21 élelmiszer, amit soha nem lenne szabad a hűtőben tartanod

GettyImages-859444676

Az élelmiszerek többségénél a hűtés nagyon is indokolt, hiszen enélkül könnyen megromolhatnak, de azért akadnak kivételek is.

Vannak olyan esetek, amikor a hűtős tárolás nemhogy nem javít az élelmiszerek eltarthatóságán, hanem egyenesen ront a helyzeten, vagy kedvezőtlenül befolyásolja azok állagát, ízét. A következőkben a Daily Meal gyűjtése alapján 21 ilyen példát mutatunk be.

1. Kenyér

A hűtőben lévő hideg levegőtől a kenyér csak kiszárad, vagy ha nem, akkor a nedvesség miatt megpenészedik. Ha a cél az, hogy később is felhasználhasd, inkább szeleteld fel, majd fagyaszd le, egyébiránt pedig tartsd a kenyértartóban.

2. Banán

A banán a hűtőben nem érik tovább, viszont gyorsan megbarnul, és megváltozhat a textúrája is. Ha nem szeretnéd, hogy emiatt a kukában végezze, hagyd szobahőmérsékleten, vagy fagyaszd le.

A banán gyorsabban megbarnul a hűtőben
A banán gyorsabban megbarnul a hűtőbenadrian825 / Getty Images Hungary

3. Bazsalikom

Egyes fűszernövények, mint a koriander és a petrezselyem, kiválóan tárolhatóak a hűtőben, a bazsalikom azonban nem: levelei így elfonnyadhatnak, megfeketedhetnek. Ahhoz, hogy sokáig elálljon, a friss bazsalikomot állítsd egy pohár vízbe.

4. Krumpli

A hűtő hideg levegője negatívan hat a krumpli ízére és textúrájára, ezért lehűtésével nem nyerhetsz semmit. Főleg annak fényében nem, hogy egy hűvös, sötét és jól szellőző helyen mindenféle trükközés nélkül is hosszú hetekig eltartható. Ha időközben csírázni kezd, attól még nem kell megijedni. A csírák eltávolítása után továbbra is biztonságosan fogyasztható. Még valami: a krumplit mindig tartsd távol a hagymától, különben átveheti az ízét, és felgyorsíthatja csírázását is.

5. Paradicsom

Az egyik legrosszabb dolog, amit a paradicsom ellen elkövethetsz, az a hűtés, mivel 12 Celsius-fokos hőmérséklet alatt elveszítheti ízanyagainak jelentős részét. A jó hír, hogy ez egy darabig még visszafordítható, ha a paradicsom újra szobahőmérsékletre kerül.

6. Hagyma

Ha azt akarod, hogy a hagyma sokáig friss maradjon, akkor felejtsd el a hűtőt, és rakd egy jól szellőző kosárba. Kivéve, ha megpucoltad, mert így már jobb megoldás egy légmentesen zárható dobozban félretenni a hűtőben.

7. Fokhagyma

A hűtést a fokhagymagerezdek sem bírják. Ha hűvösre teszed őket, hamarabb kicsírázhatnak, megpenészedhetnek, gumiszerű textúrát kaphatnak, és az ízük sem lesz olyan erőteljes, mint előtte volt. A fokhagyma tárolására ugyanaz érvényes, mint a hagymára, így jól megférnek egymás mellett egy kosárban.

A paradicsom a hűtőben veszíthet az ízéből
A paradicsom a hűtőben veszíthet az ízébőlStillfx / Getty Images Hungary

8. Édesburgonya

A hűtésnek az édesburgonyánál sincs különösebb értelme, csak annyit érhetsz el vele, hogy utána hosszabb idő lesz megfőzni. Tárolásához megfelel egy hűvös, sötét hely is, mint amilyen a kamra vagy a pince.

9. Csokoládé

A csokoládé elméletileg ugyan tartható a hűtőben, de a gyakorlatban nem kifizetődő oda tenni, mert magába szívhatja a hűtő szagát és árthat a minőségének is. Ha szeretnéd eredeti formájában megőrizni, a csokoládénak egy sötét, száraz és hűvös tárolóhelyet kell keresned. Ha nincs ilyen a lakásban, az felülírja a szabályt: ebben az esetben egy légmentesen zárható dobozban mehet a hűtőbe.

10. Alma

Az alma hűtése leginkább azért kerülendő, mert a hideg levegő tönkreteheti ropogós textúráját. Tárolását amúgy nem kell túlbonyolítani: egy gyümölcskosárba vagy egy szép tálba téve a konyhapult is tökéletes hely számára.

11. Görögdinnye

Bár bizonyára jobban esik hidegen, a görögdinnyét nem ajánlott a hűtőszekrényben tartani, mert a hideg hatására veszíthet édes ízéből és élénk színéből, állaga pedig pépessé válhat. Ennek elkerüléséhez hagyd szobahőmérsékleten, így akár 7-10 napig is eláll. Ha viszont egyszer felvágod, akkor onnantól kezdve mindenképp hűtsd le, és néhány napon belül fogyaszd el.

12. Méz

A méz tipikusan az az élelmiszer, ami szinte soha nem romlik meg, így nem kell a hűtésével fáradoznod. Ettől csak megkeményedik és kikristályosodik, ezért nehezen fogod tudni felhasználni. A méznek jobb helye van egy tetszőleges sötét pontján a konyhának.

A méz szinte örökké eláll
A méz szinte örökké elállbassalison / Getty Images Hungary

13. Gabonapehely

A gabonapelyhet a hűtőbe tenni igencsak fura megoldásnak tűnik, ráadásul indokolatlan is. A hűtőben átnedvesedhet, így az állagát látva nem sok gusztusod lesz megenni. A gabonapehely tárolása szintén száraz és sötét körülményeket kíván. Csak figyelj rá, hogy felbontása után gondosan visszazárd a csomagolását.

14. Kávé

Akár őrölt, akár szemes kávéról van szó, a hűtés egyik esetben sem javasolt, mivel a párás levegő károsíthatja jellegzetes aromáit. A kávé tárolására egy légmentesen zárható doboz a legalkalmasabb.

15. Csípős szószok

Ez kissé meglepő lehet, de felbontásuk után a csípős szószok nem igényelnek hűtést. Mivel rengeteg ecet és tartósítószer van bennük (ezt azért a biztonság kedvéért ellenőrizd a csomagoláson), hűtés nélkül is évekig elállnak a spájzban.

16. Mogyoróvaj

A klasszikus mogyoróvaj hosszú hónapokon át eltartható a konyhaszekrényben is, anélkül hogy bármi baja lenne. A hűtés nem is válik a javára, mivel alaposan megkeményedik tőle, ami megnehezíti kenését.

17. Sütőtök

A sütőtök héja éppen elég vastag ahhoz, hogy megvédje a húsát, ezért amíg egyben van, nem kell a hűtőbe tenned. Egy hűvös és sötét helyen akár egy hónapig vagy tovább is eláll. Ha azonban feldarabolod, utána már egy légmentesen zárható dobozban tedd el a hűtőbe.

18. Uborka

Az uborka feleslegesen rabolja a helyet a hűtő zöldségesrekeszében. A hűtéstől károsodhat a héja, így rövid idő alatt megromolhat. Szobahőmérsékleten ugyanakkor tovább is megőrzi frissességét.

19. Csonthéjas gyümölcsök

Mindaddig, amíg nincsenek megérve, az őszibarackot, a sárgabarackot, a nektarint és a szilvát nem szabad a hűtőszekrényben tárolni, mert ott már nem is fognak megérni. Ezeket hagyd nyugodtan a konyhapulton.

Az avokádót szobahőmérsékleten érdemes tárolni
Az avokádót szobahőmérsékleten érdemes tárolniMSPhotographic / Getty Images Hungary

20. Avokádó

Hasonló a probléma az avokádóval is: a hűtés lelassítja érési folyamatát. Éppen ezért, amíg nem érik meg, jobb szobahőmérsékleten hagyni. Ha el akarsz tenni egy félbevágott avokádót későbbre, akkor már más a helyzet: csepegtess rá egy kevés citromlevet, majd egy légmentesen zárható műanyag dobozban tárold a hűtőben.

21. Olívaolaj

Ennek magától értetődőnek kéne lenni, de a biztonság kedvéért nyomatékosítanánk: ne rakd az olívaolajat a hűtőbe. Ettől ugyanis zavarossá válhat és besűrűsödhet. Ha találsz neki egy száraz és hűvös helyet, ott évekig is elállhat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek