Nem ettől fogsz felébredni: ennyi koffeint tartalmaz a 3in1 kávé

GettyImages-888143816

Van, aki finomnak és praktikus találja, de ha a koffeintartalmát nézzük, akkor a 3in1 kávé bizony a kanyarban sincs a klasszikus eszpresszóhoz képest.

A 3in1 kávét, vagyis a 3 az 1-ben kávét (amelyet azért neveznek így, mert a kávé mellett valamilyen tejpótlót és cukrot is tartalmaz) sokan azért kedvelik, mert viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Elegendő felönteni egy kevés forró vízzel, megkavargatni, és már fogyasztható is. Ha azonban egyszer veszed a fáradságot, és megnézed a termék összetételét, akkor meg fogsz lepődni.

Mit tartalmaz a 3in1 kávé?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a 3 az 1-ben kávé kétségkívül praktikus megoldás, de a hagyományos értelmében vett kávéhoz valójában nem sok köze van. Kávé ugyanis csak mutatóban kerül bele.

A kávétartalom néhány százaléktól 12-15 százalékig terjedhet.

A szakértő szerint nem sokkal jobb a helyzet a tejpótlók vonatkozásában sem. A termék általában nem is tejpor, hanem „kávéfehérítő” vagy „krémesítő” felhasználásával készül, így valódi tejszármazékok csak jelentéktelen arányban fordulnak elő benne. Cukorból viszont nincs hiány: ez gyakran az első helyen szerepel az összetevők között, ami azt jelenti, hogy a termékben ebből van a legtöbb. „A cukortartalom akár 60 százalékos vagy még magasabb is lehet.”

Csak forró víz kell hozzá
Csak forró víz kell hozzáCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Traszkovics Zsolt megjegyezte, mivel az elenyésző kávétartalom miatt a termék nem hozza a klasszikus kávéízt, a gyártók ezt aromák hozzáadásával próbálják elérni. Annak érdekében pedig, hogy külsőre is hasonlítson a kávéra, állományszabályozókat tesznek bele.

Akkor nem is kávé?

„Egy ilyen terméknél hatalmas mennyiségű cukrot, sok pálma-, esetleg kókuszolajat, minimális mennyiségű kávét és egy kevéske adalékanyagot fogyasztunk. Ezzel nincs is gond, de valódi kávéélményt ne várjunk tőle. Nem véletlen, hogy a termékeket nem is »kávénak«, hanem inkább »kávéitalpornak« vagy valami hasonlónak szokták nevezni.”

Az élelmiszermérnök hozzátette, ha nincs lehetőséged kávét főzni, akkor még mindig jobb alternatíva lehet az instant kávé, mely egy speciális szárítási eljárással valódi kávéból készül.

A 3in1 kávé valójában alig tartalmaz kávét
A 3in1 kávé valójában alig tartalmaz kávétWheatfield / Getty Images Hungary

És mennyi koffein van benne?

A 3 az 1-ben termékekbe rendszerint szintén instant kávé kerül. Ha abból indulunk ki, hogy egy adag instant kávéban körülbelül 45 mg koffein található (szemben egy átlagos presszókávé 110 mg-os értékével), akkor két népszerű termék 7 és 15 százalékos kávétartalmával számolva az jön ki, hogy a 3 az 1-ben kávé koffeintartalma 26,7 és 42,1 mg közé esik, ami nem mondható valami soknak. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra