Milyen színű az autód? Ezen is múlhat, hogy összetöröd-e

GettyImages-1205197413

Az autó színének nemcsak az ízlés szempontjából van jelentősége, hanem hatással lehet a balesetveszélyre is.

Az Axalata adatai szerint 2021-ben 27 százalékos részaránnyal az ezüst volt a legnépszerűbb autószín Európában, míg a második helyre 23 százalékkal a fehér került, ami azért is érdekes, mert a baleseti statisztikák tükrében a két szín a skála két ellentétes oldalán helyezkedik el. Mutatjuk, hogy az egyes színek milyen mértékben befolyásolják a kockázatokat. 

Hogyan hat az autó színe a balesetveszélyre?

A Monash University Accident Research Centre (MUARC) tanulmánya azt mutatta, hogy a fehér színű autók 12 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvednek balesetet, mint a feketék, függetlenül az aktuális fényviszonyoktól.

A baleseti kockázatokat tekintve a fehér után a krémszínű, sárga és bézs színű autók bizonyultak a legbiztonságosabbnak az elemzésben (noha egyes tanulmányokban a sárga került az élre), miközben a másik végletet a legveszélyesebbnek tekinthető fekete mellett a szürke (11 százalékkal magasabb kockázat), az ezüst (10 százalékkal magasabb kockázat), a kék (7 százalékkal magasabb kockázat) és a vörös (7 százalékkal magasabb kockázat) színváltozatok jelentették.

Az autók színe a balesetveszélyre is kihatással van
Az autók színe a balesetveszélyre is kihatással vanImage Source / Getty Images Hungary

Miből adódik a különbség?

A magyarázat egészen egyszerű: a világos színű autókat könnyebb észrevenni az utakon a sötétebbekhez képest. „Az, hogy a fehér és a sárga járművek kisebb eséllyel szenvednek balesetet, ugyanarra az okra vezethető vissza, mint amiért kevésbé lopják el őket: a láthatóságra” – magyarázta Jake McKenzie, az Auto Accessories Garage tartalommenedzsere.

Minél jobban lát téged a többi sofőr, annál valószínűbb, hogy időben lenyomják a féket, mielőtt még túl késő lenne.

Dr. Stuart Newstead, a MUARC vezető kutatója megerősítette, a tanulmány eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy egy esetleges ütközés esélye a fehér járműveknél a legalacsonyabb. „A sötétebb színek kisebb kontrasztot mutatnak a közúti környezettel, ami általában nagyobb balesetveszéllyel jár – különösen a nappali órákban.”

A fehér autókat könnyebb észrevenni az utakon
A fehér autókat könnyebb észrevenni az utakonRostislav_Sedlacek / Getty Images Hungary

A szakember szerint az autó színe és a balesetveszély közötti kapcsolat az éjszakai vezetés során már kevésbé érvényesül. „Valószínűleg azért, mert a színeket nehezebb megkülönböztetni sötétebb körülmények között.” Az autók ráadásul ilyenkor fényszóróval közlekednek, ami sokkal inkább meghatározza láthatóságukat, mint a színük.

Michael Case, a RACV Vehicles főmérnöke megjegyezte, a tanulmány eredményei hasznos adalékkal szolgálhatnak az autóvásárláshoz is, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a balesetek bekövetkezésében egy sor másik, hangsúlyosabb tényező is szerepet játszik. „Egy sötétebb színű autó vezetése megnövelheti a balesetveszélyt, de közel sem annyira, mint például a vezetési stílus.”

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra