek: 3-4 nap
 • sült zöldségek: 3-4 nap
 • tojás-, csirke-, tonhal- és makrélasaláta: 3-5 nap

Ki lehet tolni valahogy az eltarthatósági időt?

Itt van néhány tipp, ami segíthet megnöveli az eltarthatóságot, ezáltal csökkentve az élelmiszer-hulladék mennyiségét:

Fagyasztás:

„A fagyasztás kiváló módja annak, hogy megállítsuk a kedvezőtlen folyamatokat, és meghosszabbítsuk azoknak az élelmiszereknek az élettartamát, amelyek egyébként megromlanának vagy a kukába kerülnének” – jegyezte meg Tyler Lark, a Gibbs Land Use and Environment Lab élelmiszer-hulladékokkal foglalkozó kutatója. Mivel a baktériumok és más kórokozók a mélyhűtőben lévő alacsony hőmérsékleten nem tudnak szaporodni, a fagyasztott élelmiszerek nem romlanak meg, ami a tejre, a kenyérre, a sajtra és a nyers tojásra is igaz (az utóbbit először érdemes feltörni és enyhén felverni, majd utána lefagyasztani).

Fagyasztással könnyen megnövelhető az eltarthatósági idő
Fagyasztással könnyen megnövelhető az eltarthatósági időaluxum / Getty Images Hungary

Szárítás:

A gyümölcs az egyik leggyakrabban kidobott élelmiszer, pedig a foltos almák, túlérett banánok és a kiszáradt narancsok szárítással könnyedén tartósíthatók, így később is felhasználhatók.

Házi praktikák:

Az interneten tucatnyi házi praktikát lehet találni arról, hogy miként őrizhető meg a különféle élelmiszerek frissessége: a brokkolit például nedves papírtörlőbe kell csomagolni, a zellert műanyag helyett alufóliában tartani, a spárgát pedig egy kevés vízzel feltöltött pohárba állítani.

A hűtő rendszerezése:

Kutatások kimutatták, hogy azokról az élelmiszerekről, amelyek nincsenek szem előtt, sokan hajlamosak megfeledkezni. Éppen ezért mindent, ami romlandó, a felső polcok első részében érdemes tartani. Hogy a hűtőben mit és hogyan kell tárolni, arról itt írtunk részletesebben.

Komposztálás:

A komposztálás remek megoldás a lejárt élelmiszereket hasznosítására, anélkül hogy hulladékot termelnél.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra