Élelmiszeripari érdekességek: mennyi krumplit látott a bolti krumplipürépor?

GettyImages-168261685
Olvasási idő kb. 2 perc

A porból készült bolti krumplipüré nyilvánvalóan nem a gasztronómia csúcsa, de nem is annak szánják.

A bolti krumplipüréről általában igencsak megoszlanak a vélemények. Vannak, akik ki nem állhatják, mert szerintük köszönőviszonyban sincs az igazival, mások viszont praktikus megoldásként tekintenek rá, mivel sokáig eláll, és a konyhaszekrényből előkapva könnyen és gyorsan elkészíthető. Vajon mit gondol róla a szakértő?

Miből készül a bolti krumplipüré?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a boltokban por formájában kapható krumplipüré egy tipikus kényelmi termék, amely a hagyományos burgonyapüréhez képest kevesebb idő- és energiaráfordítással elkészíthető.

„A kényelemnek ára van. Ha a költségoldalt nézzük, nem annyira gazdaságos megoldás, mint ha a pürét magunknak készítenénk el friss burgonyából” – mutatott rá a szakember.

A bolti krumplipüré burgonyapehelyből készül
A bolti krumplipüré burgonyapehelyből készülPeterHermesFurian / Getty Images Hungary

De mi is az a por, ami a dobozában van? Traszkovics Zsolt szerint legnagyobb részt burgonyapehely, amelyet úgy állítanak elő, hogy a burgonyát gyakorlatilag teljes egészében megfosztják nedvességtartalmától. Ennek az eljárásnak köszönhető, hogy a termék hosszú ideig eltartható marad.

„A burgonyapehely így azonban rövid idő alatt sok nedvességet tud felvenni, ezért csomagolására oda kell figyelni. Amennyiben nincs rendesen visszazárva, a levegőből is felszívhatja a nedvességet, így akár romlásnak is indulhat” – figyelmeztetett az élelmiszermérnök.

A házi változat elkészítése több erőfeszítést kíván, cserébe viszont finomabb is
A házi változat elkészítése több erőfeszítést kíván, cserébe viszont finomabb isAnjelika Gretskaia / Getty Images Hungary

Pontosan mennyi krumplit tartalmaz?

Bár a poros kiszerelés nem túl bizalomgerjesztő, a legtöbb bolti krumplipüré burgonyatartalma 99 százalék körül alakul. „A porokhoz nagyon kis mennyiségben adalékanyagokat adhatnak, amelyek tovább növelhetik a termék stabilitását, illetve az elkészült püré minőségét. Az összetevők között előfordulhatnak egyéb anyagok, így például tejpor is, amelyek az érzékszervi jellemzőket hivatottak javítani” – magyarázta az élelmiszermérnök, aki szerint a kínálatban 100 százalékos burgonyatartalmú püréket is lehet találni.

Burgonyapelyhet egyébként nem csupán a krumplipüré gyártásához használhatnak fel, hasznos összetevője lehet a pogácsáknak, tésztáknak és egyéb ételeknek is.

5 instant kaja, amit naponta eszünk, pedig nem is vagyunk űrhajósok5 instant kaja, amit naponta eszünk, pedig nem is vagyunk űrhajósok

Mit esznek az űrhajósok, és ki találta fel az instant tésztát, akinek azóta szobrot állítottak? Mutatjuk!

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek