Ez a gyorséttermek legszennyezettebb pontja: te is használod

GettyImages-951861690
Olvasási idő kb. 5 perc

Bár az éttermek tisztaságát számtalan szabály hivatott elősegíteni, mégis előfordulhat, hogy egyes pontjain olyan baktériumok telepednek meg, melyek akár az egészségre is veszélyesek lehetnek.

Számtalan alkalommal került már szóba, mennyire fertőzésveszélyesek lehetnek a jégkockák a gyorséttermi üdítőkben, arról azonban kevesebb szó esik, hogy nem csak a jég miatt érdemes a poharas üdítőkkel óvatosnak lenni.

Nincs is annál frissítőbb, mint amikor egy nagy pohár hideg, szénsavas itallal öblítjük le a kiadós gyorséttermi menüt. De vajon egészséges is?

Biztos nem gondoltad volna, hogy éppen ezzel kell óvatosnak lenned egy gyorsétteremben
Biztos nem gondoltad volna, hogy éppen ezzel kell óvatosnak lenned egy gyorsétterembend3sign / Getty Images Hungary

Ezekben az éttermekben nagyobb a fertőzésveszély

A legtöbb étkezdében a menük alapvető része a poharas üdítő a hamburger és a krumpli mellett, ráadásul az ára is jóval kedvezőbb, ha egyben rendeljük, mint ha külön, palackos italt vásárolunk hozzá. Számtalan cég ráadásul korlátlanul utántölthető verzióval csábítja a jóllakott, szomjas vendégeit. Az utántöltő automaták veszélyeire egy ősszel publikált tanulmány hívta fel a gyorséttermek látogatóinak figyelmét. 

Ha azt hittük volna, hogy a nyilvánosan is használható mosdóknál nincs nagyobb bacitelep egy gyorsétteremben, bizony nagyot tévedtünk. A mellékhelyiségek takarítási rendje, átláthatósága és hozzáférhetősége kizárja azt, hogy rendeltetésszerű használat és a takarítási rutin mellett különösebben aggódnunk kelljen, azonban az italautomatákkal más a helyzet. 

Hiába vonatkoznak szigorú irányelvek a vendégek által irányított italautomatákra is, egy amerikai tanulmány szerint még a rendszeresen takarított üdítőital-adagolók is az egészségre veszélyes baktériumokat tartalmaznak. A vizsgálatban megfigyelt automaták 41 százalékánál olyan kórokozók és mikroorganizmusok jelenlétét észlelték, melyek az emberi egészségre veszélyesek lehetnek. 

A napi tisztítás nem elég, a vékony csövekben hemzseghetnek a kórokozók
A napi tisztítás nem elég, a vékony csövekben hemzseghetnek a kórokozókÐœðñððð Руððµð½Ðºð¾ / Getty Images Hungary

Az italautomata kialakítása a gond

A problémát a takarítás időpontjai gerjesztik a vizsgálatok szerint. Az üdítőautomaták ugyanis nem magát az italt adagolják, kialakításuknak köszönhetően szénsavas vízből és szirupokból keverve érkezik meg belőlük poharunkba a frissítő. A sűrítmények egy vékony csövön keresztül folyva keverednek a vízzel. 

A gyártók előírása szerint ugyan naponta szükséges a vékony csövek leszerelése, mosása és fertőtlenítése, és azt hihetnénk, hogy azokban az éttermekben, ahol ez gyakorlat – és valószínűleg a világ nagy részén így is történik –, ott nem fordulhat elő szennyeződés.

Mégis azt találták, hogy még a legprecízebb szabálykövető helyek esetén is fennáll a fertőzésveszély. Természetesen tudni akarták, mi is az oka ennek. 

Ott takarítanak, ahol a papok táncolnak

Mint kiderült, maga a takarítási gyakorlat okozza a bajt. A csöveket ugyanis záráskor távolítják el a gépekből, és aztán az előírások szerint tisztítják és fertőtlenítik is őket, azonban ez a nagy mennyiségű vendég miatt nem elegendő, hiszen napközben rengetegen használják. A napközbeni takarítás azonban sok helyen sem a személyzet létszáma, sem pedig a vendégek miatt nem lehetséges. Ahol az önkiszolgáló üdítőadagolók segítségével fogyaszthatnak a frissítőkből, ott ugyanis általában nincs még időszakosan sem más opció erre. 

„A létszámhiányos éttermekben ritkábban végeznek olyan, kevésbé látványos feladatokat, mint például az italadagolók tisztítása, azokhoz képest, amik a látható tisztasághoz járulnak hozzá – magyarázta a vizsgálatokat végző élelmiszer-biztonsági szakértő, Katie Heil.

Attól, hogy a munka a napi takarítási listán szerepel, nem feltétlenül, vagy nem megfelelő minőségben történik meg. Emiatt mindenféle undorító dolog halmozódhat fel a vezetékekben, többek között E. coli, penész vagy éppen rovarok.

A rovarokat a cukor és a szirup állaga is vonzza, a leggyakoribb kitinpáncélos vendégei az éttermeknek a poloskák. A láthatatlan baktériumokkal ellentétben a rovarok jelenléte hamar észlelhetővé válik, így ez a probléma gyorsan megoldható. A penésszel és a fertőzést okozó mikrobákkal azonban más a helyzet. Mivel nem látható helyen telepednek meg ezek a szennyeződések, így valójában minden alkalommal lutri, mit is iszunk meg, amikor éppen utántöltjük a kólánkat étkezés közben. Bár hazánk élelmiszer-biztonsági előírásai meglehetősen szigorúak, azért rendre előfordul, hogy egy-egy magyar étteremről kiderül, nem is igyekeznek annyira az előírásokat követni, mint az várható lenne.

Az ételmérgezések tünetei sem feltétlenül egyformán erőteljesek, egy kisebb hasmenést vagy gyomorfájdalmat követően nem az lesz az első gondolatunk, hogy vajon a gyorsebédünk okozza-e.

Ha kíváncsi vagy más érdekességekre a gyorséttermek működésével kapcsolatban, olvasd el ezt a cikkünket is!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek