Ezeket a gyógyszereket rossz ötlet félbetörni: veszélyes lehet

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a gyógyszerek félbetörése nem várt kockázatokat rejt magában.

Ugyan, milyen nehéz lehet pontosan félbetörni egy tablettát!? – fordulhat meg a fejedben. A jelek szerint nehezebb, mint gondolnád – pláne, ha a többséghez hasonlóan a kezeddel vagy a fogaddal próbálod megoldani. Most megtudhatod, hogy ebből milyen veszélyek származhatnak, és melyek azok a gyógyszerek, amiket semmi esetre sem szabad szétválasztanod.

Milyen tablettákat lehet félbetörni?

Azokat a tablettákat, amelyek középen egy bemélyedéssel vannak ellátva, általában biztonságosan szét lehet választani. Ez a vonalka éppen azt a célt szolgálja, hogy a gyógyszert két egyenlő részre lehessen osztani. De attól, hogy megvan rá a lehetőség, még nem biztos, hogy jó ötlet.

Jobb, ha előtte kikéred orvosod tanácsát.

Az orvosok szerint veszélyes késsel félbevágni a gyógyszert
Az orvosok szerint veszélyes késsel félbevágni a gyógyszertsteauarosie / Getty Images Hungary

Melyeket nem szabad?

Ha egy gyógyszeren nem látod a jellegzetes vonalkát, annak jó oka van. Az alábbi gyógyszerfajtákat nem tanácsos szétválasztanod.

  • Elnyújtott hatóanyag-leadású tabletták. Ha félbevágsz egy ilyen gyógyszert, nem tudja betölteni funkcióját, hiszen hatóanyaga így nem késleltetve, hanem egyszerre fog felszívódni, ami komoly kockázatokkal jár.
  • Folyadékkal vagy gyöngyökkel töltött kapszulák. Bizonyos gyógyszerek nem véletlenül kaphatók kapszula formában: ezeket is egészben kell lenyelni. Feldarabolásukkal azért sem érdemes próbálkozni, mert folyékony tartalmuk miatt lehetetlen tartani az ajánlott adagolást.
  • Apró és/vagy aszimmetrikus tabletták. Hacsak nem tudsz sebészi pontossággal törni vagy vágni, itt megint csak az a gond, hogy nem lehet felmérni, hogy a letört gyógyszerdarabkák mennyi hatóanyagot tartalmaznak.
Ez történik, ha félbevágsz egy kapszulát
Ez történik, ha félbevágsz egy kapszulátathima tongloom / Getty Images Hungary

Hogyan lehet biztonságosan szétválasztani a tablettákat?

A legtöbb ember egyszerűen félbetöri, szétharapja vagy késsel választja szét a tablettákat, az orvosok azonban nem ajánlják, hogy kövesd a példájukat. Ha már mindenáron fel akarsz darabolni egy gyógyszert, akkor használj egy kifejezetten erre a célra szánt tablettavágót vagy gyógyszerfelezőt, ami pontosabb felosztást tesz lehetővé.

Néhány további tanács, amit érdemes szem előtt tartanod:

  • Egyszerre csak egy tablettát vágj fel. Ha többet is feldarabolsz, az megnehezítheti a gyógyszer későbbi azonosítását, ráadásul így jobban ki van szolgáltatva az olyan káros hatásoknak, mint a hő, a páratartalom és a nedvesség, ami ronthatja a hatásfokát és az élettartamát.
  • Ügyelj a tisztaságra. A tabletta szétválasztásához húzz kesztyűt, vagy előtte és utána is mosd meg a kezed, a végén pedig tisztítsd meg a tablettavágót.
A legjobb eredményt egy gyógyszerfelezővel érheted el
A legjobb eredményt egy gyógyszerfelezővel érheted elAnchalee Phanmaha / Getty Images Hungary

Miért veszélyes a tabletták szétdarabolása?

Hogy mennyire nehéz precízen megfelezni a tablettákat, azt egy tanulmány eredménye szemlélteti a legjobban. Ennek keretében 94 önkéntest kértek fel 10 darab 25 mg-os hidroklorotiazid tabletta szétválasztására.

A felosztott tabletták 41 százaléka 10 százalékkal, 12 százaléka pedig 20 százalékkal tért el a kívánt súlytól.

Az orvosok szerint az így keletkező adagolási hibák mindkét oldalról veszélyesek lehetnek. Ha a gyógyszerből túl nagy darabot törsz le, az túladagoláshoz vezethet, ha pedig túl kicsit, akkor előfordulhat, hogy hatástalan marad.

Miért szokták széttörni a tablettákat?

A tabletták szétválasztását néha az indokolja, hogy valakinek az adott gyógyszer hatóanyag-tartalmánál kevesebbre van szüksége, vagy spórolni szeretne vele, míg más esetekben az áll a háttérben, hogy nehézséget okoz a lenyelése. Ez szélesebb körű probléma, mint gondolnád: egy felmérés szerint a lakosság több mint 40 százalékát érinti.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra