12 étel, amit sose tarts hűtőben

GettyImages-1290230047

A hűtőt csak imádni lehet! Nemcsak azért, mert az egyik leghasznosabb háztartási gép, hanem mert a legkiválóbb hely is, ahol el lehet dugni a maradék pizzát vagy a nagyi már megdézsmált lekvárját. Van azonban néhány olyan élelmiszer, aminek egyáltalán nincs szüksége hűtésre.

Van jó pár olyan alapanyag, amit csak lendületből dobunk a hűtőszekrénybe, pedig tulajdonképpen semmi szükség rá. Sőt, talán jobbat is teszünk azzal, ha ezeket inkább szobahőmérsékleten vagy a csak kissé hűvös spájzban, kamrában tartjuk. Lássuk, melyek ezek!

1. Banán

A banánnak két okból is szobahőmérsékletre van szüksége. Egyrészt azért, mert ha esetleg kissé zölden vittük haza, a melegebb hőmérséklet segít a gyümölcsnek befejezni az érést, másrészt pedig azért, mert mind a fény, mind pedig a levegő lassítja a romlást. Már csak azért is fontos a banánról való gondoskodás, mert napi egy darab elfogyasztásával tízféleképpen teszünk jót a szervezetünkkel.

A banánnak sokkal jobb helyet találhatunk szobahőmérsékleten
A banánnak sokkal jobb helyet találhatunk szobahőmérsékletenjohnnyscriv / Getty Images Hungary

2. Kávé

Bár a kávénak hűvös, fénytől védett helyen, lezárva a legjobb, hűtőben mégsem jó ötlet tárolni. Ha ugyanis kivesszük onnan, a hőmérséklet-változás miatti pára nem tesz jót sem az aromának, sem a kávészemek textúrájának. Keressünk neki inkább helyet a kamrában!

3. Paradicsom

Miután a paradicsom nem egy hegyvidéki növény, így nem is rajong a hidegért. Egy korábbi kutatás arra jött rá, hogy a zöldségként kezelt gyümölcs ízanyagainak mennyiségét akár 65 százalékkal is csökkentheti a hűtés. 

4. Méz

Vétek hűtőben tartani a mézet is, amelyből a hideg hatására egy beton keménységű valami lesz.

A méhek „gyümölcse” a legjobban egy lezárt edényben, egy enyhébb hőmérsékletű, sötét helyen fogja magát a legjobban érezni.

5. Friss fűszernövények

Legyen az bazsalikom, petrezselyem vagy tárkony, a hűtőszekrény nem az igazi a friss fűszerek tárolására, összefonnyasztja ugyanis a növényeket.

A fagyasztó viszont igen.

Csak vágjuk apróra és adagoljuk jégkockatartóba a leveleket, és felhasználásakor olyan lesz, mintha frissen szakítottuk volna a kertből. 

6. Kenyér

A hűtő a kenyér számára sem ideális, a hidegben ugyanis megszikkad és kiszárad, ráadásul, ha még zacskóban is tároljuk, a nedves közegben meg is penészedhet. A fagyasztóban viszont bátran tarthatjuk, ahol akár egy fél évig is friss maradhat.

A kenyeret hűtőben inkább ne tároljuk, mehet viszont a fagyasztóba
A kenyeret hűtőben inkább ne tároljuk, mehet viszont a fagyasztóbaQwart / Getty Images Hungary

7. Olaj

A mézhez hasonlóan a növényi, olíva-, kókusz- és egyéb étolajok is gyorsan megszilárdulnak a hűtőben, úgyhogy jobban tesszük, ha ezeknek is inkább a kamra hűvösében és sötétségében találunk helyet.

8. Dinnye

Ahogyan a zöldségesnél vagy az élelmiszerboltban is szobahőmérsékleten tartják a dinnyefeléket, úgy otthon nekünk is ott kell, amíg fel nem vágjuk. Utána viszont fontos, hogy hűtőbe kerüljön.

9. Avokádó

Az avokádóval éppen ugyanúgy kell bánnunk, ahogyan a banánnal. Az éretlen, még zöld gyümölcs nehezen fejezi be az érési folyamatot a hűtőben, így mindenképpen érdemes szobahőmérsékleten hagynunk. 

10. Hagyma

A hagymafélék – legyen az vörös- vagy lila hagyma – ugyan szeretik a hideget, a nedvességgel nincsenek jó barátságban.

Felhasználásig így tartsuk mindenképpen sötét, hűvös helyen, de semmiképp se hűtőben!

Ide csak akkor tegyük, ha már megpucoltuk vagy felvágtuk.

A hagymaféléket is csak pucoltan vagy már felvágva tegyük a hűtőbe!
A hagymaféléket is csak pucoltan vagy már felvágva tegyük a hűtőbe!Lynne Daley / Getty Images Hungary

11. Fokhagyma

Ugyanez vonatkozik a fokhagymára is, ami a legjobban a hűvös, jól szellőző, sötét helyet szereti, mondjuk a kamrát. Amivel még tovább lehet frissen tartani, az az, ha papírba vagy hálóba tesszük, de semmiképp nem műanyag zacskóba.

12. Burgonya

Ahhoz, hogy a krumpli is megőrizze a textúráját, nem jó ötlet hűtőben tárolni. A zöldséget legideálisabb körülmények között 4–10 Celsius-fokban tarthatjuk, ennél magasabb hőmérsékleten valószínűleg hamarabb kicsírázik. Hasznos tudni, hogy ez az élelmiszerünk egyébként a fagyasztót sem szereti.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra