Hányszor lehet biztonságosan sütni ugyanabban az olajban?

GettyImages-1295585683

A növényi olajok és zsiradékok elengedhetetlenek a sült, rántott ételek készítéséhez, és mivel nem mondhatók éppenséggel olcsónak, nem mindegy, hogy hányszor használod fel őket.

A gond csak az, hogy amíg a használt sütőolaj nem válik zavarossá és szennyezetté, első ránézésre nem mindig könnyű eldönteni, hogy továbbra is megfelelő-e az állapota. A legrosszabb dolog, amit az ember ilyenkor tehet, hogy a bizonytalanságnak engedve kiönti az egészet a lefolyóba. Az még hagyján, hogy így indokolatlanul pocsékba mehet, de a csővezetékek falára lerakódva dugulást okozhat, hozzájárulhat a csatornákban lévő zsírhegyek kialakulásához, ráadásul az élővizekbe kerülve súlyosan veszélyezteti az élővilágot. Ha már te is elkövetted ezt a hibát, még nem késő, hogy tanulj belőle. Itt egy gyorstalpaló az olaj újrafelhasználáshoz és ártalmatlanításhoz.

Innen tudhatod, hogy hányszor használható az olaj

Ha csak egy kevés étolajról van szó, amit nem tudsz újra felhasználni, egyszerűen töröld le a sütőedényről egy papírtörlővel, majd azzal együtt dobd ki a kukába (vagy jelölj ki egy régi konyharuhát erre a célra). Amennyiben tényleg elenyésző a mennyisége, beleöntheted a maradékot a szemetesbe is, feltéve, hogy vannak benne olyan apró törmelékdarabkák, amelyek felszívják. Ahogy arra a bevezetőben is utaltunk, fontos, hogy az edényt csak azután mosogasd el, hogy eltávolítottad róla a zsíros lerakódásokat, mert ezek a szennyeződések a lefolyóba jutva komoly károkat képesek okozni.

Ezzel felesleges bármit is kezdeni
Ezzel felesleges bármit is kezdeniAndrii Atanov / Getty Images Hungary

Ha nagyobb mennyiségű olajjal készülsz sütni, akkor a lehetőségekhez mérten próbálj vele spórolni: mindig csak éppen akkora serpenyőt válassz, amekkorát az étel mennyisége indokol. Ha végeztél, az olajat hagyd kihűlni, szűrd át egy finom lyukú szűrűvel, és későbbi felhasználásáig sötét helyen tárold. De akkor tulajdonképpen hányszor lehet felhasználni?

Minél többször használod az olajat, annál inkább elfárad, elhasználódik.

Az éttermekben ezért általában csak két napig szoktak vele dolgozni. Ezután már előfordulhat, hogy az optimális sütési hőmérsékleten is füstölni kezd, illetve rossz ízt kölcsönöz az ételnek. Preeti Mistry séf a Washington Post kérdésére azt mondta, otthoni körülmények között mások a mennyiségek, így a sütőolajat házilag legfeljebb négy alkalommal érdemes felhasználni.

Persze, komoly jelentősége lehet annak is, hogy mi kerül az olajba, hiszen ez nagyban befolyásolhatja az élettartalmát. Panírozott és rántott ételekhez maximum három-négyszer lehet felhasználni, tisztább sütés esetén – például burgonyacsipsz készítéséhez – viszont elképzelhető akár a nyolc alkalom is, vagy akár több is, ha friss olajat töltesz hozzá – derült ki az America's Test Kitchen tesztjeiből.

A használt olajat ajánlott leszűrni
A használt olajat ajánlott leszűrnivenusphoto / Getty Images Hungary

Ha bizonytalan vagy a használt olaj állapotát illetően, akkor végezz egy gyors érzékszervi vizsgálatot: ha kellemetlen a szaga, vagy avasnak tűnik, ne kísértsd vele a sorsot! Mistrynek van egy másik szabálya is. Ha az olaj 1-2 hétnél tovább áll, akkor már nem nyúzza tovább, függetlenül attól, hogy addig hányszor használta.

Arról, hogy a használt olajjal pontosan mit érdemes kezdeni, hogy ne terhelje meg a környezetet, korábbi cikkünkben részletesebben is beszámoltunk (a legjobb megoldás még mindig az, ha összegyűjtöd egy befőttesüvegben vagy műanyag palackban, majd leadod egy gyűjtőponton).

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra