Ilyen ételek okozhatnak allergiát
Képzeld el, hogy minden étkezés során azon tűnődsz, vajon a következő falat árthat-e neked, netán veszélybe sodorja-e az életed. Ez mindennapos realitás az ételallergiában szenvedők számára. A súlyos allergiás reakciók több mint 90 százalékáért ugyanaz a 9 alapanyag felelős, és mivel az ételallergia ellen még mindig az allergének elkerülése a legjobb védekezés, neked sem árthat, ha tisztában vagy velük.
1. Tej
A tejfehérje-allergia a leggyakoribb ételallergia a csecsemők és a kisgyermekek körében. Becslések szerint a gyermekek 2-6 százaléka allergiás lehet a tejre. Ez azért is problémás, mert az érzékenység az összes tejtermékre, így a vajra, a sajtra, a joghurtra és a fagylaltra is kiterjed.
„Egy ilyen allergia rendkívüli korlátozó és elszigetelő hatású. Képzeld csak el, hogy gyerek vagy, és nem ehetsz tortát vagy fagylaltot egy születésnapi buliban” – hozott egy szemléletes példát dr. Jaclyn Bjelac allergológus, aki megnyugtatásként hozzátette, a legtöbb gyermeknél néhány év leforgása alatt elmúlnak az allergiás tünetek.
Fontos megjegyezni, hogy a tejallergia különbözik a laktózérzékenységtől. Miközben az előbbi túlzott reakciót vált ki az immunrendszerből, amelynek tünetei a kiütésektől kezdve egészen a légutakat elzáró duzzanatig terjedhetnek, addig az utóbbi egy enzim hiánya miatt emésztési zavarokat, hányingert és hasmenést okozhat.
2. Tojás
A tojás számos élelmiszerben, köztük a tésztafélékben is megtalálható, ezért aki allergiás rá, kétszer is meg kell gondolnia, hogy mit egyen. Ennek ellenére néha szinte képtelenség megállapítani, hogy egy étel tartalmaz-e tojást, így nehézkes lehet elkerülni (bár vannak, akiknek csak részben kell, mert ételekbe sütve képesek elviselni).
A tejallergiához hasonlóan a tojásallergia gyakrabban fordul elő a gyermekeknél, de jellemzően ezt is „kinövik”.
3. Földimogyoró
A földimogyoró-allergia általában kiemelt figyelmet kap. Nem véletlenül: olyan anafilaxiás sokkot válthat ki, ami sürgősségi ellátást igényel.
Ez a harmadik legelterjedtebb ételallergia.
Az egyetlen szerencse, hogy minden ötödik földimogyoró-allergiában szenvedő gyermek túljut ezen az állapoton, a kutatók pedig bizakodóak, hogy az új kezelési megközelítések javíthatnak a statisztikákon.
4. Dió
A diófélék – beleértve a diót, a mandulát, a pekándiót, a kesudiót és a pisztáciát – szintén heves allergiás reakciót válthatnak ki, így a sürgősségi ellátás szükségessége szempontjából a második helyen szerepelnek. Főleg, miután olyan élelmiszerekben is felbukkanhatnak, amelyekben nem számítanál a jelenlétükre. Ilyen például a BBQ-szósz.
A diófélékkel szembeni allergia általában egész életen át tart, a gyermekek kis százalékánál azonban idővel magától elmúlik.
5. Kagylófélék
A kagylóallergia az egyik leggyakoribb felnőtt lakosságot érintő ételallergia. Egyesek a rákfélékre is allergiásak, míg mások csak a puhatestűekre (idetartoznak a kagyló mellett a különféle tengeri herkentyűk, a csigák és polipok).
Sokan csak felnőttként tudják meg, hogy allergiásak a kagylókra, amikor étrendjük kibővül.
Erről az allergiáról ugyancsak elmondható, hogy egész életen át tart.
6. Halak
Ha valakinél allergiás reakciót okoz egy hal, akkor valószínűleg minden halra allergiás, ami abból adódik, hogy a legtöbb uszonyos faj hasonló allergén fehérjékkel rendelkezik.
Lényeges tudnivaló, hogy ugyan a halat és a kagylót is a tenger gyümölcsei között szokás emlegetni, biológiailag rendkívül eltérőek. Tehát elképzelhető, hogy valaki allergiás a halra, de a kagylóra nem, ahogy fordítva is.
7. Búza
A búzaallergia – ami nem összetévesztendő a cöliákiával és a gluténintoleranciával – gyakrabban jelentkezik a fiatalabb gyermekek körében, mielőtt az életkor előrehaladtával eltűnne. De amíg jelen van, alaposan megnehezítheti az életet, hiszen rengeteg élelmiszer alapját képezi.
Az érintettek számára megoldást jelenthet, hogy az utóbbi időben számos olyan ősi gabonaféle került előtérbe – gondolj csak az amarántra, a zabra, a kinoára vagy a rozsra –, amelyekkel kiválható a modern búza fogyasztása.
8. Szójabab
A szójabab-allergia leginkább a gyermekkora jellemző, és általában kéz a kézben jár más ételallergiákkal – különösen, ami a földimogyorót illeti. Egy tanulmány kimutatta, hogy a szójaallergiás gyerekek 88 százaléka mogyoróallergiával is küzd.
A szójabab elkerülése megint csak körülményes lehet, hiszen széles körben alkalmazzák feldolgozott élelmiszerek gyártásához. De sok szójaallergiás ember elviseli például a szójalecitint tartalmazó termékeket.
9. Szezám
A szezám által kiváltott anafilaxiás sokk egyre szélesebb körben tapasztalható, ami annak is köszönhető, hogy a liszteken át az olajokon keresztül a hummuszig számtalan élelmiszerben előfordul.
Bár a legtöbb esetben a fenti 9 alapanyag felelős az allergiás reakciókért, közel sem csak ezek az élelmiszerek okozhatnak problémákat.
Valójában több mint 170 élelmiszert azonosítanak allergénként.
Ha te is érintett vagy, a szakemberek azt javasolják, hogy a vásárlásnál próbálj körültekintően eljárni, és mindig ellenőrizd a címkén az élelmiszerek összetételét, illetve legyen nálad gyógyszer, ami szükség esetén segíthet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés