Élelmiszeripari érdekességek: mennyi krumplit látott a bolti krumplipürépor?

GettyImages-168261685
Olvasási idő kb. 2 perc

A porból készült bolti krumplipüré nyilvánvalóan nem a gasztronómia csúcsa, de nem is annak szánják.

A bolti krumplipüréről általában igencsak megoszlanak a vélemények. Vannak, akik ki nem állhatják, mert szerintük köszönőviszonyban sincs az igazival, mások viszont praktikus megoldásként tekintenek rá, mivel sokáig eláll, és a konyhaszekrényből előkapva könnyen és gyorsan elkészíthető. Vajon mit gondol róla a szakértő?

Miből készül a bolti krumplipüré?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a boltokban por formájában kapható krumplipüré egy tipikus kényelmi termék, amely a hagyományos burgonyapüréhez képest kevesebb idő- és energiaráfordítással elkészíthető.

„A kényelemnek ára van. Ha a költségoldalt nézzük, nem annyira gazdaságos megoldás, mint ha a pürét magunknak készítenénk el friss burgonyából” – mutatott rá a szakember.

A bolti krumplipüré burgonyapehelyből készül
A bolti krumplipüré burgonyapehelyből készülPeterHermesFurian / Getty Images Hungary

De mi is az a por, ami a dobozában van? Traszkovics Zsolt szerint legnagyobb részt burgonyapehely, amelyet úgy állítanak elő, hogy a burgonyát gyakorlatilag teljes egészében megfosztják nedvességtartalmától. Ennek az eljárásnak köszönhető, hogy a termék hosszú ideig eltartható marad.

„A burgonyapehely így azonban rövid idő alatt sok nedvességet tud felvenni, ezért csomagolására oda kell figyelni. Amennyiben nincs rendesen visszazárva, a levegőből is felszívhatja a nedvességet, így akár romlásnak is indulhat” – figyelmeztetett az élelmiszermérnök.

A házi változat elkészítése több erőfeszítést kíván, cserébe viszont finomabb is
A házi változat elkészítése több erőfeszítést kíván, cserébe viszont finomabb isAnjelika Gretskaia / Getty Images Hungary

Pontosan mennyi krumplit tartalmaz?

Bár a poros kiszerelés nem túl bizalomgerjesztő, a legtöbb bolti krumplipüré burgonyatartalma 99 százalék körül alakul. „A porokhoz nagyon kis mennyiségben adalékanyagokat adhatnak, amelyek tovább növelhetik a termék stabilitását, illetve az elkészült püré minőségét. Az összetevők között előfordulhatnak egyéb anyagok, így például tejpor is, amelyek az érzékszervi jellemzőket hivatottak javítani” – magyarázta az élelmiszermérnök, aki szerint a kínálatban 100 százalékos burgonyatartalmú püréket is lehet találni.

Burgonyapelyhet egyébként nem csupán a krumplipüré gyártásához használhatnak fel, hasznos összetevője lehet a pogácsáknak, tésztáknak és egyéb ételeknek is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek