Ennyire veszélyes az ételben talált hajszál

Kevés dologtól megy el jobban az ember étvágya, mint amikor egy idegen hajszálat talál az ételében.

Ezt a hatást pedig csak még inkább fokozza, amikor a hajszál jelenléte nem a tányéron tűnik fel, hanem a szájba kerül és a fogak közül kell kihúzni. Sokan ilyenkor bősz szitkozódások közepette automatikusan visszaküldik az ételt, miközben azon töprengenek, hogy lett-e valami bajuk tőle. Vajon mekkora ennek az esélye?

Nem jó, de nem is tragikus

A Popular Science szerint a haj nagyrészt egy keratin nevű fehérjéből áll, melynek lenyelése önmagában nem mondható kockázatosnak. Bár megvan az esélye, hogy a hajszálhoz Staphylococcus aureus baktériumok tapadnak, ez valószínűleg még mindig nem elegendő ahhoz, hogy bélrendszeri panaszok lépjenek fel miatta. Ha pedig a haj még azelőtt került az ételbe, hogy megfőzték, a rizikófaktor tovább csökken.

Érthető, ha undorodsz tőle
Érthető, ha undorodsz tőlenicoletaionescu / Getty Images Hungary

„Egy-két hajszál lenyelése még nem annyira problémás, jó eséllyel egyszerűen átmegy rajtad” – mondta el megnyugtatásul Adam Friedman, a George Washington Egyetem orvostudományi karának professzora a VICE kérdésére. Persze előfordulhat, hogy a hajszál miatt fuldokolni kezdesz, vagy szerencsétlen módon megvágja a nyálkahártyádat, de igazából egyik sem számít túl gyakori jelenségnek.

Vannak, akik kényszerből eszik

A trichophagia egy pszichológiai rendellenesség, ami arra készteti a betegeket, hogy megegyék a saját hajukat. Ettől hajlabdák képződhetnek a gyomrukban, melyeket csak műtéti úton lehet eltávolítani.

A jelek szerint az ételben lévő hajszálakat az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) sem tartja kimondottan veszélyesnek (sőt, a helyi szabályozás például azt is megengedi a gyártóknak, hogy 25 gramm őrölt paprika vagy fahéj átlagosan 11 szál rágcsálószőrt tartalmazzon), ugyanakkor előírja, hogy az étellel kapcsolatba kerülő alkalmazottaknak a hajukat, illetve arc- és testszőrzetüket elfedő viseletben kell dolgozniuk.

Az ételben lévő hajszál tehát összességében nem jelent olyan hatalmas egészségügyi kockázatot, viszont arra utalhat, hogy valami nagyobb probléma húzódik meg a háttérben. „Azt jelentheti, hogy higiéniai hiányosságok vannak azon a helyen, ahol az adott fogást készítették” – világít rá Archie Magoulas élelmiszer-biztonsági szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra