Ha mindennap eszel egy banánt, tízféleképpen teszel jót a szervezeteddel

A banán ma már könnyen elérhető, és ha be is barnul néhány darab, egy meleg, karamellás raguban a palacsinták tetején vagy épp egy banánkenyérben tökéletes helye lesz. Miközben falatozod, el ne felejtsd, milyen egészséges – már mutatjuk is, mennyire!

A banán hihetetlenül egészséges, kényelmesen utaztatható, finom, és az egyik legolcsóbb friss gyümölcs, amit megvásárolhatunk. Bár Délkelet-Ázsiában honos, ma már meleg éghajlaton mindenütt terem, így világszerte elérhető. A Cavendish fajta, amely a leggyakoribb az élelmiszerboltokban, kezdetben szilárd és zöld, de érés közben sárgává, puhává és édessé válik. Számos alapvető tápanyagot tartalmaz, és jótékony hatással lehet az emésztésre és a szív egészségére.

1. Tápanyagokban gazdag

A banán rostot és többféle antioxidánst is tartalmaz. Egy normál méretű banánban (126 gramm) az alábbi mennyiségek találhatók:

 • Zsír: 0 gramm
 • Fehérje: 1 gramm
 • szénhidrát: 29 gramm
 • Rost: 3 gramm
 • C-vitamin: a napi ajánlott érték (DV) 12%-a
 • Riboflavin: a DV 7%-a
 • Folsav: a DV 6%-a
 • Niacin: a DV 5%-a
 • Réz: a DV 11%-a
 • Kálium: a DV 10%-a
 • Magnézium: a DV 8%-a

Egy banán körülbelül 112 kalóriát tartalmaz, szinte kizárólag vízből és szénhidrátból áll, zsír és fehérje nem igazán alkotja. 

2. Javíthatja a vércukorszintet

A banán gazdag oldható rostban. Az emésztés során az oldható rostok feloldódnak a folyadékban, és a zseléhez hasonló állagú anyag keletkezik. Az éretlen banán sok olyan keményítőt is tartalmaz, amelyet a szervezet nem emészt meg. Ez a kétféle rost együttesen mérsékelheti a vércukorszintet étkezés után. Ezenkívül segíthetnek szabályozni az étvágyat azáltal, hogy lassítják a gyomor kiürülését.

Ez azt jelenti, hogy magasabb szénhidráttartalma ellenére a banán nem okoz jelentős kiugrást a vércukorszintben egészséges egyének esetében. 

3. Támogathatja az emésztést

Az élelmi rostokat számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, beleértve a jobb emésztést is. Egy közepes méretű banán körülbelül 3 gramm rostot tartalmaz. 

A rezisztens keményítő, az éretlen banánban található rostfajta prebiotikum. A prebiotikumok a vastagbélbe kerülnek, ahol táplálékká válnak a bélben lévő hasznos baktériumok számára, így segítve tovább emésztésünket. 

Meglepő, de a banán nagyon egészséges
Meglepő, de a banán nagyon egészségesFaba-Photograhpy / Getty Images Hungary

A pektin – az érett és az éretlen banánban egyaránt megtalálható rost – segíthet megelőzni a székrekedést, lágyíthatja a székletet. Egyes kémcsövekben végzett vizsgálatok azt is hozzáteszik, hogy a pektin védelmet nyújt a vastagbélrák ellen, bár még szükség van embereken végzett kutatásokra ennek az előnynek a megerősítéséhez. 

4. Segíthet a fogyásban

Egyetlen tanulmány sem vizsgálta közvetlenül a banán súlycsökkenésre gyakorolt hatását. Ennek a népszerű gyümölcsnek azonban számos olyan tulajdonsága van, amely jó fogyókúrás élelmiszerré teheti.

Először is, a banán viszonylag kevés kalóriát tartalmaz.

Ezenkívül az éretlen banán tele van ellenálló keményítővel, így általában laktató, és csökkenti az étvágyat. 

5. Támogathatja a szív egészségét

A kálium egy ásványi anyag, amely létfontosságú a szív egészségéhez, különösen a vérnyomás kezeléséhez. Fontossága ellenére kevesen kapnak elegendő káliumot az étrendjükből, ám a banán ebben is segíthet. Nagyszerű káliumforrás: egy közepes méretű (126 grammos) banán biztosítja a napi ajánlott érték 10%-át.

A káliumban gazdag étrend segíthet csökkenteni a vérnyomást. Ráadásul régebbi kutatások és állatkísérletek szerint a sok káliumot fogyasztó embereknél 27%-kal alacsonyabb a szívbetegség kockázata. 

A banán a magnézium napi ajánlott mennyiségének 8%-át is tartalmazza – egy másik ásványi anyag, amely fontos a szív egészsége szempontjából. A magnéziumhiány ugyanis összefüggésbe hozható a szívbetegségek fokozott kockázatával, az emelkedett vérnyomással és a vér magas zsírszintjével. 

6. Tele van antioxidánsokkal

A gyümölcsök és zöldségek kiváló forrásai az étrendi antioxidánsoknak, és ez alól a banán sem kivétel. Többféle erős antioxidánst tartalmaznak, köztük flavonoidokat és aminokat. Ezek az antioxidánsok számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódnak, például csökkentik a szívbetegségek és a degeneratív betegségek kockázatát. Segítenek megelőzni a sejtekben a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodást. Antioxidánsok nélkül a szabad gyökök idővel felhalmozódhatnak, és károkat okozhatnak, ha szintjük túl magas lesz a szervezetben.

7. Segíthet jóllakottabbnak érezni magad

A banánban található oldható rost segíthet megőrizni a jóllakottságot azáltal, hogy nagy mennyiségben tölti fel az emésztőrendszert, és lassítja az emésztést. Alacsony kalória- és magas rosttartalma együttesen laktatóbb falattá teszi, mint más ételek, például a feldolgozott vagy cukros dobozos snackek.

8. Nem túlérett állapotban javíthatja az inzulinérzékenységet

Az inzulinrezisztencia számos krónikus betegség, köztük a 2-es típusú cukorbetegség jelentős kockázati tényezője. Számos tanulmány kimutatta, hogy a rezisztens keményítő – például a nem túlérett banán – rendszeres fogyasztása javíthatja az inzulinérzékenységet. 

9. Javíthatja a vese egészségét

A kálium létfontosságú az egészséges veseműködéshez és a vérnyomás szabályozásához. A banán kiváló káliumforrás, különösen hasznos lehet a vesék egészségének megőrzésében. Egy olyan tanulmányban, amelyben több mint 5000 korai stádiumú krónikus vesebetegségben szenvedő ember vett részt, a kálium a vérnyomás csökkenéséhez és a vesebetegség lassabb progressziójához kapcsolódott. (Néhány késői stádiumú vesebetegségben szenvedő vagy dializált embernek korlátoznia kell a káliumbevitelt. Ha ezen kategóriák valamelyikébe tartozol, beszélj orvosoddal a fogyasztása előtt.)

10. Támogathatja az edzés utáni regenerációt

A banánt néha a sportolók tökéletes táplálékának nevezik. Ez nagyrészt a könnyen emészthető szénhidráttartalmának, valamint az ásványi anyagoknak, a káliumnak és a magnéziumnak köszönhető, amelyek elektrolitként működnek. Erőteljes edzés közben elektrolitokat veszítünk az izzadtsággal. Ha izzadás után az ember káliummal és magnéziummal látja el szervezetét, például egy banán elfogyasztásával, csökkentheti az edzéssel összefüggő izomgörcsöket és izomfájdalmat

Oszd meg másokkal is!
Mustra