Most akkor gyümölcs vagy zöldség a paradicsom?

De miért gyümölcs, ha gyümölcs; miért zöldség, ha zöldség? A paradicsom nem csupán frissítő, ízletes és közkedvelt, de állandó talány, sőt vitára is okot ad: vajon gyümölcsről vagy zöldségről beszélünk? Röviden: attól függ, milyen szempontból nézzük.

Az általános közvélekedés a paradicsomot általában a zöldségek közé sorolja, újabban azonban gyakran hallhatunk olyan hangokat, melyek arról próbálnak meggyőzni bennünket, hogy igenis gyümölcs. A kérdést már csak azért is nehéz eldönteni, ugyanis a „gyümölcs” nem növénytani kategória, tehát elsősorban a termény bizonyos jellemzőire, illetve a felhasználási és fogyasztási szokásokra kell támaszkodnunk az ügyben. A Healthline cikke segít megfejteni a rejtélyt.

A gyümölcs, amit zöldségként fogyasztunk

Először is, a gyümölcs általában az adott növény húsos termése, mely a virág magházából képződik, és magában hordozza a magvakat, fontos szerepet játszva a növény szaporodásában. Egyértelmű, hogy az alma, az eper, a barack vagy éppen a málna gyümölcsök. Ezzel szemben a zöldségek esetében a növény levelét, gyökereit, gumóját vagy éppen virágát fogyasztjuk, melyekben nem találhatóak magok, nincs közük a szaporodáshoz. Közkedvelt zöldség például a salátalevél, a zeller, a burgonya vagy a répa.

A gyümölcsöket általában édes ízük miatt szeretjük, mely a húsukban található fruktóznak, a gyümölcscukornak köszönhető. Nem véletlen, hogy főleg desszertekben, édes üdítőitalokban vagy éppen rostos gyümölcslevekben találkozhatunk velük, de önmagukban is finom csemegeként szolgálnak. A zöldségek íze ezzel szemben inkább enyhén sós vagy erős, és leggyakrabban főzelékként, párolva, sütve vagy főzve tálaljuk őket, bár van olyan zöldség, például a répa, mely nyersen ropogtatva is közkedvelt.

Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?
Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?Redaco / Getty Images Hungary

Botanikai jellemzőit tekintve a paradicsom tehát gyümölcs. A friss, húsos bogyótermés a paradicsom növény sárgás virágaiból alakul ki, a benne található magokat elvetve pedig újabb növényeket termeszthetünk. Habár napjainkban gyakran kísérleteznek azzal, hogy eltüntessék a magokat a termésből, ez még nem változtat a helyzeten. (A gyümölcsjelleget támasztja alá a termés magyar elnevezése is, mely a paradicsom almája kifejezés rövidítéséből származik.)

De akkor miért sorolják sokan mégis a zöldségek közé a paradicsomot? A válasz a felhasználás módjában rejlik. Ugyanis – hiába gyümölcs –, a paradicsomot leginkább különféle zöldségekkel együtt használják a konyhaművészetben, emellett főként szószt, ketchupot vagy paradicsomlét készítenek belőle. A paradicsom zöldséglétét egykor még jogi úton is igazolták, történt ugyanis, hogy 1893-ban egy amerikai paradicsomimportőr nem volt hajlandó a behozott zöldségekre kivetett nagyobb vámot megfizetni, állítván, a paradicsom valójában gyümölcs. Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága azonban cáfolta őt, kimondva, hogy a paradicsom esetében nem a termés jellemzői, hanem a felhasználás módja számít, vagyis igenis zöldségről van szó.

Minden nézőpont kérdése tehát, vagy akár úgy is mondhatjuk, hogy a paradicsom valójában zöldségként kezelt gyümölcs.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek