A csoki megszépít, megbolondít

A csokoládé napozószer, öregedésgátló, zsírégető, ajzószer, energiabomba, vágyfokozó, és még boldogsághormont is termel. A brit tudósok a dietetikusokkal és a szépségiparral ölik egymást, ki tud még jobbat mondani. Úgy tűnik, a csokoládé a világ nyolcadik csodája.

A mértékletes alkoholfogyasztás-lobbinál is erősebbé vált a csokoládélobbi világszerte. A brit tudósok a dietetikusokkal és a szépségiparral versengenek abban, ki tud még több, a csokoládé külső és belső felhasználásából adódó, előnyös hatást felmutatni. Az utóbbi időkben hozzánk eljutott sajtóközlemények alapján úgy tűnik, a világ nyolcadik csodája a csokoládé. Az összeállításban objektív leszek, mivel kamaszkorom óta sajnos allergiás vagyok az „emberiség legkedveltebb desszertjére."

A csokoládé története

A kakaóbab egy trópusi fa gyümölcse, latin neve theobroma cacao, ami magyarul annyit tesz: az istenek eledele. A kakaóbabból készült főzetet már az azték indiánok is fogyasztották serkentő hatása miatt. Európába a 16. században került. Noha Kolumbusz Kristóf már megízlelte az őslakók által xocolatl-nak nevezett italt, amiből később a csokoládé elnevezés kialakult, a kakaó igazi felfedezője Hernán Cortés volt. A konkvisztádor és csapata 1519-ben érkezett a mai Mexikó területére, ahonnan a egyikük elküldött néhány szem kakaóbabot a zaragozai apátnak, aki aztán elsőként készített belőle csokoládét az óvilágban. A csokoládé így vált előbb a spanyol királyi család hivatalos italává, majd a napkirály udvartartásán keresztül az előkelő szalonokba, később pedig méregtelenítőként még a patikákba is. Sőt, a csoki résztvett a világháborúkban is: a katonák rendszeresen kaptak csokoládéporciót. (Forrás: Stenders)

„Ha megkérdeznénk, vajon mi a legjobb módja annak, hogy kicsit feldobjuk a hangulatunkat, szinte biztos, hogy az emberek 50%-a egy szelet csokira szavazna”- írja legújabb sajtóközleményében a Stenders. „A csokit történetének elején fizetőeszközként használták. Sportolóknak energiabomba, szülőknek gyerekszelídítő. Mindamellett tápláló bőrápoló, antidepresszáns, parfümként hatásos afrodiziákum” - állítják.

Kozmetikai lobbi: hidratáló és szépítőszer

Miután a kozmetikai ipar felfedezte magának a kakaót és a kakaóból nyert olajat, az élvezeti cikk és vágyfokozó alapanyag szépítőszerré nemesült. Egyik csodálatos hatásának tartják például, hogy a kezelés alatt felhasznált kakaó illata elősegíti a boldogsághormonként számon tartott endorfin termelődését.

„A kakaóvaj gazdag teobrominban, amely a koffeinhez hasonlóan serkenti a zsírégető folyamatokat. A kakaóbabban található flavonoidok pedig gátolják az öregedésért felelős szabad gyökök képződését. A flavonolok hidratálják a bőrt, erősítik a struktúráját, és javítják létfontosságú funkcióit is, például a vérkeringést. A kakaóban magnézium és cink is van, amely táplálja és pihenteti a bőrt, és fokozza a stresszel szembeni védekezőképességét. Minthogy a kakaóvajkrém nagyon gyorsan felszívódik, a csokoládéolaj kedvelt kelléke a masszírozásnak is: a csokoládés testmasszázs például zsír- és vízhiányos bőrre egyenesen ideális”- tudtuk meg a sajtóközleményből.

Ezek mellett a kakaó élettani hatásai közt szokás kiemelni, hogy a bőrkezelés során jó hatással van száraz, petyhüdt bőrre is, fokozza a nyirokkeringést. Flavonoid tartalma segít megőrizni az erek rugalmasságát, megkönnyítik a vér áramlását a legszűkebb hajszálerekben is. Csökken a vérrögképződés valószínűsége, így a szélütés és a szívinfarktus kockázata is.

Véd az UV-sugárzással szemben

Idehaza a 60-as és 70-es években lett a kozmetikai kultúra szerves része a kakaóvaj. Ekkoriban például divat volt, hogy paraffinolaj helyett gyógyszertárakban beszerezhető, UV- védelmet adó kakaóvajat használtak a nők napozáshoz. Ma már a szappantól a testradíron át a masszázsgyertyáig szinte mindenféle szépségcikk kapható csokoládés változatban is.

Amikor már megfeledkeztünk arról, hogy a  keserű csokoládé fogyasztása védi a bőrt az UV-sugárzás káros hatásaitól, akkor a European Dermatology Harley Street-i bőrklinika felfrissítette az emlékeket. Kutatócsoportja nemrég végzett egy negyedéves kísérletet, hogy kiderítsék, van e összefüggés a keserű csokoládéban található flavonoidok,antioxodánsok mennyisége és a bőr fényvédelme között. Mint kiderült, természetesen pozitív összefüggés van.

Gasztro lobbi: személyes csokoládé élmény pálinkával

Ezentúl a belső használatú csokoládéról lesz szó, íme tehát a magas gasztronómia.  Az utóbbi idők legviccesebb sajtóközleményében egy boldog szakma képviselőjének a munkájáról esett szó. „Elérhetővé vált a személyre szabott csokoládé élménye, azaz elindult a chocoMe koncepció”- kaptuk a hírt az úgynevezett chocolatier-tól.

„A táblás csokoládé mostantól olyan különleges és prémium feltétekkel készülhet el, mint a Hawaii-ról érkező fekete színű tengeri só, az Etna lábánál termesztett brontei pisztácia, a goji bogyó, a narancsbors fûszerkeverék, a kandírozott ibolyaszirom, az eredeti 23 karátos aranypelyhek, a liofilizált gurulós málna, vagy a Haribo Golbären” – jelentsenek bármit is ezek a szavak. A közleményből az is kiderül, hogy álmaink goji bogyós, aranypelyhes csokolédájának az élvezetét gyümölcspálinka apránkénti kóstolásával tudjuk fokozni.

Dietetikus lobbi: öregedésgátló és a kismamákat védi

Végül a dietetikusok vívmányai következnek. Arra már szerencsésen rámutattak a táplálkozástudományi szakemberek, hogy a magas kakaótartalmú fekete csokoládé az egyik legtökéletesebb antioxidáns forrás, védelmet nyújt a szabadgyökök, ezáltal  az öregedés ellen, ezt a felfedezést a kozmetikai ipar is magáénak érzi. A kakaóbab egyike a leggazdagabb B1, B2 vitamin forrásoknak, a provitamin A-nak, növényi fehérjéknek és számtalan más anyagnak.  A kakaó jelentős réz, foszfor, magnézium, káliumforrás, vasat és cinket tartalmaz, több fontos fenol van benne, mint a vörösborban, ezáltal eredményesen csökkenti a koleszterinszintet, véd a szív- és érrendszeri betegségektől.

kismamák is fontos célcsoportja a csokoládélobbinak, így szerencsére nemrég kiderült, az édesség majdnem a felére csökkenti a terhességi magas vérnyomás veszélyét, és megelőzhető vele a koraszülés. Erre a Connecticut államban található New Haven-i University of Yale tanulmánya mutat rá. A kakaóban megtalálható teobrominnak köszönhető a jótékony hatás, amelyet 2500 várandós nőn végzett vizsgálat igazolt. A kutatók azt vették észre, hogy a csokoládét szívesen fogyasztó hölgyek körében akár 50%-kal kisebb volt a terhességi magas vérnyomás kialakulásának veszélye.

Bónusz trendlobbi: az édes csokoládéruha

Összeállításunkból hiányzik még a csokoládénak az autóipar fejlődésében betöltött szerepe, várjuk az erre vonatkozó tanulmányokat. Addig is

Túladagolás esetére: Egy hét csokoládé és más drogok nélkül

Hiánytünetek ellen: Lila Füge forró csokoládéja

Címlapfotó: Steven Depolo

Oszd meg másokkal is!
Mustra