Csokiteszt: melyik a legfinomabb étcsokoládé?

Tucatnyi étcsokoládét faltunk fel, hogy neked már ne kelljen vásárra vinned az ízlelőbimbiódat.

Mivel facebookos szavazásunkon az étcsokoládék fölényes győzelmet arattak a tejcsokoládék felett, meghajoltunk a többség akarata előtt, és elhatároztuk, hogy végigkóstoljuk a nagy láncok aktuális termékkínálatát. Az igazat megvallva egy kicsit túl is lőttünk a célon, ezért tesztünket végül két részre bontottuk.

Miben más, mint a tejcsoki?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, az étcsokoládét leginkább az különbözteti meg a tejcsokoládétól, amire a nevükből is lehet következtetni: az előbbi nem tartalmaz tejet. A két fajta ezen túlmenően még abban tér el, hogy az étcsoki kakaótartalma jellemzően magasabb, míg cukortartalma alacsonyabb.

A magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint az étcsokoládénak minimum 35 százalék kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia.

– magyarázta a szakértő, aki szerint ez az arány a termék minőségi kategóriájának függvényében jóval magasabb is lehet.

Egy falatnyi boldogság
Egy falatnyi boldogságRuzsovics Dorina

Miként hat a szervezetre?

A csokoládé előnyös tulajdonságai természetesen itt is érvényesülnek. Traszkovics Zsolt szerint mértékkel fogyasztva az étcsoki cukortartalma egyáltalán nem vészes, viszont antioxidánsokban gazdag, így kedvezően befolyásolja a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Bizonyított az is, hogy anandamintartalma miatt a csokoládé javítja a közérzetet, csökkenti a szorongást és „boldoggá tesz".

A szakember hozzátette, a tejcsokoládéhoz szokott fogyasztók számára furcsa lehet az étcsokoládé íze, ám pozitív élettani hatásai miatt inkább ennek a fogyasztása javasolt – persze csak módjával.

Hogyan teszteltünk?

Csapatunk csokoládé iránti lelkesedése már a vásárlásnál is megmutatkozott. Közel 20 termék került a merítésünkbe, ami lényegesen több, mint ami általában össze szokott jönni. Ezért is döntöttük úgy, hogy két részre bontjuk a tesztet. Most a 70 százalék alatti kakaótartalmú termékekről osztjuk meg tapasztalatainkat, a következő körben pedig csak az ennél magasabb aránnyal rendelkező, prémium csokikra koncentrálunk. 

Amikor egy csoki kesernyésebb a vártnál
Amikor egy csoki kesernyésebb a vártnálRuzsovics Dorina

Vaktesztünk során résztevőink véletlenszerű sorrendben ízlelgették a csokikat, melyeket szigorúan szubjektív, egyéni érzékszervi benyomásaik alapján 1-től 5 pontig értékeltek. Az összesítés és átlagolás után ebből jött ki az alábbi rangsor.

2. helyezett: Tesco Value étcsokoládé 50% – 3,57 pont (179 forint/100 g)

Összetevők: cukor, kakaómassza, kakaóvaj, zsírszegény kakaópor, emulgeálószer (szójalecitinek, poliglicerin-poliricinoleát), aroma, földimogyoróliszt, egyéb diófélék lisztje.

IMG 9200
Ruzsovics Dorina

A Tesco saját márkás csokija nagy meglepetésre több ismert márkát beelőzve jött fel a megosztott második helyre. Édessége mellett tesztelőinkben főleg az hagyott nyomott, hogy – bár szerintük nincs benne semmi kiemelkedő – más termékekhez mérten egészen kellemes az ízvilága, ami 179 forintos árát figyelembe véve teljesen korrekt eredménynek tekinthető.

 • Konyakos, édes.
 • Egész jó az előzőekhez képest.
 • Túl édes.
 • Finom.
 • Egyszerűen rossz.
 • Semmilyen, de legalább nem borzasztó.
 • Nincs ennek semmi baja.

2. helyezett: Schogetten étcsokoládé 50% – 3,57 pont (279 forint/100 g)

Összetevők: cukor, kakaómassza, kakaóvaj, vajzsír (tejet), emulgeálószer (szójalecitin), természetes vaníliaaroma.

IMG 9215
Ruzsovics Dorina

Tesztünk egyik titkos favoritja, a német Schogetten étcsokoládé a várakozásoknak megfelelően nem okozott csalódást. Kóstolóink elismerően szóltak lágyabb, krémesebb állagáról, és alapvetően ízeit is kielégítőnek találták. Kifogásként szinte csak az került a felszínre, hogy lehetne kicsit csokisabb és mintha lenne valami mellékíze is.

 • Semleges, édes. 
 • Valami mellékíze van, nem nagy szám.
 • Nem rossz.
 • Lágyabb, zsírosabb, tök jó.
 • Krémes, de nem elég csokis. 
 • Ez viszonylag rendben van. 
 • Kommersz. 

1. helyezett: Boci étcsokoládé 48% – 3,71 pont (279 forint/90 g)

Összetevők: cukor, kakaómassza, zsírszegény kakaópor, kakaóvaj, tejzsír, emulgeálószerek (lecitinek, poliglicerin-poliricinoleát), aroma.

IMG 9223
Ruzsovics Dorina

A már sok éve a Nestlé által gyártott Boci csoki elég meggyőzőnek bizonyult édesszájú tesztelőink számára, akik szerint a termék finom, kellően kakaós, és összességében tök jó, így mindenképpen kiemelkedik a mezőnyből. De azért nem toronymagasan, mert hárman erre is azt találták mondani, hogy semmi különös, ami kissé lehúzta az átlagát.

 • Semmi extra.
 • Finom, kakaós, olvad.
 • Elég tömény, de jó. Sok kakaó van benne.
 • Nem rossz, de nem is jó.
 • Semmi extra.
 • Mogyorós íze van, de továbbra is túl édes.
 • Jé, ez tök jó.

Futottak még

Ezek a termékek nem jutottak be a legjobbak közé, ezért szokásainkhoz híven csak rövidebben értékeljük őket.

4. helyezett: Spar Dark étcsokoládé 50% – 3,42 pont (199 forint/100 g)

A Spar termékét csak egy hajszál választotta el a dobogós helyezéstől, ezzel szinkronban átlag feletti elégedettséget váltott ki finom, kakaós és kevésbé édes ízeket emlegető tesztelőinkből. „A rossz étcsokik között nem olyan nagyon rossz” – mutatott rá valaki.

5. helyezett: Nestlé Szerecsen étcsokoládé 48% – 3,28 pont (249 forint/90 g)

A Szerecsen csoki már nem szerepelt olyan szépen, mint a Nestlé másik terméke, pedig csomagolásuk alapján még az összetételük is megegyezik. Hárman ugyan szerették, de a többiek már annyira nem, nekik ugyanis túlzottan édesnek és egy esetben földízűnek is hatott.

6. helyezett: Lidl Fin Carré étcsokoládé 50% – 3,16 pont (199 forint/100 g)

A Lidl kedvezőbb árfekvésű termékét szintén hárman sorolták a finom étcsokoládék közé, mindenki más úgy nyilatkozott, hogy nem rossz, de nem is kimondottan jó. Volt, aki konyakos beütéseket fedezett fel benne, egy másik tesztelőnk szerint meg inkább a tejcsokival mutatott hasonlóságot.

7. helyezett: Auchan étcsokoládé 60% – 3 pont (229 forint/100 g)

Az Auchan magasabb, 60 százalékos kakaótartalmú étcsokoládéja a tortabevonóra emlékeztette több tesztelőnket, és az is felmerült, hogy az indokoltnál keményebb az állaga. Ez így ebben a formában mindössze két résztvevőnknél esett a finom kategóriába.

8. helyezett: ALDI étcsokoládé 50% – 2,85 pont (179 forint/100 g)

Az ALDI baráti árú csokija már tényleg csak mérsékelt sikert aratott. Két bőkezűen pontozó rajongóján kívül csapatunk további része olvadékonynak, kevésbé édesnek, kesernyésnek, műízűnek vagy szimplán csak rossznak tartotta.

9. helyezett: Penny Wawel étcsokoládé 43% – 2,57 pont (199 forint/100 g)

A Penny pálmaolajmentes termékére leginkább az vetett árnyat, hogy tesztelőinknek – két kivételtől eltekintve – erről is a tortabevonó ugrott be, valamint cukrosnak minősített ízvilágára és kesernyés mellékízére is érkeztek panaszok.

10. helyezett: Tibi étcsokoládé 45% – 2,28 pont (245 forint/90 g)

A klasszikus Tibi csokoládé kicsit olyannak tűnt, mint egy táblás formába öntött műízű mikuláscsoki, ami nemcsak a termék átlagát tépázta meg, hanem tesztelőink ízlelőbimbóit is. Így csak egyvalaki tudta kijelenteni róla, hogy jó.

Korábban már a mogyorós csokoládékat is teszteltük, erről az alábbi linkre kattintva olvashatsz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra