A fehér csoki akkor most csoki vagy nem? Szakértő tisztázza a kérdést

GettyImages-730133359

Mi a különbség a tej- és az étcsokoládé között, és hogyan viszonyul hozzájuk a fehér csoki, amelyet sokan nem is tartanak valódi csokoládénak? A szakértő válaszol.

A fehér csoki az egyik legmegosztóbb csokoládé: az emberek vagy nagyon utálják, vagy nagyon szeretik, amiben bizonyára szerepe van kétes hírnevének is. Ha ugyanis egy beszélgetésben szóba kerül, akkor valaki szinte biztosan felhánytorgatja, hogy nem is igazi csoki. Lássuk, hogy tényleg így van-e.

Miben különbözik a tej- és az étcsokoládé?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, az étcsokoládét elsősorban az különbözteti meg a legnépszerűbb csokifajtának számító tejcsokoládétól, mint amire a neve alapján is gondolnál: hogy nincs benne tej. „A másik különbség, hogy kakaótartalma jellemzően magasabb, cukortartalma pedig alacsonyabb a tejcsokoládéhoz képest.”

A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint az étcsokoládénak minimum 35 százalék kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia.

Az előbbi érték természetesen a termék minőségi kategóriájától függően jóval magasabb is lehet. A tejcsokoládénak ezzel szemben minimum 14 százalék tejet vagy tejterméket (amely lehet például tejszín is), valamint legalább 25 százalék kakaóból származó szárazanyagot kell tartalmaznia.

Nem csak a színükben különböznek
Nem csak a színükben különböznekAnd-One / Getty Images Hungary

A szakember kiemelte, bár való igaz, hogy a csokoládéknak magas a cukortartalma, ami nagyobb mennyiség esetén egészségügyi kockázatot jelenthet, azonban mértékletes fogyasztásuk jótékony hatású lehet. „Ez leginkább az étcsokoládéra igaz, amely antioxidánsokban gazdag, ezért kedvezően befolyásolja a vérnyomást és a koleszterinszintet. Anandamidtartalma miatt az étcsokoládé bizonyítottan javítja a közérzetet, és csökkenti a szorongást is, vagyis fogyasztása boldogságérzetet okoz.”

Igaz, hogy a fehér csoki nem is csokoládé?

Az élelmiszermérnök szerint azt, hogy mi nevezhető csokoládénak, a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg, amely a tej- és az étcsokoládé mellett idesorolja a fehér csokoládét is. Az előírások alapján ennek minimum 20 százalék kakaóvajból, illetve valamilyen tejszármazékból kell készülnie.

Azért fehér, mert nem kakaót, hanem kakaóvajat tartalmaz.

Ez az oka annak is, hogy a fehér csokoládénak az íze is más. Traszkovics Zsolt úgy véli, a kakaóvaj szintén nagyon finom tud lenni, ezért vannak, akik még jobban is szeretik a fehér csokit, mint a magas kakaótartalmú, kesernyésebb ízvilágú étcsokoládét.

A fehér csokit sokan desszertek készítésére használják
A fehér csokit sokan desszertek készítésére használjákJosà Antonio Luque Olmedo / Getty Images Hungary

„Szakmai szempontból a csokoládéknál a kakaótartalom az igazán mérvadó: minél magasabb, annál jobb. A szakmai minőség és a fogyasztók ízlése azonban nem mindig azonos” – tette hozzá a szakértő, aki szerint bármilyen csokoládét is választasz, fogyasztásánál érdemes a mértékletességre törekedned.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra