Soha ne hagyd ezeket a tárgyakat az ablakpárkányon: baj lehet belőle

GettyImages-668769199

A tűző nap nem csupán a bőrödre hat károsan, hanem az ablakpárkányon hagyott tárgyakra is.

Ezekre a tárgyakra károsan hat a napsütés

Az ablakpárkányt sokan extra pakolóhelyként használják, ami egy kis lakásban, ahol kevés a hely, nagyon is indokolt lehet, ennek ellenére érdemes megválogatni, hogy mivel pakolja meg az ember. Míg a legtöbb dísztárgy és a nagy fényigényű szobanövények számára tökéletes hely lehet az ablakpárkány, addig más tárgyakat nem szabad itt tárolni, mert a napsütés tönkreteheti őket. Lássunk 4 jellemző példát.

1. Könyvek

Az ablakpárkányon sorakozó könyvek meghitt, otthonos hangulatot kölcsönözhetnek az adott helyiségnek, de nem biztos, hogy megéri: a közvetlen napsütéstől kifakulhatnak, és felgyorsulhat elhasználódásuk folyamata is.

A könyvek is károsodhatnak a napsütéstől
A könyvek is károsodhatnak a napsütéstőlRawf8 / Getty Images Hungary

Arról nem is beszélve, hogy a gyakori hőmérséklet- és páratartalom-ingadozás következtében nedvesség érheti őket, amitől összeragadhatnak a lapjaik, illetve hajlamosak lehetnek a penészedésre.

2. Gyógyszerek

A gyógyszereket véletlenül se hagyd az ablakban, vagy más olyan helyen, ahol ki vannak téve a tűző napnak, hiszen sötét, száraz helyen kell tárolni őket. Erre azért is fontos odafigyelni, mert

a napfénytől elveszíthetik hatásukat, így elképzelhető, hogy nem fognak segíteni, amikor a legnagyobb szükséged lenne rájuk.

3. Ételek

Érthető, ha a konyhában minden szabad felületet ki akarsz használni, de jusson eszedbe, hogy a legtöbb élelmiszer nem viseli jól sem a közvetlen napsütést, sem a hőmérséklet-ingadozást, amitől még a lejárati idejük előtt megromolhatnak. Ez igaz a zöldségekre és gyümölcsökre is, amelyek a gyümölcslegyeket is vonzhatják, ha sokáig nyílt helyen maradnak.

Az ablakpárkányon hagyott gyümölcsök gyorsabban megromolhatnak
Az ablakpárkányon hagyott gyümölcsök gyorsabban megromolhatnakMelissa Ross / Getty Images Hungary

4. Tisztítószerek

Csakúgy, mint a gyógyszerek, a tisztítószerek – beleértve a mosogatószert is – a napfénynek való kitettség miatt veszíthetnek hatásukból, ezért már nem feltétlenül lesznek alkalmasak ellátni feladatukat, ami további problémákat szülhet – különösen, ha a fertőtlenítés lenne a cél. Itt szintén érvényes, hogy tárolásuk során kerülni kell a változó hőmérsékletet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra