Ez a 9 étel okozza a legtöbb allergiás reakciót: jobb, ha vigyázol velük

GettyImages-505921376

Az ételallergia veszélyeit tovább növeli, hogy egyes allergének olyan élelmiszerekben fordulnak elő, amelyek nem feltétlenül keltenek gyanút az emberben.

Ilyen ételek okozhatnak allergiát

Képzeld el, hogy minden étkezés során azon tűnődsz, vajon a következő falat árthat-e neked, netán veszélybe sodorja-e az életed. Ez mindennapos realitás az ételallergiában szenvedők számára. A súlyos allergiás reakciók több mint 90 százalékáért ugyanaz a 9 alapanyag felelős, és mivel az ételallergia ellen még mindig az allergének elkerülése a legjobb védekezés, neked sem árthat, ha tisztában vagy velük.

1. Tej

A tejfehérje-allergia a leggyakoribb ételallergia a csecsemők és a kisgyermekek körében. Becslések szerint a gyermekek 2-6 százaléka allergiás lehet a tejre. Ez azért is problémás, mert az érzékenység az összes tejtermékre, így a vajra, a sajtra, a joghurtra és a fagylaltra is kiterjed.

„Egy ilyen allergia rendkívüli korlátozó és elszigetelő hatású. Képzeld csak el, hogy gyerek vagy, és nem ehetsz tortát vagy fagylaltot egy születésnapi buliban” – hozott egy szemléletes példát dr. Jaclyn Bjelac allergológus, aki megnyugtatásként hozzátette, a legtöbb gyermeknél néhány év leforgása alatt elmúlnak az allergiás tünetek.

A legtöbb ételallergiáért a tejtermékek felelősek
A legtöbb ételallergiáért a tejtermékek felelősekATU Images / Getty Images Hungary

Fontos megjegyezni, hogy a tejallergia különbözik a laktózérzékenységtől. Miközben az előbbi túlzott reakciót vált ki az immunrendszerből, amelynek tünetei a kiütésektől kezdve egészen a légutakat elzáró duzzanatig terjedhetnek, addig az utóbbi egy enzim hiánya miatt emésztési zavarokat, hányingert és hasmenést okozhat.

2. Tojás

A tojás számos élelmiszerben, köztük a tésztafélékben is megtalálható, ezért aki allergiás rá, kétszer is meg kell gondolnia, hogy mit egyen. Ennek ellenére néha szinte képtelenség megállapítani, hogy egy étel tartalmaz-e tojást, így nehézkes lehet elkerülni (bár vannak, akiknek csak részben kell, mert ételekbe sütve képesek elviselni).

A tejallergiához hasonlóan a tojásallergia gyakrabban fordul elő a gyermekeknél, de jellemzően ezt is „kinövik”.

3. Földimogyoró

A földimogyoró-allergia általában kiemelt figyelmet kap. Nem véletlenül: olyan anafilaxiás sokkot válthat ki, ami sürgősségi ellátást igényel.

Ez a harmadik legelterjedtebb ételallergia.

Az egyetlen szerencse, hogy minden ötödik földimogyoró-allergiában szenvedő gyermek túljut ezen az állapoton, a kutatók pedig bizakodóak, hogy az új kezelési megközelítések javíthatnak a statisztikákon.

A földimogyoró anafilaxiás sokkot okozhat
A földimogyoró anafilaxiás sokkot okozhatWestend61 / Getty Images Hungary

4. Dió

A diófélék – beleértve a diót, a mandulát, a pekándiót, a kesudiót és a pisztáciát – szintén heves allergiás reakciót válthatnak ki, így a sürgősségi ellátás szükségessége szempontjából a második helyen szerepelnek. Főleg, miután olyan élelmiszerekben is felbukkanhatnak, amelyekben nem számítanál a jelenlétükre. Ilyen például a BBQ-szósz.

A diófélékkel szembeni allergia általában egész életen át tart, a gyermekek kis százalékánál azonban idővel magától elmúlik.

5. Kagylófélék

A kagylóallergia az egyik leggyakoribb felnőtt lakosságot érintő ételallergia. Egyesek a rákfélékre is allergiásak, míg mások csak a puhatestűekre (idetartoznak a kagyló mellett a különféle tengeri herkentyűk, a csigák és polipok).

Sokan csak felnőttként tudják meg, hogy allergiásak a kagylókra, amikor étrendjük kibővül.

Erről az allergiáról ugyancsak elmondható, hogy egész életen át tart.

6. Halak

Ha valakinél allergiás reakciót okoz egy hal, akkor valószínűleg minden halra allergiás, ami abból adódik, hogy a legtöbb uszonyos faj hasonló allergén fehérjékkel rendelkezik.

Lényeges tudnivaló, hogy ugyan a halat és a kagylót is a tenger gyümölcsei között szokás emlegetni, biológiailag rendkívül eltérőek. Tehát elképzelhető, hogy valaki allergiás a halra, de a kagylóra nem, ahogy fordítva is.

A tengeri herkentyűkkel is jobb vigyázni
A tengeri herkentyűkkel is jobb vigyázniOscar Wong / Getty Images Hungary

7. Búza

A búzaallergia – ami nem összetévesztendő a cöliákiával és a gluténintoleranciávalgyakrabban jelentkezik a fiatalabb gyermekek körében, mielőtt az életkor előrehaladtával eltűnne. De amíg jelen van, alaposan megnehezítheti az életet, hiszen rengeteg élelmiszer alapját képezi.

Az érintettek számára megoldást jelenthet, hogy az utóbbi időben számos olyan ősi gabonaféle került előtérbe – gondolj csak az amarántra, a zabra, a kinoára vagy a rozsra –, amelyekkel kiválható a modern búza fogyasztása.

8. Szójabab

A szójabab-allergia leginkább a gyermekkora jellemző, és általában kéz a kézben jár más ételallergiákkal – különösen, ami a földimogyorót illeti. Egy tanulmány kimutatta, hogy a szójaallergiás gyerekek 88 százaléka mogyoróallergiával is küzd.

A szójabab elkerülése megint csak körülményes lehet, hiszen széles körben alkalmazzák feldolgozott élelmiszerek gyártásához. De sok szójaallergiás ember elviseli például a szójalecitint tartalmazó termékeket.

9. Szezám

A szezám által kiváltott anafilaxiás sokk egyre szélesebb körben tapasztalható, ami annak is köszönhető, hogy a liszteken át az olajokon keresztül a hummuszig számtalan élelmiszerben előfordul.

A szezámmag számos ételben köszön vissza
A szezámmag számos ételben köszön visszaEdalin / Getty Images Hungary

Bár a legtöbb esetben a fenti 9 alapanyag felelős az allergiás reakciókért, közel sem csak ezek az élelmiszerek okozhatnak problémákat.

Valójában több mint 170 élelmiszert azonosítanak allergénként.

Ha te is érintett vagy, a szakemberek azt javasolják, hogy a vásárlásnál próbálj körültekintően eljárni, és mindig ellenőrizd a címkén az élelmiszerek összetételét, illetve legyen nálad gyógyszer, ami szükség esetén segíthet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra