14 étel, amit semmi esetre nem szabadna a fagyasztóban tárolnod

GettyImages-1367907001

Ha nem akarsz kellemetlen meglepetésekben részesülni, ezeket az ételeket soha ne tárold a fagyasztóban.

A fagyasztás képes megnöveli az élelmiszerek eltarthatóságát, ami mindenképpen hasznos lehet, vannak azonban olyan ételek is, amelyek a fagyasztóból kivéve már nem lesznek ugyanolyak, mint előtte. Jobb esetben csak az állaguk változik meg, rosszabb esetben viszont akár fogyaszthatatlanná is válhatnak. Itt egy lista azokról az ételekről, amiket ezért nem kéne a fagyasztóban tartanod.

1. Tojás

A tojásban lévő folyadék megfagyva kitágul, belülről szétfeszítve a héjat, amelynek az lenne a célja, hogy védelmet nyújtson a külső behatásokkal és szennyeződésekkel szemben. Ha szeretnéd lefagyasztani a tojást, előbb verd fel, majd egy légmentesen zárható edényben vagy fagyasztózacskóban tárold.

Egyben lefagyasztva a tojás könnyen szétrepedhet
Egyben lefagyasztva a tojás könnyen szétrepedhetIngga Maris Choeronnissa / Getty Images Hungary

2. Tej

A lefagyasztott tej a felengedés során hajlamos szétválni és csomósodnikülönösen, ha magas a zsírtartalma. Persze ettől még megihatod, de az állaga valószínűleg nem lesz az ínyedre. Ha viszont főzéshez szeretnéd felhasználni, ez kevésbé jelent problémát.

Az alacsony zsírtartalmú tej kevésbé csomósodik a fagyasztástól.

3. Sajt

Mivel tejből készül, a fagyasztás a sajtra sincs jó hatással: ettől csak kiszárad és morzsás állagúvá válik, ha pedig lágyabb állagú, akkor csomósodni kezd (bár főzésre továbbra is alkalmas lehet).

4. Konzervek

Itt megint csak az a helyzet, mint a tojásnál. A konzervekben lévő nedvesség megfagyva szétfeszítheti a dobozt, így az étel védtelen maradhat a baktériumokkal és szennyeződésekkel szemben. Ennek úgy veheted elejét, ha tartalmukat légmentesen zárható tárolóedényekbe helyezve fagyasztod le.

5. Kiolvasztott hús

Ami egyszer már kiolvadt, azt nem szabad újra lefagyasztani. Ez fokozottan érvényes a húsra, amit az élelmiszer-biztonsági kockázatokon túl azért sem tanácsos visszatenni a fagyasztóba, mert a felengedés közben sokat veszít nedvességtartalmából, ami megváltoztatja az állagát.

A már kiolvasztott húst veszélyes visszafagyasztani
A már kiolvasztott húst veszélyes visszafagyasztaniannick vanderschelden photograph / Getty Images Hungary

6. Majonéz

A majonéznek a fagyasztástól még nem esik baja. A gondok akkor kezdődnek, amikor elkezded kiolvasztani. Ekkor ugyanis több rétegre válhat szét, ami tönkreteheti konzisztenciáját. Ilyen esetben az lehet a megoldás, ha egy kevés víz hozzáadásával összedolgozod egy botmixerrel.

7. Magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök

Az olyan magas víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket, mint az uborka, a sárgadinnye vagy a saláta, nem érdemes lefagyasztani, mert kiolvasztva vizenyős textúrát kapnak.

8. Rántott ételek

A fagyasztástól a panír elveszíti ropogós állagát, így csak halvány árnyéka lesz önmagának. Azokat a húsételeket, amiket le akarsz fagyasztani, inkább a sütőben, panír nélkül készítsd el.

9. Tészta

A fagyasztás pépes állagot kölcsönöz a tésztának. Ha mindenáron le akarod fagyasztani, főzd al dente állagúra, amivel valamelyest javíthatsz az eredményen.

10. Rizs

A rizsnél is ugyanaz a probléma, mint a tésztánál. Miután kiolvadt, pépessé válik, így lehet, hogy végül a kukában végzi. A nyers rizst viszont nyugodtan lefogyaszthatod, ez megnöveli az eltarthatósági idejét is.

A főtt rizs tipikusan az az étel, amit nincs értelme lefagyasztani, mert pépes állagú lesz tőle
A főtt rizs tipikusan az az étel, amit nincs értelme lefagyasztani, mert pépes állagú lesz tőleDuncan Cuthbertson / Getty Images Hungary

11. Burgonya

A nyers burgonyát sem szabad a fagyasztóban tárolni, mert elég sok vizet tartalmaz, így kiolvasztva pépes, szemcsés állagú lesz. A főtt burgonya ellenben nyugodtan mehet a fagyasztóba. Csak ne felejtsd el előtte egy légmentesen zárható tárolóedénybe vagy fagyasztózacskóba tenni.

12. Szószok, mártások

A sűrű, tej- és tejszínalapú vagy kukoricakeményítőt tartalmazó szószokat, mártásokat rossz ötlet lefagyasztani, mert összetevőik a kiengedéskor szétválnak, majd csomókat alkotnak. A jó hír, hogy a lisztalapú mártásoknak nem árt a fagyasztás, és ilyen formában akár 4 hónapig is elállnak.

13. Cukormáz

Azoknak a desszerteknek, amelyek cukormáz vagy habcsók felhasználásával készülnek, nincs keresnivalójuk a fagyasztóban. Ezek ugyanis tojásfehérjét tartalmaznak, ami a kiolvasztáskor elveszíti struktúráját és nedvességtartalmát, ami nemcsak az étel megjelenésén ronthat, hanem igen rágóssá teheti.

14. Bármi, ami krémes

Tejtermék lévén a krémek alapját képző tejszín is hajlamos szétválni a kiengedés során. Ugyanez érvényes a joghurtra, a pudingra vagy a tejfölre is, melyeket jobb a hűtőben tárolni, majd záros határidőn belül felhasználni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra