Ne a kényelem miatt válaszd: egészségesebb is, ha így sütsz

GettyImages-1489610940

Hatalmas divattá vált air fryerben sütni, de vajon miért éri meg ezt az eszközt választani? Úgy tűnik, nemcsak kényelmesebb a forró levegős sütő, mint annak alternatívái, hanem egészségesebb is.

Sütés jelentősen kevesebb olajjal: első blikkre úgy tűnik, egy forró levegős sütő „mindössze” ezt kínálja. A valóságban ugyanakkor a rákkeltő akrilamidok jelenlétét is képes csökkenteni a benne elkészített ételekben, így valóban nem tódítanak azok, akik a sütés egészségesebb alternatívájaként emlegetik az eszköz használatát.

Így működik egy air fryer

A forró levegős sütő működési mechanizmusa egyszerű: a benne elhelyezett hús, zöldség vagy más élelmiszer körül forgatott forró levegő ropogósra süti az élelmiszereket. A magas hőmérsékleten a cukormolekulák és a fehérjék reakcióba lépnek: ezt nevezzük Maillard-reakciónak. Ha krumplit, húst, kenyeret vagy sütit sütsz, 

a folyamat közben pedig barnás kéreg alakul ki az étel körül, akkor lezajlik a Maillard-reakció, amely egyedi ízvilágot kölcsönöz ételednek.

Ez a reakció az air fryer használatakor is lezajlik, de sokkal kevesebb olaj felhasználása mellett. A hagyományosan olajban sütött élelmiszerek a forró levegős sütőben 15 milliliter, azaz egyetlen kanál olaj mellett elkészíthetők.

Az air fryer nem csak egy stílusos kiegészítő a konyhában
Az air fryer nem csak egy stílusos kiegészítő a konyhábanCasezy / Getty Images Hungary

Hogy miért válaszd? Ezek az okok

Efölött nehéz elsiklani: egyes gyártók szerint ha forró levegős sütőt használsz fogásaid elkészítéséhez, akkor 75 százalékkal kevesebb zsiradékot viszel be szervezetedbe, mint ha hagyományosan, olajban sütnéd ki azokat.

A bő olajban történő sütéshez képest az az egykanálkányi zsiradék valóban elenyésző

– bár a rántott hús nem fogja magába szívni az összes olajat, amelyben elkészíted, sokkal több marad benne, még akkor is, ha leitatod róla konyhai törlővel a felesleget. Hogy valóban 75 százaléknyival kevesebb zsiradékot fogyasztasz-e így, azzal kapcsolatos méréses bizonyítékunk nincsen, de az biztos, hogy jelentősen kevesebb olajat fogyasztasz, ha forró levegős sütőben sütsz-főzöl.

Mindezt úgy éri el az eszköz, hogy a ropogós külsőről és a zamatos ízről nem kell lemondanod,

miközben kisebb eséllyel alakul ki szervezetedben gyulladás, illetve a szívbetegségek rizikóját is csökkenti az alacsonyabb növényi olajból származó zsírbevitel.

A kevesebb olaj kevesebb kalóriát is jelent egyben, így ha életmódváltásod részeként váltod ki az olajban sütést a forró levegős lehetőséggel, annak is nagy hasznát láthatod. Ugyanazokat az ételeket alacsonyabb kalóriatartalommal tudod elkészíteni egy air fryer segítségével.

Kevesebb akrilamid alakul ki így az ételedben

Van még egy fontos aspektusa az olajban sütésnek, amelyet eddig nem érintettünk: a folyamat során káros anyagok keletkezhetnek, köztük akrilamid, amely anyagnak szerepe lehet a daganatos megbetegedések kialakulásában. Egy korábbi kutatásban arra jutottak, hogy az akrilamid keletkezését 90 százalékkal képes csökkenteni, ha air fryert használsz: azt ugyanakkor tudni kell, hogy más káros anyagok még kialakulhatnak ebben a sütőben is.

Hogy miért válaszd? Rengeteg típusú ételt elkészíthetsz vele
Hogy miért válaszd? Rengeteg típusú ételt elkészíthetsz velei'am / Getty Images Hungary

Az aldehidek, a heterociklusos aminok és a policiklikusos aromás szénhidrogének mind olyan potenciálisan veszélyes vegyi anyagok, amelyek a nagy hőfokon történő főzés során keletkeznek,

és amelyek összefüggésbe hozhatók a rák magasabb kockázatával. Azt még kutatni kell, hogy ezek a vegyületek air fryer használatakor kialakulnak-e, és ha igen, milyen mennyiségben.

Más a módszer, és kicsit az íz is

Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld a sütés ezen metódusát, arra azért figyelmeztetünk, hogy fel kell készülnöd arra: ez a módszer kicsit más, mint a tradicionális. A sült krumpli kisütésére például több időt kell áldoznod, mint ha olajban sütnéd ki azt, és az ételek íze is más lesz egy kicsit. Jó tudni azt is, hogy bár az air fryer valóban egészségesebb ételek elkészítésére ad módot, mint a hagyományos zsiradékban történő sütés, de ez nem azt jelenti, hogy korlátlan mennyiségben fogyasztható, egészségesnek tekintett ételek kerülnek ki belőle: kisebb mennyiségben ezen módszer használatával is keletkeznek kártékony vegyületek, amelyek nagy mennyiségű fogyasztását érdemes kerülni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra